NajRecept.sk Sviatočné pečenie Vianoce Vianočka Kysnutý veniec s hrozienkami a brusnicami
Kysnutý veniec s hrozienkami a brusnicami
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
_Nikoleta_    ·   29.4.2022

Kysnutý veniec s hrozienkami a brusnicami

Recept vhodný na veľkonočné raňajky. Výborný, jemný a mäkučký vianočkový veniec. Podávať môžete samotný alebo potretý s čím máte radi.

30 min
Čas prípravy
40 min
Čas varenia

NAJLEPŠIE RECEPTY

Suroviny

Kvások

1/2 bal. (20g)
čerstvé droždie
100 ml
vlažné mlieko
1 lyžica (cca 15g)
trstinový cukor

Cesto

300 g
hladká špaldová múka
300 g
hladká pšeničná múka
150 ml
vlažné mlieko
75 g
maslo
2 ks
vaječný žĺtok
70 g
trstinový cukor
20 g
vanilínový cukor
1/2 lyžičky
soľ
1/2 lyžičky
sušená citrónová kôra
1/2 lyžičky
sušená pomarančová kôra

Navyše

40 g
sušené hrozienka
40 g
sušené brusnice
rum/ rumová aróma
plátky mandlí na posypanie
vajíčko na potretie
Postup receptu
Vytlačiť
  1. Na prípravu kvásku do vlažného mlieka dáme lyžicu cukru a rozdrobíme droždie. Prikryjeme utierkou a necháme vzísť cca 15 minút.
  2. Hrozienka a brusnice zalejeme vriacou vodou a pridáme rum alebo arómu.
  3. Do misy preosejeme múku, pridáme kvások, maslo izbovej teploty, vlažné mlieko a zvyšné ingrediencie. Dáme miesiť do robota. Následne pridáme hrozienka a brusnice, z ktorých sme zliali vodu. Necháme vymiesiť cesto, ktoré sa odlepuje od stien nádoby.
  4. Preložíme do misy, posypeme múkou, prikryjeme utierkou a necháme kysnúť hodinu. Po vykysnutí cesto rozdelíme na 3 rovnaké časti a kúsok cesta si odoberieme. Z každej vyšúľame dlhý pás, a tie následne zapletieme ako vrkoč.
  5. Vrkoč spojíme do kruhu a spoj prekryjeme odloženým cestom. Prenesieme na plech do stredu vložíme sklenenú alebo keramickú nádobu, ktorú vymastíme olejom a vysypeme múkou. Vrkoč necháme ešte pod utierkou podkysnúť 20 minút.
  6. Potrieme ho rozšľahaným vajíčkom, počkáme pár minút a potrieme ho znovu. Potom môžeme posypať plátkami mandlí. Okolo venca som dala okraj tortovej formy, aby sa mi počas pečenia príliš neroztiahol.
  7. Pripravený veniec dáme piecť do rúry vyhriatej na 180 stupňov na 10 minút, potom teplotu znížime na 160 stupňov a pečieme ďalších 30 minút.

Video ochutnávky

Krátke video ochutnávky, ktorým neodoláte

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár

Najnovšie recepty

Každý deň tipy na chutný chod pre celú rodinu

Viac receptov