Legendárny jablkový koláč našich babičiek

Pridal: Janaha, 27.5.2021
Kategorie: Múčniky, Dezerty, Jablká, Podľa ovocia, Jablkový koláč, Koláče
FOTKA OD VÁS
Vyskúšal/a si recept?
Nahraj fotku a pochváľ sa
PRIDAŤ FOTKUNahraj fotku a pochváľ sa
Jednoduchý a hlavne veľmi tradičný recept na jablkové pité, ktoré nikdy nesklame žiadneho maškrtníka. Milujem tradičné recepty, ktoré majú svoju minulosť. Tento recept mi dala ešte moja mamka. Ja som si ho trochu upravila a do cesta pridávam namiesto mlieka biele víno, ktorého je tam síce málo, ale niekde som čítala, že biele víno tieto cestá dokonale zjemní. A je to pravda.
FOTKA OD VÁS
Pridal: Janaha, 27.5.2021
Kategorie: Múčniky, Dezerty, Jablká, Podľa ovocia, Jablkový koláč, Koláče
SUROVINY
Cesto:
500 gpolohrubá múka
100 gpráškový cukor
250 gmaslo
2 ksvajce
2 - 3 lyžicebiele víno
1 bal.kypriaci prášok
Jablčná náplň:
1 - 1,2 kgjablko
1 bal.vanilkový puding
100 gkryštálový cukor (alebo podľa chuti)
štipkaškorica
- V miske rukami zmiešame všetky suroviny na cesto. Ak sa vám nedá cesto spracovať, môžete ešte pridať trochu vína. Zamiesené cesto dám na chvíľku schladiť, stačí, kým pripravíme jablkovú plnku.
- Jablká očistíme a nastrúhame na strúhadle, šťavu nechávame. Nastrúhané jablká zmiešame s pudingovým práškom, cukrom a štipkou škorice.
- Cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku a rozdelíme na dve rovnaké časti. Jednu polovicu cesta rozvaľkáme na veľkosť plechu a pomocou valčeka prenesieme na vymastený plech tak, aby cesto bolo po okrajoch plechu trochu zdvihnuté hore. Na cesto naložíme jablkovú plnku a opakom lyžice alebo stierkou uhladíme.
- Vyvaľkáme druhé cesto, pomocou valčeka prenesieme a položíme na jablká. Prečnievajúce cesto na krajoch ukrojíme. Vrch koláča popicháme vidličkou a upečieme. Ja som piekla asi 30 minút na 180° (každá rúra pečie inak, riaďte sa svojou rúrou). Krájame až po úplnom vychladnutí a na tanieri jemne pocukrujeme. Na druhý deň je snáď ešte lepší, než tesne po upečení.
- Poznámka: Ak máte kyslé jablká, môžete pridať do plnky viac cukru. Tento koláč pečiem na menšom plechu, rozmer 25 x 35 cm výška 5 cm.
Môj blog: Recepty z mojej kuchyne
Chcete si přečíst tento recept v češtině? Prohlédněte s Legendární jablkový koláč našich babiček.
Chcesz przeczytać ten przepis w języku polskim? Zobacz Legendarny jabłecznik naszych babć.
Möchtet ihr dieses Rezept auf Deutsch lesen? Schaut euch Legendärer Apfelkuchen aus Omas Küche an.
Magyarul is el szeretné olvasni a receptet? Látogasson el ide Nagymamám legendás almás süteménye.
KOMENTÁRE K RECEPTU