Kysnutý veniec s hrozienkami a brusnicami

Recept Kysnutý veniec s hrozienkami a brusnicami
FOTKA OD VÁS
Vyskúšal/a si recept?
Nahraj fotku a pochváľ sa
PRIDAŤ FOTKU

Recept vhodný na veľkonočné raňajky. Výborný, jemný a mäkučký vianočkový veniec. Podávať môžete samotný alebo potretý s čím máte radi.

FOTKA OD VÁS
Čas prípravy:
Čas varenia:

SUROVINY

Kvások

1/2 bal. (20g)čerstvé droždie
100 mlvlažné mlieko
1 lyžica (cca 15g)trstinový cukor

Cesto

300 ghladká špaldová múka
300 ghladká pšeničná múka
150 mlvlažné mlieko
75 gmaslo
2 ksvaječný žĺtok
70 gtrstinový cukor
20 gvanilínový cukor
1/2 lyžičkysoľ
1/2 lyžičkysušená citrónová kôra
1/2 lyžičkysušená pomarančová kôra

Navyše

40 gsušené hrozienka
40 gsušené brusnice
rum/ rumová aróma
plátky mandlí na posypanie
vajíčko na potretie

POSTUP PRÍPRAVY

TLAČULOŽIŤ
  1. Na prípravu kvásku do vlažného mlieka dáme lyžicu cukru a rozdrobíme droždie. Prikryjeme utierkou a necháme vzísť cca 15 minút.
  2. Hrozienka a brusnice zalejeme vriacou vodou a pridáme rum alebo arómu.
  3. Do misy preosejeme múku, pridáme kvások, maslo izbovej teploty, vlažné mlieko a zvyšné ingrediencie. Dáme miesiť do robota. Následne pridáme hrozienka a brusnice, z ktorých sme zliali vodu. Necháme vymiesiť cesto, ktoré sa odlepuje od stien nádoby.
  4. Preložíme do misy, posypeme múkou, prikryjeme utierkou a necháme kysnúť hodinu. Po vykysnutí cesto rozdelíme na 3 rovnaké časti a kúsok cesta si odoberieme. Z každej vyšúľame dlhý pás, a tie následne zapletieme ako vrkoč.
  5. Vrkoč spojíme do kruhu a spoj prekryjeme odloženým cestom. Prenesieme na plech do stredu vložíme sklenenú alebo keramickú nádobu, ktorú vymastíme olejom a vysypeme múkou. Vrkoč necháme ešte pod utierkou podkysnúť 20 minút.
  6. Potrieme ho rozšľahaným vajíčkom, počkáme pár minút a potrieme ho znovu. Potom môžeme posypať plátkami mandlí. Okolo venca som dala okraj tortovej formy, aby sa mi počas pečenia príliš neroztiahol.
  7. Pripravený veniec dáme piecť do rúry vyhriatej na 180 stupňov na 10 minút, potom teplotu znížime na 160 stupňov a pečieme ďalších 30 minút.
PODEĽTE SA O RECEPT S OSTATNÝMI
INŠPIRÁCIA NA KAŽDÝ DEŇ
KOMENTÁRE K RECEPTU
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť