NajRecept.sk Dezerty Koláče Jablkový koláč Klasický jablkový koláč
Klasický jablkový koláč
Recept Klasický jablkový koláč
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Triniti Triniti    ·   26.11.2020

Klasický jablkový koláč

Klasika je klasika. Jablkový koláč podľa našich babičiek. Už som ho robila asi miliónkrát a stále zožal veľký úspech. Milujem, keď je jabĺk oveľa viac, ale tentoraz som nemala veľa, tak som pridala len toľko :) Odporúčam pridať aj veľa škorice, potom to pri pečení krásne prevonia a pri jedení to je veľmi dobré. Autor: Triniti

Suroviny

Cesto:

500 g
hladká múka
200 g
práškový cukor
250 g
maslo
2 ks
vajce
1 bal.
prášok do pečiva
štipka
soľ
1 ks
citrónová kôra
1 bal.
vanilkový cukor
1 kelímok
kyslá smotana

Plnka:

1 kg
jablko
podľa chuti
cukor
škorica
cca 2 lyžice
detská krupica
Postup receptu
Vytlačiť
  1. Pripravíme si plech na pečenie o veľkosti 24 x 36 cm. Dno dôkladne vymažeme tukom a vysypeme múkou.
  2. Najskôr si pripravíme plnku. Jablká očistíme, nastrúhame na hrubom strúhadle a dáme do hrnca. Pridáme cukor, škoricu a dusíme do mäkka na miernom ohni. Keď máme jablká mäkké, odstavíme, pridáme krupicu a premiešame. Necháme vychladnúť.
  3. Všetky suroviny na cesto spracujeme - kyslú smotanu dávame po častiach (aby sme to neprehnali - záleží na hustote kyslej smotany, jedna je redšia, jedna je hustejšia, preto opatrne). Cesto spracujeme do guľôčky, ktorú rozdelíme na 2 časti a rozvaľkáme.
  4. Rozvaľkaný plát cesta uložíme na dno plechu, navrstvíme jablká, ktoré stláčame v rukách, aby sme sa zbavili prebytočnej šťavy a položíme druhý plát cesta. Popicháme vidličkou a vložíme do vopred vyhriatej rúry.
  5. Pečieme pri teplote 200 stupňov cca 40 - 50 minút. Upečený koláč vyberieme, necháme vychladnúť a vrch posypeme práškovým cukrom.
Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár