NajRecept.sk Dezerty Koláče Mäkkučké moravské koláče ako od babičky (cesto zo šľahačkovej smotany)
Mäkkučké moravské koláče ako od babičky (cesto zo šľahačkovej smotany)
Recept Mäkkučké moravské koláče ako od babičky (cesto zo šľahačkovej smotany)
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Mineralka Mineralka    ·   27.10.2020

Mäkkučké moravské koláče ako od babičky (cesto zo šľahačkovej smotany)

Tento víkend som mala naplánované upiecť moravské koláčiky. Našla som fantastický recept na tie najjemnejšie moravské koláče a tak som ich upiekla. Boli naozaj jemné ako pierko a, hlavne, veľmi chutné. Moje dievčatá to ocenili. Večer zostalo už len pár kúskov. Autor: Mineralka

55 min
Čas prípravy
20 min
Čas varenia

NAJLEPŠIE RECEPTY

Suroviny

Cesto:

30 g
droždie
1 lyžica
kryštálový cukor
100 ml
mlieko
120 g
maslo
80 g
práškový cukor
1 bal.
vanilkový cukor
2 ks
žĺtok
250 ml
smotana na šľahanie
500 g
hladká múka
1/2 lyžičky
soľ
na potretie
vajce

Tvarohová plnka:

250 g
tvaroh
1 ks
vajce
50 g
kryštálový cukor
1 bal.
vanilkový cukor
2 lyžice
polohrubá múka
50 g
hrozienka
1 ks
citrónová kôra
na vrch
lekvár alebo džem

Drobenka:

30 g
kryštálový cukor
30 g
maslo
40 g
polohrubá múka
Postup receptu
Vytlačiť
  1. Najskôr si pripravíme cesto. Mlieko ohrejeme, pridáme lyžicu cukru a čerstvé droždie. Necháme bokom odstáť, aby vzišiel kvások.
  2. Potom pridáme mäkké maslo, práškový a vanilkový cukor, žĺtky, vyšľahanú šľahačku, soľ a múku. Vypracujeme hladké cesto, ktoré zakryjeme utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť asi 45 minút.
  3. Tvaroh zmiešame s vajíčkom, cukrom, vanilkou a nastrúhanou citrónovou kôrou. Ak chcete, môžete pridať aj hrozienka.
  4. V druhej miske vymiešame všetky suroviny potrebné na posýpku.
  5. Vykysnuté cesto rozvaľkáme na pomúčenej pracovnej doske na hrubší plát, ktorý nakrájame na štvorčeky. Na každý štvorček navrstvíme tvarohovú plnku a štvorček uzavrieme. Urobíme guľôčku, ktorú uložíme spojom na olejom vymastený (alebo s papierom) plech. Do guľôčky urobíme jamku, potrieme rozšľahaným vajcom a navrstvíme lekvár alebo džem.
  6. Vrch posypeme posýpkou a koláče necháme asi 10 minút kysnúť. Potom ich vložíme do vopred vyhriatej rúry a pečieme na 180 stupňov asi 20 minút.

Video ochutnávky

Krátke video ochutnávky, ktorým neodoláte

Zbierky receptov

Vyberajte z najlepších receptov na jednom mieste

Viac zbierok
Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár

Najnovšie recepty

Každý deň tipy na chutný chod pre celú rodinu

Viac receptov