Karamelový veterník z plechu

Recept Karamelový veterník z plechu

Pridal: rebeka, 10.3.2021

Kategorie: Koláče, Dezerty, Zákusky, Múčniky

FOTKA OD VÁS
Recept Karamelový veterník z plechuRecept Karamelový veterník z plechu
Vyskúšal/a si recept?
Nahraj fotku a pochváľ sa
PRIDAŤ FOTKU

Luxusný zákusok, ktorý si obľúbite. Pokiaľ máte radi mini veterníky (alebo i veľké), určite si pochutnáte. Nemusíte robiť malé kúsky, ktoré aspoň mne sa zdajú veľmi prácne, ale rovno urobíte veľký, ktorý nakrájate na rezy a podávate. Je to oveľa praktickejšie ako tie malé, ktoré tvarujete pomocou ozdobnej špičky. Polevu robím z cukru a smotany, určite vyskúšajte a nezamieňajte ju za práškový cukor alebo čokoládovú polevu. Autor: rebeka (Naďa I.)

FOTKA OD VÁS
Recept Karamelový veterník z plechuRecept Karamelový veterník z plechu

Pridal: rebeka, 10.3.2021

Kategorie: Koláče, Dezerty, Zákusky, Múčniky

SUROVINY

Na odpaľované cesto:

750 mlvoda
230 gmaslo
230 ghladká múka
štipkasoľ
8 ksvajce

Na karamelovú náplň:

750 mlmlieko
2 bal.karamelový puding
podľa chutipráškový cukor
250 gmaslo
500 mlsmotana na šľahanie
2 bal.stužovač
podľa chuticukor

Na karamelovú polevu:

250 gkrupicový cukor
250 mlsmotana na šľahanie

POSTUP PRÍPRAVY

TLAČULOŽIŤ
  1. Vodu rozohrejeme s maslom a soľou, potom zrazu pridáme múku a za stáleho miešania varíme na miernom ohni tak dlho, až sa cesto nelepí na varešku ani na hrniec (mne to trvalo zhruba 10 minút). Do vychladnutej hmoty zašľaháme po jednom vajíčka, každé riadne vymiešame a až potom dáme ďalšie.
  2. Na dva plechy dáme papier na pečenie a nanesieme cesto rozdelené na polovice. Dáme piecť do predhriatej rúry na 200° C. Prvých 15 minút rúru vôbec neotvárame, bubliny by spľasli. Pečieme asi 30-40 minút. Je však potrebné, aby povrch bol na dotyk chrumkavejší, pretože ako chladne, trochu zmäkne.
  3. Uvaríme 2 karamelové pudingy v 750 ml mlieka a necháme vychladnúť. Potom vyšľaháme maslo s práškovým cukrom a postupne pridávame uvarený vychladnutý puding. Dosladíme podľa chuti.
  4. Vyšľaháme dotuha šľahačku so stužovačom a cukrom.
  5. Na prvý plát nanesieme karamelovú plnku a na ňu rozotrieme vyšľahanú šľahačku. Priklopíme druhým plátom a povrch polejeme karamelovou polevou.
  6. Poleva:
    Cukor nasypte do hrnca a nechajte ho roztaviť. Akonáhle cukor skaramelizuje, prilejte doň horúcu smotanu. Buďte opatrní, vzkypí to! Varte, kým sa karamel úplne nerozpustí (keď to bude veľmi husté, prilejte ešte trochu horúcej smotany). Ihneď nalejte na veterník a dajte chladiť do chladničky.

Môj blog: Varenie s Tomem

PODEĽTE SA O RECEPT S OSTATNÝMI
INŠPIRÁCIA NA KAŽDÝ DEŇ
KOMENTÁRE K RECEPTU
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť