Kokosoví ježkovia - tradičný recept

Pridal: adkas, 11.10.2020
Kategorie: Kokosové pečivo, Vianočné pečivo, Vianoce, Sviatočné pečenie, Múčniky, Dezerty
FOTKA OD VÁS
Vyskúšal/a si recept?
Nahraj fotku a pochváľ sa
PRIDAŤ FOTKUNahraj fotku a pochváľ sa
Tento starodávny recept poslúži najmä mojim dievčatám, pretože žijeme teraz všetky oddelene a nemajú prístup k mojej knižke receptov. Kokosoví ježkovia sú jedným z tých koláčikov, ktoré u nás na vianočnom stole takmer nikdy nechýbajú. Každý v našej rodine má rád tento koláčik. Pečiem ho občas aj počas roka, ale zvyčajne na Vianoce. Je to skutočne odskúšaný recept. Nenáročný na prípravu a veľmi výdatný, čo sa množstva týka. Autor: Adkas
FOTKA OD VÁS
Pridal: adkas, 11.10.2020
Kategorie: Kokosové pečivo, Vianočné pečivo, Vianoce, Sviatočné pečenie, Múčniky, Dezerty
SUROVINY
Cesto:
6 ksvajce
250 gpráškový cukor
100 gkryštálový cukor
200 mlvoda
300 ghrubá múka
1 bal.prášok do pečiva
50 gmleté orechy
štipkasoľ
Poleva:
350 gpráškový cukor
35 gkakao
10 lyžícmlieko
1 bal.maslo alebo Hera
rum alebo rumová aróma
Na obalenie:
200 gkokos
- Pripravíme si plech o veľkosti 30 x 40 cm.
- Ako prvý si skaramelizujeme kryštálový cukor. Zalejeme 200 ml vody a ak treba, za stáleho miešania necháme rozvariť karamel. Niekedy sa mi stane pri zalievaní skaramelizovaného cukru, že nejaký kúsok zatvrdne. Treba miešať, povariť a cukor roztopí.
- V pôvodnom recepte bol ešte kockový cukor, ale pretože ja ho nepoužívam, tak som si ho zamenila za kryštálový cukor. Myslím, že to receptu nijako neublížilo. Žĺtky vymiešame s práškovým cukrom do peny, pridáme vychladnutý skaramelizovaný cukor a prešľaháme. Pridáme múku zmiešanú s práškom do pečiva a mleté orechy. Bielky vyšľaháme so štipkou soli na tuhú penu, ktorú na záver vmiešame do žĺtkovo karamelového cesta.
- Pečieme pri teplote 180 stupňoch a robíme skúšku špáradlom. Ak sa cesto nelepí, je upečené. Mrzí ma, že som si neodstopovala čas, ale ja to už mám po toľkých rokoch akosi v oku. Cesto necháme vychladnúť a nakrájame na tenké obdĺžniky, ktoré máčame v poleve a potom obalíme v kokose.
- Cesto do polevy len zľahka namočíme. Nenecháme ho v poleve dlho, veľmi rýchlo vsiakne polevu do seba a ježkovia sú potom príliš mokrí.
- Ukladáme na papier na pečenie a necháme trochu zaschnúť. Potom môžeme preložiť do škatule alebo dózy a šup s nimi do komory alebo inej chladnej miestnosti.
- Polevu si pripravíme tak, že všetky suroviny dáme do hrnca a na miernom ohni za stáleho miešania rozpustíme. Miešame, kým sa nám všetko pekne spojí a potom si môžeme pochutnávať.
Môj blog: Adkas-tastyfood
Chcete si přečíst tento recept v češtině? Prohlédněte s Kokosoví ježci - tradiční recept.
Möchtet ihr dieses Rezept auf Deutsch lesen? Schaut euch Kokos-Igel – ein traditionelles Rezept an.
KOMENTÁRE K RECEPTU