Klasický jablkový koláč

Recept Klasický jablkový koláč
FOTKA OD VÁS
Vyskúšal/a si recept?
Nahraj fotku a pochváľ sa
PRIDAŤ FOTKU

Klasika je klasika. Jablkový koláč podľa našich babičiek. Už som ho robila asi miliónkrát a stále zožal veľký úspech. Milujem, keď je jabĺk oveľa viac, ale tentoraz som nemala veľa, tak som pridala len toľko :) Odporúčam pridať aj veľa škorice, potom to pri pečení krásne prevonia a pri jedení to je veľmi dobré. Autor: Triniti

FOTKA OD VÁS

SUROVINY

Cesto:

500 ghladká múka
200 gpráškový cukor
250 gmaslo
2 ksvajce
1 bal.prášok do pečiva
štipkasoľ
1 kscitrónová kôra
1 bal.vanilkový cukor
1 kelímokkyslá smotana

Plnka:

1 kgjablko
podľa chuticukor
škorica
cca 2 lyžicedetská krupica

POSTUP PRÍPRAVY

TLAČULOŽIŤ
  1. Pripravíme si plech na pečenie o veľkosti 24 x 36 cm. Dno dôkladne vymažeme tukom a vysypeme múkou.
  2. Najskôr si pripravíme plnku. Jablká očistíme, nastrúhame na hrubom strúhadle a dáme do hrnca. Pridáme cukor, škoricu a dusíme do mäkka na miernom ohni. Keď máme jablká mäkké, odstavíme, pridáme krupicu a premiešame. Necháme vychladnúť.
  3. Všetky suroviny na cesto spracujeme - kyslú smotanu dávame po častiach (aby sme to neprehnali - záleží na hustote kyslej smotany, jedna je redšia, jedna je hustejšia, preto opatrne). Cesto spracujeme do guľôčky, ktorú rozdelíme na 2 časti a rozvaľkáme.
  4. Rozvaľkaný plát cesta uložíme na dno plechu, navrstvíme jablká, ktoré stláčame v rukách, aby sme sa zbavili prebytočnej šťavy a položíme druhý plát cesta. Popicháme vidličkou a vložíme do vopred vyhriatej rúry.
  5. Pečieme pri teplote 200 stupňov cca 40 - 50 minút. Upečený koláč vyberieme, necháme vychladnúť a vrch posypeme práškovým cukrom.
PODEĽTE SA O RECEPT S OSTATNÝMI
INŠPIRÁCIA NA KAŽDÝ DEŇ
KOMENTÁRE K RECEPTU
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť