Krehké svadobné koláčiky poliate maslom a rumom

Recept Krehké svadobné koláčiky poliate maslom a rumom

Pridal: Marie Pařízková, 6.5.2021

Kategorie: Múčniky, Dezerty

FOTKA OD VÁS
Vyskúšal/a si recept?
Nahraj fotku a pochváľ sa
PRIDAŤ FOTKU

Drobné koláčiky, ktoré som plnila lekvárom, makom a tvarohom. Sú vynikajúce. Polievala som ich maslom a rumom a týmto som dosiahla, že aj po upečení boli jemné a mäkké a šťavnaté. Nezabudnite, že tieto koláčiky sa obaľujú v práškovom cukre až po vychladnutí, aby sa cukor na koláči neroztopil. Je to síce prácne, pretože tieto koláčiky sa robia čo najmenšie, ale nevadí, raz za čas je potrebné stráviť nejakú tú hodinu v kuchyni a potom vás iste potešia vaši hostia, ktorí tieto koláčiky určite pochvália. Autor: Marie

FOTKA OD VÁS

Pridal: Marie Pařízková, 6.5.2021

Kategorie: Múčniky, Dezerty

SUROVINY

Cesto:

500 ghladká múka
500 gpolohrubá múka
600 gmaslo
120 gpráškový cukor
75 gdroždie
6 ksžĺtok
20 lyžícmlieko
1 bal.vanilkový cukor
1 kscitrónová kôra
štipkasoľ

Na dokončenie:

podľa chutitvarohová plnka
podľa chutimaková plnka
podľa chutijablková plnka
podľa chutislivkový lekvár
podľa chutiorechová plnka
na potretiemaslo
na potretierum
na obaleniepráškový cukor
na obalenievanilkový cukor

POSTUP PRÍPRAVY

TLAČULOŽIŤ
  1. Na dosku nachystáme múky a cukor. Urobíme v nich jamku a do nej dáme žĺtky a citrónovú kôru. Pridáme štipku soli.
  2. Do múky nakrájame zmäknuté maslo a do jamky k žĺtkom pridáme kvások z vlažného mlieka a kvasníc.
  3. Všetko dôkladne spracujeme, až kým budeme mať hladké cesto.
  4. Cesto uložíme do chladničky, aby nám rýchlo nekyslo. Koláčiky sa totiž z tohto cesta pripravujú hneď, nenecháva sa nakysnúť ako napr. na klasické buchty.
  5. Z chladničky vždy odoberieme kúsok cesta, ktorý spracujeme do guľôčky a doprostred vytlačíme cukrárskym sáčkom náplň.
  6. Na tvarohovú náplň som dávala po malom kúsku hrozienka naložené v rume.
  7. Koláčiky ukladáme tesne vedľa seba na plech vymastený maslom.
  8. Pred pečením potrieme maslom aj samotné koláčiky. Pečieme ich na 180 ° C do 220 ° C - to mi teraz povedala mamka, ktorá pečenie strážila. Teplotu v rúre vraj musela často prispôsobovať, aby sa koláčiky upiekli rovnomerne dozlatista.
  9. Po upečení koláčiky potrieme maslom zmiešaným s rumom a prikryjeme ich na chvíľu utierkou. Maslo sa tak pekne vsiakne a koláčiky budú vláčnejšie. Koláčiky je tiež potrebné pred obaľovaním nechať trochu vychladnúť, aby sa na nich všetok cukor hneď nerozpustil.
PODEĽTE SA O RECEPT S OSTATNÝMI
INŠPIRÁCIA NA KAŽDÝ DEŇ
KOMENTÁRE K RECEPTU
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť