Lahodná čoko-mascarpone torta

Pridal: Karambola, 14.1.2021
Kategorie: Torty, Sladké torty, Dezerty, Múčniky, Koláče, keksíky, sušienky
Krémová torta, vhodná na rôzne oslavy. Mascarpone plnka je jemná a lahodná. Vo vnútri prekvapenie vo forme rozpustenej orieškovej čokolády. Mňamka!
Pridal: Karambola, 14.1.2021
Kategorie: Torty, Sladké torty, Dezerty, Múčniky, Koláče, keksíky, sušienky
SUROVINY
Cesto:
130 gmaslo
300 gpráškový cukor
3 ksvajce
120 mlmlieko
2 lyžicebiely jogurt
50 gkakao
1/2 bal.prášok do pečiva
140 gpolohrubá múka
1 bal.lieskovoorieškový puding
Mascarpone krém:
500 gmascarpone
200 mlsmotana na šľahanie
1 bal.stužovač
50 gpráškový cukor
Čoko-orieškový krém:
200 mlsmotana na šľahanie
80 glieskovooriešková čokoláda
100 ghorká čokoláda
Na ozdobenie:
200 mlsmotana na šľahanie
podľa potrebyNutella
Ešte budeme potrebovať:
cca 100 mlmlieko
- Cesto:
Múku, prášok do pečiva, kakaový prášok a puding spolu zmiešame. Rozdelíme na dve časti. V inej miske vymiešame maslo s práškovým cukrom, pridáme vajce a dobre premiešame.
Pridáme prvú polovicu sypkej zmesi a polovicu mlieka, premiešame a potom pridáme druhú polovicu múky a mlieka. Nakoniec pridáme jogurt a všetko dobre premiešame. Takto pripravené cesto vylejeme do tukom vymastenej a múkou vysypanej tortovej formy s priemerom 28 cm. Pečieme pri teplote 180 stupňov asi 45 minút. Upečené cesto vyberieme z formy, necháme vychladnúť. Rozkrojíme ho na dve polovice. Jednu časť cesta uložíme späť od formy, druhú časť cesta odložíme bokom. - Mascarpone krém:
Smotanu na šľahanie zmiešame s cukrom a stužovačom, vyšľaháme na tuhú šľahačku. Postupne po malých častiach pridávame mascarpone a premiešame, nie príliš dlho. Upečené cesto vyberieme z formy, necháme vychladnúť. Rozkrojíme ho na dve polovice. Jednu časť cesta uložíme späť od formy, druhú časť cesta odložíme bokom. - Čoko-orieškový krém:
Smotanu na šľahanie vylejeme do vhodného hrnca, pridáme obe nalámané čokolády a dáme nad paru. Metličkou miešame, kým sa čokoláda nerozpustí a hmota začne trochu tuhnúť. Odstavíme z plameňa a za občasného miešania necháme mierne vychladnúť. - Prvú časť cesta, ktorú máme v tortovej forme, pokvapkáme polovicou mlieka, natrieme polovicou mascarpone krému. Na to dáme čokoládový krém a nakoniec dáme aj druhú polovicu mascarpone krému. Priložíme druhou časťou cesta, ktorú pokvapkáme zvyšným mliekom. Dáme na niekoľko hodín do chladničky, najlepšie cez noc. Po vychladnutí odstránime obruč z formy a celú tortu potrieme vyšľahanou šľahačkou a ozdobíme dostatočným množstvom nutelly alebo rozpustenou orieškovú čokoládou.
Chcete si přečíst tento recept v češtině? Prohlédněte s Lahodný čoko-mascarpone dort.
KOMENTÁRE K RECEPTU