Linecké snehové venčeky

Recept Linecké snehové venčeky
FOTKA OD VÁS
Vyskúšal/a si recept?
Nahraj fotku a pochváľ sa
PRIDAŤ FOTKU

Pri pečení týchto koláčikov ma chytila nostalgia. Zaspomínala som si na svoje detstvo, keď sme mali na vianočnom stromčeku okrem salónkov a čokoládových kolekcií aj snehové venčeky. Toto sú koláčiky, ktoré sú na vianočné sviatky priam stvorené. Z uvedeného množstva mi vyšlo cca 64 ks. Autor: Adkas

FOTKA OD VÁS

SUROVINY

Cesto:

300 ghladká múka
200 ghera
100 gpráškový cukor
1 bal.prášok do pečiva
1 bal.vanilkový cukor
1 ksvajce
1 kscitrón - kôra

Pena:

4 ksbielok
360 gkryštálový cukor

Na ozdobenie:

čokoldáová poleva
jahodový džem
rum

POSTUP PRÍPRAVY

TLAČULOŽIŤ
  1. Múku, práškový cukor, vanilkový cukor, prášok do pečiva, nastrúhanú citrónovú kôru zmiešame na pracovnej doske, pridáme tuk a vajíčko. Spracujeme do guľôčky, ktorú zabalíme do potravinárskej fólie a odložíme do chladničky na minimálne 30 minút.
  2. Potom cesto rozdelíme na 2 časti, vyvaľkáme na tenší plát, z ktorého vykrojíme pomocou formičky kolieska.
  3. Kolieska ukladáme na papierom vyložený plech na pečenie a pečieme vo vopred vyhriatej rúre pri teplote 175 stupňov cca 10 minút. Necháme na plechu vychladnúť. Keď budete vyberať posledné kolieska, teplotu znížime na 90 stupňov - tam budeme sušiť venčeky.
  4. Do hrnca dáme variť 240 g kryštálového cukru a zalejeme ho vodou. Dáme toľko vody, aby zakryla cukor (asi 100-120 ml).
  5. Keď začne vrieť, znížime teplotu. Cukor sa má vyvariť na hustý sirup, ale nie skaramelizovať. Cukor varíme bez miešania.
  6. Kým sa varí cukor, vyšľaháme bielky so štipkou soli. Keď začnú bielky peniť, pridáme zvyšný cukor a šľaháme na lesklú penu.
  7. Uvarený sirup za stáleho šľahania pomaly pridávame do vyšľahanej peny a ešte šľaháme 3-5 minút, kým nedostaneme lesklú penu. Ak vám zostane na dne hrnca cukor, nevyškrabávejte ho - potom sa pena nevyšľahá dobre a bude sa vám upchávať sáčok, nechajte ho na dne, no čo už, nevadí.
  8. Pomocou cukrárskeho vrecka ozdobíme linecké kolieska. Sušíme v rúre pri teplote 90 stupňov cca 15-20 minút.
  9. Do stredu dáme džem, do ktorého sme pridali rum a ozdobíme čokoládou.
PODEĽTE SA O RECEPT S OSTATNÝMI
INŠPIRÁCIA NA KAŽDÝ DEŇ
KOMENTÁRE K RECEPTU
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť