NajRecept.sk Dezerty Koláče Tvarohový koláč Krehký a naozaj dobrý strúhaný koláč s tvarohovou náplňou
Krehký a naozaj dobrý strúhaný koláč s tvarohovou náplňou
Recept Krehký a naozaj dobrý strúhaný koláč s tvarohovou náplňou
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
NajLucka NajLucka    ·   5.6.2024

Krehký a naozaj dobrý strúhaný koláč s tvarohovou náplňou

Strúhaný koláč je vynikajúci na rôzne príležitosti – od rodinných osláv po bežné dni, keď si chcete dopriať niečo sladké k popoludňajšej káve alebo čaju. Jeho príprava je pomerne jednoduchá, čo z neho robí ideálny dezert aj pre začiatočníkov. Navyše, koláč sa dá dobre skladovať a vydrží čerstvý niekoľko dní, takže si môžete vychutnávať jeho chuť aj po dlhšiu dobu. Autor: Jana Jančíková

30 min
Čas prípravy
40 min
Čas varenia
Suroviny

Plech 30x40cm:

400 g
hladká múka
1/2 ks
prášok do pečiva
120 g
práškový cukor
250 g
maslo
3 lyžice
kakao
1 ks
vajce

Plnka:

1 ks
vanilkový puding
500 ml
mlieko
podľa chuti
kryštálový cukor do pudingu
500 g
plnotučný tvaroh
250 g
jemný tvaroh
podľa chuti
kryštálový cukor
1 ks
vanilkový cukor
5 cl
rum
3 ks
žĺtok
3 ks
bielok na sneh
1 lyžica
solamyl (škrob)
Postup receptu
Vytlačiť

Náplň môže byť rôznorodá, pričom medzi najobľúbenejšie patrí tvarohová, jablková, maková alebo orechová. Tvarohová náplň je zvyčajne ochutená vanilkou a citrónovou kôrou, čo jej dodáva osviežujúcu chuť. Jablková náplň je obvykle obohatená škoricou a cukrom, zatiaľ čo maková a orechová náplň prinášajú do koláča bohatú a výraznú chuť.

  1. Zo surovín vypracujeme cesto a necháme v mrazničke asi hodinu odležať, aby stuhlo.
  2. Na tvarohovú náplň si najprv z 500 ml mlieka, cukru a pudingu uvaríme puding, ktorý necháme vychladnúť.
  3. Puding vyšľaháme so všetkými surovinami na tvarohovú plnku a nakoniec jemne vmiešame sneh z troch bielkov.
  4. Polovicu cesta nastrúhame na vymastený a vysypaný plech.
  5. Na cesto rozotrieme tvarohovú plnku a nakoniec nastrúhame druhú polovicu cesta.
  6. Pečieme na 180 stupňoch asi 40 minút, treba si to kontrolovať podľa rúry.
  7. Po upečení necháme vychladnúť a chvíľu odležať.
Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár