NajRecept.sk Cestá Odpaľované cesto Krehké veterníky s jahodovou dreňou
Krehké veterníky s jahodovou dreňou
Recept Krehké veterníky s jahodovou dreňou
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Kvietok278 Kvietok278    ·   11.3.2021

Krehké veterníky s jahodovou dreňou

Vynikajúce veterníky z odpaľovaného cesta, plnené klasickou plnkou, jahodovou dreňou a šľahačkou. Autor: Kvietok278

NAJLEPŠIE RECEPTY

Suroviny

Cesto:

250 ml
voda
125 g
maslo
150 g
hladká múka
1 lyžica
kryštálový cukor
štipka
soľ
4 ks
vajce

Krém:

1/2 l
mlieko
250 g
kryštálový cukor (hnedý)
2 ks
žĺtok
4 lyžice
zemiakový škrob
1 bal.
vanilkový cukor
125 g
maslo

Ďalej budeme potrebovať:

200 g
jahoda
2 lyžice
zemiakový škrob
150 ml
mlieko
1 bal.
šľahačka v prášku
Postup receptu
Vytlačiť
  1. Vodu, maslo (alebo olej), 1 lyžicu kryštálového cukru, štipku soli dáme do hrnca a ohrejeme. Keď hmota vrie, pridáme múku a za stáleho miešania dôkladne vyšľaháme. Hmota sa musí oddeľovať od stien hrnca. Potom odstavíme a necháme dôkladne vychladnúť. Do vychladnutej hmoty pridávame jedno vajíčko po druhom a zakaždým dôkladne mixérom vyšľaháme.
  2. Pripravené cesto navrstvíme do cukrárskeho vrecka a na plech vyložený papierom na pečenie, na ktorý sme si nakreslili ceruzkou krúžky, striekame 3 vrstvy cesta na seba. Špic jemne zdvihneme hore, aby vyzerali pekne.
  3. Pečieme v rúre, ktorú sme vopred vyhriali na teplotu 200 stupňov. Keď vložíme veterníky, teplotu znížime na 180 stupňov a stopneme si 40 minút. Po 40 minútach rúru vypneme, mierne pootvoríme dvierka a necháme ich ešte 10 minút dôjsť. !!!! Pozor !!!! počas pečenia rúru nesmieme otvárať, inak veterníky spadnú !!!! Po 10 minútach veterníky vyberieme a necháme úplne vychladnúť. Potom ich prekrojíme na polovicu.
  4. Plnka:
    Do mlieka pridáme žĺtky, rozšľaháme ich metličkou a ohrejeme na ohni. V druhej miske si zmiešame zemiakový škrob, kryštálový a vanilkový cukor a postupne túto zmes pridáme do teplého mlieka. Za stáleho miešania uvaríme hustý krém, ktorý necháme vychladnúť. Maslo vyšľaháme do peny, postupne pridáme vychladnutý puding a vyšľaháme jemný krém, ktorý vložíme do cukrárskeho vrecka a striekame na rozkrojený veterník.
  5. Jahody vložíme do mrazničky (nemusíme) a potom ich pomocou mixéra rozmixujeme. Pridáme zemiakový škrob a privedieme do varu. Keď jahody vrú, odstavíme a necháme vychladnúť. Navrstvíme na krém.
  6. Na jahodové pyré navrstvíme vyšľahanú šľahačku, zakryjeme druhým kúskom veterníka a odložíme do chladničky stuhnúť. Mne nestihli ani stuhnúť, jahodová dreň tiekla, ale hlavne, že chutilo !!! :) Vrch môžete ešte posypať práškovým cukrom alebo karamelovou polevou.

Video ochutnávky

Krátke video ochutnávky, ktorým neodoláte

Zbierky receptov

Vyberajte z najlepších receptov na jednom mieste

Viac zbierok
Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár

Najnovšie recepty

Každý deň tipy na chutný chod pre celú rodinu

Viac receptov