NajRecept.sk Pečivo Žemle Mäkké domáce rožky a žemle
Mäkké domáce rožky a žemle
Recept Mäkké domáce rožky a žemle
Jaja79    ·   16.4.2021

Mäkké domáce rožky a žemle

Tak sa mi nechcelo ísť do obchodu , že som musela ísť do kuchyne a pripraviť voňavé domáce pečivo. Urobila som domáce rožky a žemle, ktoré chutili skvelo. Určite skúste. Mäkké sú aj na druhý deň. Autor: Jaja

110 min
Čas prípravy
10 min
Čas varenia
Suroviny
1 kg
hladká múka
300 ml
mlieko
300 ml
voda
100 ml
rastlinný olej
1 kocka
droždie
1 lyžica
soľ
1 lyžička
kryštálový cukor
na potretie
vajce
Postup receptu
Vytlačiť
  1. Najskôr si pripravíme kvások. Trochu mlieka ohrejeme, priádme lyžičku cukru a droždie. Odložíme bokom.
  2. Ostatné suroviny dáme do misky, pridáme hotový kvások a vypracujeme hladké nelepivé cesto, ktoré necháme na teplom mieste kysnúť dovtedy, kým nedostaneme dvojnásobok cesta.
  3. Potom cesto rozdelíme na 32 rovnakých častí, z polovice pripravíme rožky a z druhej časti pripravíme žemle. Rožky pripravíme tak, že každý kúsok rozvaľkáme na trojuholník, zo širšej časti zrolujeme a uložíme na plech s papierom. Žemle pripravíme tak, že v rukách vytvarujeme guličku, uložíme na plech a necháme kysnúť (aj rožky, aj žemle) asi pol hodinu.
  4. Potom ich dáme piecť do vopred vyhriatej rúry. Pred pečením nezabudnite povrch potrieť rozšľahaným vajíčkom a posypať semienkami.
  5. Pečieme pri teplote 220 stupňov asi 10 minút - sledujeme, riadime sa vlastnou rúrou.
Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár