NajRecept.sk Sviatočné pečenie Vianoce Vianočné pečivo Kysnutý makový a orechový závin
Kysnutý makový a orechový závin
Recept Kysnutý makový a orechový závin
Karambola Karambola    ·   28.9.2020

Kysnutý makový a orechový závin

Výborné mäkké kysnuté cesto, ktoré je ako čerstvé aj druhý deň. Vyskúšajte si pripraviť tieto makovníky a orechovníky v pohodlí svojho domova. Mňamka!

Suroviny

Budeme potrebovať:

500 g
hladká múka
250 g
maslo
200 ml
mlieko
20 g
čerstvé droždie
3 lyžice
práškový cukor
1 ks
vajce
1 ks
žĺtok
trochu
soli

Orechová plnka:

300 g
mleté vlašské orechy
5 lyžíc
kryštálový cukor
5 lyžíc
rastlinný olej

Maková plnka:

200 g
mletý mak
5 lyžíc
kryštálový cukor
5 lyžíc
rastlinný olej
Postup receptu
Vytlačiť
  1. Pripravíme si suroviny. V troške mlieka si rozdrvíme droždie a urobíme si kvások.
  2. V pekárni si vymiešame cesto. Múku si zmiešame s cukrom, maslom, vajcom, zvyšným mliekom a pridáme aj kvások. Necháme miešať a cca 1 hodinku po vymiešaní necháme vykysnúť na teplom mieste.
  3. Na pomúčenej doske si cesto spojíme do veľkej guľky a následne ho rozdelíme na 3 rovnaké časti. Každú časť si rozvaľkáme do tvaru obdĺžnika.
  4. Mletý mak si zmiešame s cukrom. To isté urobíme aj s orechmi. Takto pripravené plnky navrstvíme na rozvaľkané cesta a polejeme ich 5 lyžicami rastlinného oleja. Každé cesto opatrne zrolujeme a stlačíme, aby nám pri pečení nepraskalo. Koniec rolky "zalepíme" rozšľahaným vajíčkom a presunieme rolky na plech na pečenie, ktorý sme si vyložili papierom. Necháme na teplom mieste vyskysnúť 15 minút. Potrieme rozšľahaným vajíčkom, do ktorého sme pridali 1 lyžičku mlieka a trochu cukru.
  5. Pečieme pri teplote 180 stupňov cca 30 minút. Upečené vyberieme a zakryjeme utierkou alebo uterákom. Necháme vychladnúť, nakrájame a podávame. Dobrú chuť!
Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár