Legendárny jablkový koláč našich babičiek

Recept Legendárny jablkový koláč našich babičiek
FOTKA OD VÁS
Vyskúšal/a si recept?
Nahraj fotku a pochváľ sa
PRIDAŤ FOTKU

Jednoduchý a hlavne veľmi tradičný recept na jablkové pité, ktoré nikdy nesklame žiadneho maškrtníka. Milujem tradičné recepty, ktoré majú svoju minulosť. Tento recept mi dala ešte moja mamka. Ja som si ho trochu upravila a do cesta pridávam namiesto mlieka biele víno, ktorého je tam síce málo, ale niekde som čítala, že biele víno tieto cestá dokonale zjemní. A je to pravda.

FOTKA OD VÁS

SUROVINY

Cesto:

500 gpolohrubá múka
100 gpráškový cukor
250 gmaslo
2 ksvajce
2 - 3 lyžicebiele víno
1 bal.kypriaci prášok

Jablčná náplň:

1 - 1,2 kgjablko
1 bal.vanilkový puding
100 gkryštálový cukor (alebo podľa chuti)
štipkaškorica

POSTUP PRÍPRAVY

TLAČULOŽIŤ
  1. V miske rukami zmiešame všetky suroviny na cesto. Ak sa vám nedá cesto spracovať, môžete ešte pridať trochu vína. Zamiesené cesto dám na chvíľku schladiť, stačí, kým pripravíme jablkovú plnku.
  2. Jablká očistíme a nastrúhame na strúhadle, šťavu nechávame. Nastrúhané jablká zmiešame s pudingovým práškom, cukrom a štipkou škorice.
  3. Cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku a rozdelíme na dve rovnaké časti. Jednu polovicu cesta rozvaľkáme na veľkosť plechu a pomocou valčeka prenesieme na vymastený plech tak, aby cesto bolo po okrajoch plechu trochu zdvihnuté hore. Na cesto naložíme jablkovú plnku a opakom lyžice alebo stierkou uhladíme.
  4. Vyvaľkáme druhé cesto, pomocou valčeka prenesieme a položíme na jablká. Prečnievajúce cesto na krajoch ukrojíme. Vrch koláča popicháme vidličkou a upečieme. Ja som piekla asi 30 minút na 180° (každá rúra pečie inak, riaďte sa svojou rúrou). Krájame až po úplnom vychladnutí a na tanieri jemne pocukrujeme. Na druhý deň je snáď ešte lepší, než tesne po upečení.
  5. Poznámka: Ak máte kyslé jablká, môžete pridať do plnky viac cukru. Tento koláč pečiem na menšom plechu, rozmer 25 x 35 cm výška 5 cm.

Môj blog: Recepty z mojej kuchyne

PODEĽTE SA O RECEPT S OSTATNÝMI
INŠPIRÁCIA NA KAŽDÝ DEŇ
KOMENTÁRE K RECEPTU
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť