Krehké veterníky s jahodovou dreňou

Recept Krehké veterníky s jahodovou dreňou
FOTKA OD VÁS
Vyskúšal/a si recept?
Nahraj fotku a pochváľ sa
PRIDAŤ FOTKU

Vynikajúce veterníky z odpaľovaného cesta, plnené klasickou plnkou, jahodovou dreňou a šľahačkou. Autor: Kvietok278

FOTKA OD VÁS

SUROVINY

Cesto:

250 mlvoda
125 gmaslo
150 ghladká múka
1 lyžicakryštálový cukor
štipkasoľ
4 ksvajce

Krém:

1/2 lmlieko
250 gkryštálový cukor (hnedý)
2 ksžĺtok
4 lyžicezemiakový škrob
1 bal.vanilkový cukor
125 gmaslo

Ďalej budeme potrebovať:

200 gjahoda
2 lyžicezemiakový škrob
150 mlmlieko
1 bal.šľahačka v prášku

POSTUP PRÍPRAVY

TLAČULOŽIŤ
  1. Vodu, maslo (alebo olej), 1 lyžicu kryštálového cukru, štipku soli dáme do hrnca a ohrejeme. Keď hmota vrie, pridáme múku a za stáleho miešania dôkladne vyšľaháme. Hmota sa musí oddeľovať od stien hrnca. Potom odstavíme a necháme dôkladne vychladnúť. Do vychladnutej hmoty pridávame jedno vajíčko po druhom a zakaždým dôkladne mixérom vyšľaháme.
  2. Pripravené cesto navrstvíme do cukrárskeho vrecka a na plech vyložený papierom na pečenie, na ktorý sme si nakreslili ceruzkou krúžky, striekame 3 vrstvy cesta na seba. Špic jemne zdvihneme hore, aby vyzerali pekne.
  3. Pečieme v rúre, ktorú sme vopred vyhriali na teplotu 200 stupňov. Keď vložíme veterníky, teplotu znížime na 180 stupňov a stopneme si 40 minút. Po 40 minútach rúru vypneme, mierne pootvoríme dvierka a necháme ich ešte 10 minút dôjsť. !!!! Pozor !!!! počas pečenia rúru nesmieme otvárať, inak veterníky spadnú !!!! Po 10 minútach veterníky vyberieme a necháme úplne vychladnúť. Potom ich prekrojíme na polovicu.
  4. Plnka:
    Do mlieka pridáme žĺtky, rozšľaháme ich metličkou a ohrejeme na ohni. V druhej miske si zmiešame zemiakový škrob, kryštálový a vanilkový cukor a postupne túto zmes pridáme do teplého mlieka. Za stáleho miešania uvaríme hustý krém, ktorý necháme vychladnúť. Maslo vyšľaháme do peny, postupne pridáme vychladnutý puding a vyšľaháme jemný krém, ktorý vložíme do cukrárskeho vrecka a striekame na rozkrojený veterník.
  5. Jahody vložíme do mrazničky (nemusíme) a potom ich pomocou mixéra rozmixujeme. Pridáme zemiakový škrob a privedieme do varu. Keď jahody vrú, odstavíme a necháme vychladnúť. Navrstvíme na krém.
  6. Na jahodové pyré navrstvíme vyšľahanú šľahačku, zakryjeme druhým kúskom veterníka a odložíme do chladničky stuhnúť. Mne nestihli ani stuhnúť, jahodová dreň tiekla, ale hlavne, že chutilo !!! :) Vrch môžete ešte posypať práškovým cukrom alebo karamelovou polevou.
PODEĽTE SA O RECEPT S OSTATNÝMI
INŠPIRÁCIA NA KAŽDÝ DEŇ
KOMENTÁRE K RECEPTU
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť