Klasický jablkový koláč

Pridal: Triniti, 26.11.2020
Kategorie: Koláče, Dezerty, Múčniky, Koláče, keksíky, sušienky, Podľa ovocia, Jablká, Jablkový koláč
FOTKA OD VÁS
Vyskúšal/a si recept?
Nahraj fotku a pochváľ sa
PRIDAŤ FOTKUNahraj fotku a pochváľ sa
Klasika je klasika. Jablkový koláč podľa našich babičiek. Už som ho robila asi miliónkrát a stále zožal veľký úspech. Milujem, keď je jabĺk oveľa viac, ale tentoraz som nemala veľa, tak som pridala len toľko :) Odporúčam pridať aj veľa škorice, potom to pri pečení krásne prevonia a pri jedení to je veľmi dobré. Autor: Triniti
FOTKA OD VÁS
Pridal: Triniti, 26.11.2020
Kategorie: Koláče, Dezerty, Múčniky, Koláče, keksíky, sušienky, Podľa ovocia, Jablká, Jablkový koláč
SUROVINY
Cesto:
500 ghladká múka
200 gpráškový cukor
250 gmaslo
2 ksvajce
1 bal.prášok do pečiva
štipkasoľ
1 kscitrónová kôra
1 bal.vanilkový cukor
1 kelímokkyslá smotana
Plnka:
1 kgjablko
podľa chuticukor
škorica
cca 2 lyžicedetská krupica
- Pripravíme si plech na pečenie o veľkosti 24 x 36 cm. Dno dôkladne vymažeme tukom a vysypeme múkou.
- Najskôr si pripravíme plnku. Jablká očistíme, nastrúhame na hrubom strúhadle a dáme do hrnca. Pridáme cukor, škoricu a dusíme do mäkka na miernom ohni. Keď máme jablká mäkké, odstavíme, pridáme krupicu a premiešame. Necháme vychladnúť.
- Všetky suroviny na cesto spracujeme - kyslú smotanu dávame po častiach (aby sme to neprehnali - záleží na hustote kyslej smotany, jedna je redšia, jedna je hustejšia, preto opatrne). Cesto spracujeme do guľôčky, ktorú rozdelíme na 2 časti a rozvaľkáme.
- Rozvaľkaný plát cesta uložíme na dno plechu, navrstvíme jablká, ktoré stláčame v rukách, aby sme sa zbavili prebytočnej šťavy a položíme druhý plát cesta. Popicháme vidličkou a vložíme do vopred vyhriatej rúry.
Chcete si přečíst tento recept v češtině? Prohlédněte s Klasický jablečný koláč.
KOMENTÁRE K RECEPTU