Karamelový zákusok na oblátke

Recept Karamelový zákusok na oblátke

Pridal: adkas, 28.11.2020

Kategorie: Koláče, Zákusky, Dezerty, Múčniky

FOTKA OD VÁS
Vyskúšal/a si recept?
Nahraj fotku a pochváľ sa
PRIDAŤ FOTKU

Tento zákusok pečiem už takmer 30 rokov. Väčšinou ho pripravujem na Vianoce, ale tentoraz sa ušlo aj počas roka. Je to obľúbený zákusok mojej staršej dcéry. Mala som už uvarené salko a potrebovala som ho spotrebovať. Voľba padla práve na tento zákusok. Je, dovolím si tvrdiť, veľmi jednoduchý a zároveň aj veľmi chutný a ak si zakúpite už skaramelizované salko, tak je aj veľmi rýchly. Autor: Adkas

FOTKA OD VÁS

Pridal: adkas, 28.11.2020

Kategorie: Koláče, Zákusky, Dezerty, Múčniky

SUROVINY

Cesto:

7 ksbielok
5 ksžĺtok
250 gkryštálový cukor
200 gmleté vlašské orechy
4 lyžicestrúhanka
1/2 bal.prášok do pečiva
štipkasoľ
3 kstortová oblátka

Krém:

1 plechovkakaramelové salko
250 gmaslo

Ďalej:

hrsťsekané orechy
50 gstrúhaná čokoláda

POSTUP PRÍPRAVY

TLAČULOŽIŤ
  1. Ak ste si v obchode nekúpili už skaramelizované salko, dajte obyčajné do hrnca s vodou a varte ho cca 2-3,5 hodiny (sem tam skontrolujte vodu v hrnci a plechovku pootáčajte). Plechovka by mala byť ponorená celá, aby sa salko uvarilo rovnomerne. Po uvarení ho v plechovke necháte vychladnúť a až potom ho otvárate.
  2. Najskôr si pripravíme plech s veľkosťou 30x40 cm, dno vyložíme tortovou oblátkou. Pripravený plech odložíme bokom.
  3. Na suchej panvici opražíme nasekané orechy. Určite tento krok nevynechajte, opražené orechy dodajú zákusku výbornú chuť. Odložíme bokom, nech vychladnú.
  4. Bielky vyšľaháme so štipkou soli. Keď začnú peniť, začneme pridávať v malých množstvách cukor. Stále šľaháme. Keď máme hustú lesklú penu, postupne pridávame jeden žĺtok po druhom a šľaháme. Nakoniec pridáme mleté orechy zmiešané so strúhankou a práškom do pečiva. Už len ručne premiešame. Pečieme vo vopred vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov cca 20-25 minút. Nepečte príliš dlho, aby sa cesto nevysušilo.
  5. Maslo vyšľaháme do peny, postupne po lyžiciach pridávame karamelové salko a šľaháme, kým nedostaneme kompaktný krém. Natrieme na vychladnuté cesto a pekne uhladíme.
  6. Posypeme opraženými orieškami a nastrúhame ešte čokoládu. Odložíme do chladničky, nech sa lepšie krája a môžeme podávať.

Můj blog: Adkas-tastyfood

PODEĽTE SA O RECEPT S OSTATNÝMI
INŠPIRÁCIA NA KAŽDÝ DEŇ
KOMENTÁRE K RECEPTU
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť