Kysnuté koláče s posýpkou

Recept Kysnuté koláče s posýpkou

Pridal: NajLucka, 23.2.2021

Kategorie: Dezerty, Múčniky, Podľa ovocia, Slivky

FOTKA OD VÁS
Vyskúšal/a si recept?
Nahraj fotku a pochváľ sa
PRIDAŤ FOTKU

Mne osobne chutia kysnuté veci obvykle len v deň upečenia, ale tieto sú krásne mäkké a vláčne aj ďalšie dni. Uvedená dávka cesta stačí na 30 koláčov o priemere 9-10 cm.

FOTKA OD VÁS

Pridal: NajLucka, 23.2.2021

Kategorie: Dezerty, Múčniky, Podľa ovocia, Slivky

SUROVINY

Kysnuté cesto (na cca 30 koláčov o priemere 9-10 cm):

500 ghladká múka
250 mlmlieko
20 gdroždie
100 gkryštálový cukor
4 ksžĺtok
štipkasoľ
1 kscitrónová kôra
200 mlolej

Tvarohová plnka:

250 gtvaroh
1 ksžĺtok
3-4 lyžicekryštálový cukor
1 kscitrónová kôra

Lekvárové náplň:

cca 300 gslivkový lekváru
na zahusteniestrúhaný perník
podľa chutiškorica
podľa chutirum

Jablková plnka:

1 pohár (cca 350-400 g)jablkový lekvár

Mrvenička:

150 gpolohrubá múka
100 gkryštálový cukor
100 gmaslo

Príprava koláčov:

na potretievajce
na zdobeniehrozienka
cca 70 grozpustené maslo
podľa chutirum

POSTUP PRÍPRAVY

TLAČULOŽIŤ
  1. Z vlažného mlieka, cukru a droždia pripravte kvások. Múku preosejte do misy so štipkou soli.
  2. Akonáhle je kvások vykysnutý, zamiešajte do neho žĺtky s olejom a zmes vlejte do misy s múkou. Vypracujte hladké a nelepivé cesto. Najlepšie to ide samozrejme v kuchynskom robote, ale zdatnejšie pekárky to iste zvládnu aj ručne :)
  3. Misu prikryte utierkou a nechajte na teplom mieste vykysnúť. Pokiaľ chcete kysnutie urýchliť, pretiahnite misu fóliu a dajte do rúry zapnutej na 45 - 50 stupňov. Cesto počas kysnutia znovu raz prepracujte a nechajte opäť kysnúť. Medzitým si pripravte náplne.
  4. Tvarohová náplň:
    Všetky suroviny dajte do misy a zmiešajte, podľa chuti môžete prisladiť.
  5. Lekvárová náplň:
    Ak máte lekvár veľmi tuhý, vyklopte ho do kastróla a na miernom ohni zohrejte. Môžete ochutiť škoricou a rumom. Ja som mala naopak lekvár tekutejší, preto som ho zahustila strúhaným perníkom.
  6. Mrveničks:
    Múku s cukrom dajte do misy a premiešajte. Pridajte na kúsky nakrájané, ľahko zmäknuté maslo a rukou vypracujte posýpku.
  7. Rúru zapnite na 190 stupňov, 3 - 4 plechy vyložte papierom na pečenie. Vykysnuté cesto by malo byť krásne mäkké, vláčne a ak ho necháte kysnúť v rúre, bude aj príjemne teplé. Veľmi dobre sa s ním pracuje, nelepí sa, nie je potrebné ho podsypávať. Cesto si rozdeľte asi na 30 kúskov, každý vyvaľkajte do malej guličky a nechajte ešte pár minút na plechu kysnúť.
  8. Potom pomocou pohára s rovným dnom odtlačíme guličku na koláčik a vytvarujte okraje. Pohárik je dobré "máčať" v múke, aby sa na cesto nelepilo. Predtým som koláčiky odtlačila prstami, pohárikom to ide ale oveľa lepšie. Medzi koláčiky nechajte dostatok miesta (viac ako mám ja na fotke), pretože pri pečení ešte narastú.
  9. Okraje koláčov pomažte rozšľahaným vajíčkom a naplňte. U nás máme radi tenké cesto a veľa náplne, takže som všetky vyššie uvedené náplne rozdelila a použila. Z každej mi vyšlo presne 10 koláčov. Koláče môžete ozdobiť hrozienkami, orechy alebo mandľami. Každý koláč potom dostatočne zasypte mrveničkou a dajte piecť do vyhriatej rúry asi na 15 minút.
  10. Maslo rozpustíme v menšom hrnci a podľa chuti pridajte rum. Touto zmesou pokvapkajte koláče ihneď po vytiahnutí z rúry. Pokvapkajte nielen okraje, ale i náplň. Koláče preložte z plechu na tácku alebo chladiace mriežku a nechajte vychladnúť. Skvelé sú hneď po upečení, ale krásne vláčne a mäkké vydržia aj ďalšie dni.

Zdroj: Víkendové pečení

PODEĽTE SA O RECEPT S OSTATNÝMI
INŠPIRÁCIA NA KAŽDÝ DEŇ
KOMENTÁRE K RECEPTU
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť