NajRecept.sk Dezerty Koláče Karamelový zákusok na oblátke
Karamelový zákusok na oblátke
Recept Karamelový zákusok na oblátke
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
adkas    ·   28.11.2020

Karamelový zákusok na oblátke

Tento zákusok pečiem už takmer 30 rokov. Väčšinou ho pripravujem na Vianoce, ale tentoraz sa ušlo aj počas roka. Je to obľúbený zákusok mojej staršej dcéry. Mala som už uvarené salko a potrebovala som ho spotrebovať. Voľba padla práve na tento zákusok. Je, dovolím si tvrdiť, veľmi jednoduchý a zároveň aj veľmi chutný a ak si zakúpite už skaramelizované salko, tak je aj veľmi rýchly. Autor: Adkas

NAJLEPŠIE RECEPTY

Suroviny

Cesto:

7 ks
bielok
5 ks
žĺtok
250 g
kryštálový cukor
200 g
mleté vlašské orechy
4 lyžice
strúhanka
1/2 bal.
prášok do pečiva
štipka
soľ
3 ks
tortová oblátka

Krém:

1 plechovka
karamelové salko
250 g
maslo

Ďalej:

hrsť
sekané orechy
50 g
strúhaná čokoláda
Postup receptu
Vytlačiť
  1. Ak ste si v obchode nekúpili už skaramelizované salko, dajte obyčajné do hrnca s vodou a varte ho cca 2-3,5 hodiny (sem tam skontrolujte vodu v hrnci a plechovku pootáčajte). Plechovka by mala byť ponorená celá, aby sa salko uvarilo rovnomerne. Po uvarení ho v plechovke necháte vychladnúť a až potom ho otvárate.
  2. Najskôr si pripravíme plech s veľkosťou 30x40 cm, dno vyložíme tortovou oblátkou. Pripravený plech odložíme bokom.
  3. Na suchej panvici opražíme nasekané orechy. Určite tento krok nevynechajte, opražené orechy dodajú zákusku výbornú chuť. Odložíme bokom, nech vychladnú.
  4. Bielky vyšľaháme so štipkou soli. Keď začnú peniť, začneme pridávať v malých množstvách cukor. Stále šľaháme. Keď máme hustú lesklú penu, postupne pridávame jeden žĺtok po druhom a šľaháme. Nakoniec pridáme mleté orechy zmiešané so strúhankou a práškom do pečiva. Už len ručne premiešame. Pečieme vo vopred vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov cca 20-25 minút. Nepečte príliš dlho, aby sa cesto nevysušilo.
  5. Maslo vyšľaháme do peny, postupne po lyžiciach pridávame karamelové salko a šľaháme, kým nedostaneme kompaktný krém. Natrieme na vychladnuté cesto a pekne uhladíme.
  6. Posypeme opraženými orieškami a nastrúhame ešte čokoládu. Odložíme do chladničky, nech sa lepšie krája a môžeme podávať.

Můj blog: Adkas-tastyfood

Video ochutnávky

Krátke video ochutnávky, ktorým neodoláte

Zbierky receptov

Vyberajte z najlepších receptov na jednom mieste

Viac zbierok
Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár

Najnovšie recepty

Každý deň tipy na chutný chod pre celú rodinu

Viac receptov