Maďarský guláš a halušky

Recept Maďarský guláš a halušky
FOTKA OD VÁS
Vyskúšal/a si recept?
Nahraj fotku a pochváľ sa
PRIDAŤ FOTKU

Robievala ho moja mama, práve s haluškami a bol skvelý!!!! Ako malá som nepotrebovala ani to mäso, stačila mi len šťava a halušky. Autor: Naďa I. / Rebeka /

FOTKA OD VÁS

SUROVINY

Na guláš:

500 ghovädzia kližka
500 gcibuľa
3 lyžicemasť
2 ksparadajka
1 kszelená paprika
1 lyžicamletá sladká paprika
1 lyžičkamletá štipľavá paprika
1 kssušená feferónka
podľa chutisoľ
podľa potrebyvývar alebo voda na podlievanie

Na halušky:

300 gpoluhrubá múka
1 ksvajce
1 ksžĺtok
2 lyžičkysoľ
podľa potrebyvoda
1 lyžicamasť

POSTUP PRÍPRAVY

TLAČULOŽIŤ
  1. V hrnci si rozpálime masť, pridáme na drobné kocky nakrájanú cibuľu a opražíme ju až dohneda. Pozor, nespáliť! Stiahneme z ohňa, pridáme sladkú i pálivú papriku a necháme rozpustiť. Opäť dávame pozor, aby sme ju nespálili, bola by horká.
  2. Hrniec vrátime na plameň a pridáme trošku horúcej vody. Necháme vysmažiť na tuk a tento postup ešte 2x zopakujeme. Teraz pridáme mäso pokrájané na väčšie kocky (4x5 cm). Nesolíme. Za stáleho miešania restujeme cca 8 minút, aby mäso nasalo chuť a vôňu papriky. Teraz osolíme a pridáme trochu vývaru alebo vody (horúcej). Mäso musí byť ponorené z 2/3. Priklopíme a dusíme do mäkka. Čas závisí od veku mäsa.
  3. Podľa potreby počas dusenia dopĺňame horúcou vodou alebo vývarom. Paradajky nakrájame na plátky a papriku na krúžky. Feferónku nasekáme na drobno aj so zrniečkami. Všetko pridáme k mäsu a ešte 15 až 20 minút povaríme. Nepoužívajte tlakový hrniec. Kúzlo tohto pokrmu spočíva v pomalom dusení. Cibuľa sa postará o zahustenie. Guláš podľa chuti dosolíme.
  4. Do misy nasypeme preosiatu múku, pridáme soľ, vajce a žĺtok. Vody dáme toľko, aby sme získali redšie cesto. Všetko vareškou zmiešame, nevypracuvávajte príliš dlho, inak sa nám cesto bude ťahať.
  5. Halušky zavaríme (cez haluškovač) do dostatočného množstva horúcej, osolenej vody a až nám vyplávajú na hladinu, varíme 5 minút. Preložíme do sitka, prepláchneme krátko studenou vodou a necháme odkvapkať. Potom preložíme do misy, pridáme lyžicu masti a premiešame.

Autor: Naďa I. /Rebeka/

PODEĽTE SA O RECEPT S OSTATNÝMI
INŠPIRÁCIA NA KAŽDÝ DEŇ
KOMENTÁRE K RECEPTU
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť