Mäkké domáce rožky a žemle

Recept Mäkké domáce rožky a žemle

Pridal: Jaja79, 16.4.2021

Kategorie: Žemle, Pečivo, Rohlíky, Raňajky, Čásť dňa

FOTKA OD VÁS
Vyskúšal/a si recept?
Nahraj fotku a pochváľ sa
PRIDAŤ FOTKU

Tak sa mi nechcelo ísť do obchodu , že som musela ísť do kuchyne a pripraviť voňavé domáce pečivo. Urobila som domáce rožky a žemle, ktoré chutili skvelo. Určite skúste. Mäkké sú aj na druhý deň. Autor: Jaja

FOTKA OD VÁS

Pridal: Jaja79, 16.4.2021

Kategorie: Žemle, Pečivo, Rohlíky, Raňajky, Čásť dňa

Čas prípravy:
Čas varenia:

SUROVINY

1 kghladká múka
300 mlmlieko
300 mlvoda
100 mlrastlinný olej
1 kockadroždie
1 lyžicasoľ
1 lyžičkakryštálový cukor
na potretievajce

POSTUP PRÍPRAVY

TLAČULOŽIŤ
  1. Najskôr si pripravíme kvások. Trochu mlieka ohrejeme, priádme lyžičku cukru a droždie. Odložíme bokom.
  2. Ostatné suroviny dáme do misky, pridáme hotový kvások a vypracujeme hladké nelepivé cesto, ktoré necháme na teplom mieste kysnúť dovtedy, kým nedostaneme dvojnásobok cesta.
  3. Potom cesto rozdelíme na 32 rovnakých častí, z polovice pripravíme rožky a z druhej časti pripravíme žemle. Rožky pripravíme tak, že každý kúsok rozvaľkáme na trojuholník, zo širšej časti zrolujeme a uložíme na plech s papierom. Žemle pripravíme tak, že v rukách vytvarujeme guličku, uložíme na plech a necháme kysnúť (aj rožky, aj žemle) asi pol hodinu.
  4. Potom ich dáme piecť do vopred vyhriatej rúry. Pred pečením nezabudnite povrch potrieť rozšľahaným vajíčkom a posypať semienkami.
  5. Pečieme pri teplote 220 stupňov asi 10 minút - sledujeme, riadime sa vlastnou rúrou.
PODEĽTE SA O RECEPT S OSTATNÝMI
INŠPIRÁCIA NA KAŽDÝ DEŇ
KOMENTÁRE K RECEPTU
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť