NajRecept.sk Sviatočné pečenie Vianoce Vianočné pečivo Kokosové pečivo Kokosoví ježkovia - tradičný recept
Kokosoví ježkovia - tradičný recept
Kokosoví ježkovia - tradičný recept
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
adkas adkas    ·   11.10.2020

Kokosoví ježkovia - tradičný recept

Tento starodávny recept poslúži najmä mojim dievčatám, pretože žijeme teraz všetky oddelene a nemajú prístup k mojej knižke receptov. Kokosoví ježkovia sú jedným z tých koláčikov, ktoré u nás na vianočnom stole takmer nikdy nechýbajú. Každý v našej rodine má rád tento koláčik. Pečiem ho občas aj počas roka, ale zvyčajne na Vianoce. Je to skutočne odskúšaný recept. Nenáročný na prípravu a veľmi výdatný, čo sa množstva týka. Autor: Adkas

Suroviny

Cesto:

6 ks
vajce
250 g
práškový cukor
100 g
kryštálový cukor
200 ml
voda
300 g
hrubá múka
1 bal.
prášok do pečiva
50 g
mleté orechy
štipka
soľ

Poleva:

350 g
práškový cukor
35 g
kakao
10 lyžíc
mlieko
1 bal.
maslo alebo Hera
rum alebo rumová aróma

Na obalenie:

200 g
kokos
Postup receptu
Vytlačiť
  1. Pripravíme si plech o veľkosti 30 x 40 cm.
  2. Ako prvý si skaramelizujeme kryštálový cukor. Zalejeme 200 ml vody a ak treba, za stáleho miešania necháme rozvariť karamel. Niekedy sa mi stane pri zalievaní skaramelizovaného cukru, že nejaký kúsok zatvrdne. Treba miešať, povariť a cukor roztopí.
  3. V pôvodnom recepte bol ešte kockový cukor, ale pretože ja ho nepoužívam, tak som si ho zamenila za kryštálový cukor. Myslím, že to receptu nijako neublížilo. Žĺtky vymiešame s práškovým cukrom do peny, pridáme vychladnutý skaramelizovaný cukor a prešľaháme. Pridáme múku zmiešanú s práškom do pečiva a mleté orechy. Bielky vyšľaháme so štipkou soli na tuhú penu, ktorú na záver vmiešame do žĺtkovo karamelového cesta.
  4. Pečieme pri teplote 180 stupňoch a robíme skúšku špáradlom. Ak sa cesto nelepí, je upečené. Mrzí ma, že som si neodstopovala čas, ale ja to už mám po toľkých rokoch akosi v oku. Cesto necháme vychladnúť a nakrájame na tenké obdĺžniky, ktoré máčame v poleve a potom obalíme v kokose.
  5. Cesto do polevy len zľahka namočíme. Nenecháme ho v poleve dlho, veľmi rýchlo vsiakne polevu do seba a ježkovia sú potom príliš mokrí.
  6. Ukladáme na papier na pečenie a necháme trochu zaschnúť. Potom môžeme preložiť do škatule alebo dózy a šup s nimi do komory alebo inej chladnej miestnosti.
  7. Polevu si pripravíme tak, že všetky suroviny dáme do hrnca a na miernom ohni za stáleho miešania rozpustíme. Miešame, kým sa nám všetko pekne spojí a potom si môžeme pochutnávať.

Môj blog: Adkas-tastyfood

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár