Makové mini koláčiky na nedeľu

Pridal: Reny Naty A., 6.10.2020
Kategorie: Vianočné pečivo, Vianoce, Sviatočné pečenie, Múčniky, Dezerty, Koláče, keksíky, sušienky
FOTKA OD VÁS
Vyskúšal/a si recept?
Nahraj fotku a pochváľ sa
PRIDAŤ FOTKUNahraj fotku a pochváľ sa
Ja som dnes dala náplň kupovanú (rakúsku) a mala som to bez väčšej práce, ale inokedy to robím poctivo z makovej náplne ako uvádzam v recepte. Recept som kedysi našla na nete, dnes som konečne vyskúšala - ja blbá, že som to nevyskúšala hneď, sú parááááádne!! Autor: Reny Naty A.
FOTKA OD VÁS
Pridal: Reny Naty A., 6.10.2020
Kategorie: Vianočné pečivo, Vianoce, Sviatočné pečenie, Múčniky, Dezerty, Koláče, keksíky, sušienky
SUROVINY
Základ:
500 ghladká múka
350 gzmäknuté maslo
3 ksžĺtok
štipkasoľ
1 lyžicarum
1 lyžicabiely jogurt
Na kvások:
5 lyžícvlažné mlieko
2-3 lyžicecukor
30 gdroždie
Maková plnka:
150 gmletý mak
200 mlmlieko
3 - 4 lyžicekrupicový cukor
mleté piškóty
rum
citrónový olej
vanilkový extrakt / cukor
na zdobenielúpané mandle
- Do vlažného mlieka pridáme cukor a rozdrobíme droždie, nechajte v teple vzísť kvások.
- Medzitým si preosejte do misy múku so soľou, pridajte kúsky zmäknutého masla, žĺtka, rum a jogurt. Nakoniec prilejte kvások a vypracujte pružné cesto. Najlepšie to ide v kuchynskom robote, ale šikovné kuchárky to určite zvládnu aj ručne.
- Cesto zabaľte do fólie a dajte na pol hodiny až hodinu do chladničky. Veľmi záleží, ako zmäknuté maslo ste mali, cesto by nemalo stuhnúť úplne na kosť, ale zase by Vám nemalo tiecť pod rukami.
- Mlieko priveďte do varu, pridajte mletý mak a pár minút za stáleho miešania povarte. Odstavte, pridajte cukor, vanilku a citrónový olej alebo kôru. Keď maková zmes vychladne, pridajte podľa chuti rum a zahustite mletými piškótami. Zmes sa Vám možno bude zdať po uvarení riedka, ale po vychladnutí a pridaní piškót bude mať tú správnu chuť aj konzistenciu.
- Keď je cesto správne tuhé, zapnite si rúru na 200 stupňov a vyložte si plech papierom na pečenie. Koláčiky sa pečú veľmi krátko na vyššiu teplotu a je potreba ich naozaj pozorne strážiť.
- Vyberte si z chladničky časť cesta, rozvaľkajte na plát hrubý 3-4 mm a vykrajujte kolieska. Ja používam klasické vykrajovátko na vianočné pečivo s priemerom asi 3,5 cm, ale dobre Vám to pôjde aj s menším pohárikom. Kolieska preneste na plech a zdobte náplňami. Najlepšie to pôjde, keď si náplne preložíte do zdobiaceho vrecka a na kolieska náplň nastriekate. Podľa druhu náplne ozdobte mandľou, hrozienkom alebo orechom a dajte piecť do vyhriatej rúry na 7 - 9 minút. Ku koncu je potreba dobre strážiť, pretože koláčiky budú zhora ešte svetlé, ale zospodu už krásne zlatisté.
Môj blog: Pečení všeho druhu ORIGINAL
Chcete si přečíst tento recept v češtině? Prohlédněte s Makové mini koláčky na neděli.
Möchtet ihr dieses Rezept auf Deutsch lesen? Schaut euch Weihnachtliche Mohnplätzchen - Mohntaler an.
KOMENTÁRE K RECEPTU