NajRecept.sk Dezerty Múčniky Krehké veterníky s čokoládovým krémom a šľahačkou
Krehké veterníky s čokoládovým krémom a šľahačkou
Recept Krehké veterníky s čokoládovým krémom a šľahačkou
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Petra H Petra H    ·   9.1.2021

Krehké veterníky s čokoládovým krémom a šľahačkou

Slinky tečú už len pri pozeraní. Vynikajúce krehké odpaľované cesto a čokoládový krém sú skvelou voľbou potešiť náš žalúdok. Piekla som ich na víkendovú oslavu a boli vynikajúce :) Autor: Petra

Suroviny

Cesto:

200 ml
voda
100 ml
olej
1 šálka
hladká múka
4 ks
vajce

Krém I.:

3 ks
žĺtky
2 bal.
vanilkový cukor
4 lyžice
hladká múka
1 lyžica
kakao
5 lyžíc
kryštálový cukor
1/2 l
mlieko
10 dkg
horká čokoláda
5 dkg
nutela
3 ks
bielok
3 dkg
želatína

Krém II.:

2 bal.
smotana na šľahanie
2,5 dl
mlieko
podľa chuti
cukor

Na ozdobu:

2 dkg
horká čokoláda
1 lyžica
olej
na posypanie
práškový cukor
Postup receptu
Vytlačiť
  1. Vodu si dáme do hrnca a dáme ohriať na oheň. Pridáme olej a privedieme do varu. Keď nám voda vrie, odstavíme z ohňa a pridáme postupne múku - za stáleho miešania. Dáme znovu na oheň a za stáleho miešania vymiešame hladkú hmotu, ktorá sa odlepuje od stien hrnca a tiež od dna. Odstránime z ohňa a postupne pridávame jedno vajíčko po druhom a za každým dôkladne vymiešame.
  2. Rúru si predhrejeme na 200 stupňov a plech vyložíme papierom. Cesto si dáme do cukrárskeho vrecka a tvarujeme na papier rovnomerné kruhy (malé ružičky - 4 až 5 cm). Dáme piecť na cca 35 - 40 minút. Počas pečenia rúru neotvárame! Keď uplynie čas, nevyberáme ich, ale len mierne pootvoríme dvierka na rúre a necháme ich 10 minút odstáť. Po uplynutí 10 minút môžeme veterníky vybrať a necháme ich vychladnúť.
  3. Pripravíme si čokoládový krém. Žĺtky zmiešame s vanilkovým cukrom, pridáme kr. cukor a múku. Dôkladne premiešame a pridáme kakao a cca 1 dl mlieka. Zvyšné mlieko si dáme do hrnca a zohrejeme. Keď máme zahriate mlieko, pridáme k nemu žĺtkovú hmotu a varíme do zhustnutia. Hustý krém odstavíme a pridáme nalámanú čokoládu a nutellu. Miešaním rozpustíme. Necháme mierne vychladnúť. Do vlažného krému pridáme vyšľahané bielky a premiešame. Následne pridáme želatínu a dáme do chladničky.
  4. Pripravíme si plnku II. Smotanu v prášku si vymiešame v mlieku, s cukrom do krémovej hmoty.
  5. Vychladnuté veterníky si rozkrojíme a naplníme ich krémom a šľahačkou. Najskôr čokoládovým krémom a potom šľahačkou. Vrch ozdobíme rozpustenou čokoládou, do ktorej sme pridali olej. Posypeme práškovým cukrom a podávame.
Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár