Makové mini koláčiky na nedeľu

Recept Makové mini koláčiky na nedeľu
FOTKA OD VÁS
Vyskúšal/a si recept?
Nahraj fotku a pochváľ sa
PRIDAŤ FOTKU

Ja som dnes dala náplň kupovanú (rakúsku) a mala som to bez väčšej práce, ale inokedy to robím poctivo z makovej náplne ako uvádzam v recepte. Recept som kedysi našla na nete, dnes som konečne vyskúšala - ja blbá, že som to nevyskúšala hneď, sú parááááádne!! Autor: Reny Naty A.

FOTKA OD VÁS

SUROVINY

Základ:

500 ghladká múka
350 gzmäknuté maslo
3 ksžĺtok
štipkasoľ
1 lyžicarum
1 lyžicabiely jogurt

Na kvások:

5 lyžícvlažné mlieko
2-3 lyžicecukor
30 gdroždie

Maková plnka:

150 gmletý mak
200 mlmlieko
3 - 4 lyžicekrupicový cukor
mleté piškóty
rum
citrónový olej
vanilkový extrakt / cukor
na zdobenielúpané mandle

POSTUP PRÍPRAVY

TLAČULOŽIŤ
  1. Do vlažného mlieka pridáme cukor a rozdrobíme droždie, nechajte v teple vzísť kvások.
  2. Medzitým si preosejte do misy múku so soľou, pridajte kúsky zmäknutého masla, žĺtka, rum a jogurt. Nakoniec prilejte kvások a vypracujte pružné cesto. Najlepšie to ide v kuchynskom robote, ale šikovné kuchárky to určite zvládnu aj ručne.
  3. Cesto zabaľte do fólie a dajte na pol hodiny až hodinu do chladničky. Veľmi záleží, ako zmäknuté maslo ste mali, cesto by nemalo stuhnúť úplne na kosť, ale zase by Vám nemalo tiecť pod rukami.
  4. Mlieko priveďte do varu, pridajte mletý mak a pár minút za stáleho miešania povarte. Odstavte, pridajte cukor, vanilku a citrónový olej alebo kôru. Keď maková zmes vychladne, pridajte podľa chuti rum a zahustite mletými piškótami. Zmes sa Vám možno bude zdať po uvarení riedka, ale po vychladnutí a pridaní piškót bude mať tú správnu chuť aj konzistenciu.
  5. Keď je cesto správne tuhé, zapnite si rúru na 200 stupňov a vyložte si plech papierom na pečenie. Koláčiky sa pečú veľmi krátko na vyššiu teplotu a je potreba ich naozaj pozorne strážiť.
  6. Vyberte si z chladničky časť cesta, rozvaľkajte na plát hrubý 3-4 mm a vykrajujte kolieska. Ja používam klasické vykrajovátko na vianočné pečivo s priemerom asi 3,5 cm, ale dobre Vám to pôjde aj s menším pohárikom. Kolieska preneste na plech a zdobte náplňami. Najlepšie to pôjde, keď si náplne preložíte do zdobiaceho vrecka a na kolieska náplň nastriekate. Podľa druhu náplne ozdobte mandľou, hrozienkom alebo orechom a dajte piecť do vyhriatej rúry na 7 - 9 minút. Ku koncu je potreba dobre strážiť, pretože koláčiky budú zhora ešte svetlé, ale zospodu už krásne zlatisté.

Môj blog: Pečení všeho druhu ORIGINAL

PODEĽTE SA O RECEPT S OSTATNÝMI
INŠPIRÁCIA NA KAŽDÝ DEŇ
KOMENTÁRE K RECEPTU
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť