Kysnuté úsporné tvarohové koláče (s majonézou)

Recept Kysnuté úsporné tvarohové koláče (s majonézou)

Pridal: Janaha, 26.4.2021

Kategorie: Múčniky, Dezerty, Tvarohový koláč, Koláče

FOTKA OD VÁS
Vyskúšal/a si recept?
Nahraj fotku a pochváľ sa
PRIDAŤ FOTKU

Vždy, keď mi zostane v chladničke otvorená majonéza tak idem na tieto koláčiky. Je jemné, mäkké ako pavučinka a úplne super sa s cestom pracuje. Autor: Janaha

FOTKA OD VÁS

Pridal: Janaha, 26.4.2021

Kategorie: Múčniky, Dezerty, Tvarohový koláč, Koláče

SUROVINY

Cesto:

750 gpolohrubá múka
250 mlmajonéza
asi 300-350 ml podľa potrebymlieko
1 kockadroždie
4 lyžicejemný kryštálový cukor
štipkasoľ

Tvarohová plnka:

500 gtvaroh
1 ksvajce
1 bal.vanilkový cukor
podľa chutipráškový cukor
na ozdobuhrozienka

Na natieranie pred pečením:

1 ksvajce

Na natieranie po upečení:

asi 30 grozpustené maslo
1 lyžicarum

POSTUP PRÍPRAVY

TLAČULOŽIŤ
  1. Zo všetkých surovín (určených na cesto) som zarobila klasické kysnuté cesto. Ja som cesto dala urobiť do domácej pekárne, ale môžete aj ručne. Ak budete robiť ručne urobte si kvások so 100 ml vlažného mlieka, lyžice cukru a droždia a zamiešajte si mäkké cesto, ktoré nechajte dobre vykysnúť.
  2. Kým som čakala na cesto, pripravila som si tvarohovú plnku.
  3. Vykysnuté cesto som na pomúčenej pracovnej doske rozvaľkáme na hrúbku približne 1 cm a kovovou formičkou som robila kruhy s priemerom 8 cm.
  4. Vykrojené koláče som naložila na plech vyložený papierom na pečenie a nechala asi 15 - 20 minút nakysnúť (záleží na teplote v miestnosti). Koláče nedávajte veľmi husto, aby si pri pečení zachovali pekný tvar. Mne vyšli 3 plechy po 9 koláčov, plus ešte 5 koláčov sa peklo na menšom plechu.
  5. Do každého koláča som dnom menšieho pohára vytlačila jamku, dala som tu tvarohovú plnku. Do stredu tvarohovej plnky som položila hrozienko, okraje koláčov som potrela rozšľahaným vajíčkom a nechala na plechu znovu 15 - 20 minút nakysnúť.
  6. Piekla som asi 15 minút na 180 ° (riaďte sa svojou rúrou - každá rúra pečie inak). Ešte horúce koláče som potrela rozpusteným maslom zmiešaným s rumom a po vychladnutí jemne pocukrovala.
  7. Z tohto množstva cesta mi vyšlo 32 koláčov, záleží ako hrubo vyvaľkáte cesto. Mlieko pridávajte do cesta postupne, každá múka saje tekutiny inak. Pri ručnom spracovaní cesta je spravidla potrebné pridať do cesta trochu viac tekutiny, než keď sa cesto robí v domácej pekárni. Hrozienok môžete dať aj viac, prípadne ich môžete rovno zamiešať do tvarohovej plnky. Ak budete cesto hniesť ručne použite práškový cukor, ja som cesto robila v domácej pekárni a tam stačí aj kryštálový.

Môj blog: Recepty z mojej kuchyne

PODEĽTE SA O RECEPT S OSTATNÝMI
INŠPIRÁCIA NA KAŽDÝ DEŇ
KOMENTÁRE K RECEPTU
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť