NajRecept.sk Sviatočné pečenie Veľká Noc Pletenky a judáše Kysnuté makové pletenky
Kysnuté makové pletenky
Recept Kysnuté makové pletenky
Lacusin Lacusin    ·   14.3.2021

Kysnuté makové pletenky

Niečo nové na raňajky alebo desiatu. Veľmi nám chutilo. Autor: Lacusin

Suroviny

Cesto:

450 g
hladká múka
20 g
droždie
1,5 dl
mlieko
1 dl
jogurt
2 lyžice
cukor
50 g
maslo
1 ks
vajce
citrónová kôra
soľ

Náplň:

150 g
mak
1 lyžička
citrónová kôra
5 lyžíc
cukor
1 lyžička
škorica
podľa potreby
mlieko

Na potretie:

1 ks
vajce
Postup receptu
Vytlačiť
  1. Cesto som si dala zamiešať a vykysnúť do pekárne. Ak pekáreň nemáte: najskôr pripravte kvások. Do teplého mlieka dáme cukor, droždie a lyžicu múky a necháme odpočinúť. Potom kvások zmiešame s ostatnými ingredienciami do hladkého cesta, posypeme múkou, prikryjeme utierkou a dáme na teplé miesto vykysnúť.
  2. Po vykysnutí cesto rozdelíme na 12 dielov.
  3. Z každého dielu vyvaľkáme ovál, ktorý potrieme makovou náplňou, zrolujeme ako roládu a po krajoch prekrojíme, ako vidíte na obrázku.
  4. Stočíme do tvaru podkovy a konce spojíme dohromady.
  5. Potrieme vajíčkom a necháme na plechu ešte štvrť hodiny kysnúť.
  6. Pečieme pri 200 C dozlatista.
  7. Na makovú náplň: mak vysypeme do hrnca, ochutíme, zalejeme mliekom a varíme do zhustnutia.
Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár