Maďarský guláš a halušky

Pridal: rebeka, 13.9.2020
Kategorie: Halušky, Hovädzie mäso, Mäso, Obed, Hlavné jedlo, Prílohy, Omáčky, Čásť dňa, Hovädzí guláš
FOTKA OD VÁS
Vyskúšal/a si recept?
Nahraj fotku a pochváľ sa
PRIDAŤ FOTKUNahraj fotku a pochváľ sa
Robievala ho moja mama, práve s haluškami a bol skvelý!!!! Ako malá som nepotrebovala ani to mäso, stačila mi len šťava a halušky. Autor: Naďa I. / Rebeka /
FOTKA OD VÁS
Pridal: rebeka, 13.9.2020
Kategorie: Halušky, Hovädzie mäso, Mäso, Obed, Hlavné jedlo, Prílohy, Omáčky, Čásť dňa, Hovädzí guláš
SUROVINY
Na guláš:
500 ghovädzia kližka
500 gcibuľa
3 lyžicemasť
2 ksparadajka
1 kszelená paprika
1 lyžicamletá sladká paprika
1 lyžičkamletá štipľavá paprika
1 kssušená feferónka
podľa chutisoľ
podľa potrebyvývar alebo voda na podlievanie
Na halušky:
300 gpoluhrubá múka
1 ksvajce
1 ksžĺtok
2 lyžičkysoľ
podľa potrebyvoda
1 lyžicamasť
- V hrnci si rozpálime masť, pridáme na drobné kocky nakrájanú cibuľu a opražíme ju až dohneda. Pozor, nespáliť! Stiahneme z ohňa, pridáme sladkú i pálivú papriku a necháme rozpustiť. Opäť dávame pozor, aby sme ju nespálili, bola by horká.
- Hrniec vrátime na plameň a pridáme trošku horúcej vody. Necháme vysmažiť na tuk a tento postup ešte 2x zopakujeme. Teraz pridáme mäso pokrájané na väčšie kocky (4x5 cm). Nesolíme. Za stáleho miešania restujeme cca 8 minút, aby mäso nasalo chuť a vôňu papriky. Teraz osolíme a pridáme trochu vývaru alebo vody (horúcej). Mäso musí byť ponorené z 2/3. Priklopíme a dusíme do mäkka. Čas závisí od veku mäsa.
- Podľa potreby počas dusenia dopĺňame horúcou vodou alebo vývarom. Paradajky nakrájame na plátky a papriku na krúžky. Feferónku nasekáme na drobno aj so zrniečkami. Všetko pridáme k mäsu a ešte 15 až 20 minút povaríme. Nepoužívajte tlakový hrniec. Kúzlo tohto pokrmu spočíva v pomalom dusení. Cibuľa sa postará o zahustenie. Guláš podľa chuti dosolíme.
- Do misy nasypeme preosiatu múku, pridáme soľ, vajce a žĺtok. Vody dáme toľko, aby sme získali redšie cesto. Všetko vareškou zmiešame, nevypracuvávajte príliš dlho, inak sa nám cesto bude ťahať.
- Halušky zavaríme (cez haluškovač) do dostatočného množstva horúcej, osolenej vody a až nám vyplávajú na hladinu, varíme 5 minút. Preložíme do sitka, prepláchneme krátko studenou vodou a necháme odkvapkať. Potom preložíme do misy, pridáme lyžicu masti a premiešame.
Autor: Naďa I. /Rebeka/
Chcete si přečíst tento recept v češtině? Prohlédněte s Maďarský guláš a halušky.
KOMENTÁRE K RECEPTU