NajRecept.sk Dezerty Múčniky Krehké svadobné koláčiky poliate maslom a rumom
Krehké svadobné koláčiky poliate maslom a rumom
Recept Krehké svadobné koláčiky poliate maslom a rumom
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Marie Pařízková    ·   6.5.2021

Krehké svadobné koláčiky poliate maslom a rumom

Drobné koláčiky, ktoré som plnila lekvárom, makom a tvarohom. Sú vynikajúce. Polievala som ich maslom a rumom a týmto som dosiahla, že aj po upečení boli jemné a mäkké a šťavnaté. Nezabudnite, že tieto koláčiky sa obaľujú v práškovom cukre až po vychladnutí, aby sa cukor na koláči neroztopil. Je to síce prácne, pretože tieto koláčiky sa robia čo najmenšie, ale nevadí, raz za čas je potrebné stráviť nejakú tú hodinu v kuchyni a potom vás iste potešia vaši hostia, ktorí tieto koláčiky určite pochvália. Autor: Marie

Suroviny

Cesto:

500 g
hladká múka
500 g
polohrubá múka
600 g
maslo
120 g
práškový cukor
75 g
droždie
6 ks
žĺtok
20 lyžíc
mlieko
1 bal.
vanilkový cukor
1 ks
citrónová kôra
štipka
soľ

Na dokončenie:

podľa chuti
tvarohová plnka
podľa chuti
maková plnka
podľa chuti
jablková plnka
podľa chuti
slivkový lekvár
podľa chuti
orechová plnka
na potretie
maslo
na potretie
rum
na obalenie
práškový cukor
na obalenie
vanilkový cukor
Postup receptu
Vytlačiť
  1. Na dosku nachystáme múky a cukor. Urobíme v nich jamku a do nej dáme žĺtky a citrónovú kôru. Pridáme štipku soli.
  2. Do múky nakrájame zmäknuté maslo a do jamky k žĺtkom pridáme kvások z vlažného mlieka a kvasníc.
  3. Všetko dôkladne spracujeme, až kým budeme mať hladké cesto.
  4. Cesto uložíme do chladničky, aby nám rýchlo nekyslo. Koláčiky sa totiž z tohto cesta pripravujú hneď, nenecháva sa nakysnúť ako napr. na klasické buchty.
  5. Z chladničky vždy odoberieme kúsok cesta, ktorý spracujeme do guľôčky a doprostred vytlačíme cukrárskym sáčkom náplň.
  6. Na tvarohovú náplň som dávala po malom kúsku hrozienka naložené v rume.
  7. Koláčiky ukladáme tesne vedľa seba na plech vymastený maslom.
  8. Pred pečením potrieme maslom aj samotné koláčiky. Pečieme ich na 180 ° C do 220 ° C - to mi teraz povedala mamka, ktorá pečenie strážila. Teplotu v rúre vraj musela často prispôsobovať, aby sa koláčiky upiekli rovnomerne dozlatista.
  9. Po upečení koláčiky potrieme maslom zmiešaným s rumom a prikryjeme ich na chvíľu utierkou. Maslo sa tak pekne vsiakne a koláčiky budú vláčnejšie. Koláčiky je tiež potrebné pred obaľovaním nechať trochu vychladnúť, aby sa na nich všetok cukor hneď nerozpustil.
Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár