NajRecept.sk Dezerty Koláče Karamelový veterník z plechu
Karamelový veterník z plechu
Recept Karamelový veterník z plechu
rebeka    ·   10.3.2021

Karamelový veterník z plechu

Luxusný zákusok, ktorý si obľúbite. Pokiaľ máte radi mini veterníky (alebo i veľké), určite si pochutnáte. Nemusíte robiť malé kúsky, ktoré aspoň mne sa zdajú veľmi prácne, ale rovno urobíte veľký, ktorý nakrájate na rezy a podávate. Je to oveľa praktickejšie ako tie malé, ktoré tvarujete pomocou ozdobnej špičky. Polevu robím z cukru a smotany, určite vyskúšajte a nezamieňajte ju za práškový cukor alebo čokoládovú polevu. Autor: rebeka (Naďa I.)

Suroviny

Na odpaľované cesto:

750 ml
voda
230 g
maslo
230 g
hladká múka
štipka
soľ
8 ks
vajce

Na karamelovú náplň:

750 ml
mlieko
2 bal.
karamelový puding
podľa chuti
práškový cukor
250 g
maslo
500 ml
smotana na šľahanie
2 bal.
stužovač
podľa chuti
cukor

Na karamelovú polevu:

250 g
krupicový cukor
250 ml
smotana na šľahanie
Postup receptu
Vytlačiť
  1. Vodu rozohrejeme s maslom a soľou, potom zrazu pridáme múku a za stáleho miešania varíme na miernom ohni tak dlho, až sa cesto nelepí na varešku ani na hrniec (mne to trvalo zhruba 10 minút). Do vychladnutej hmoty zašľaháme po jednom vajíčka, každé riadne vymiešame a až potom dáme ďalšie.
  2. Na dva plechy dáme papier na pečenie a nanesieme cesto rozdelené na polovice. Dáme piecť do predhriatej rúry na 200° C. Prvých 15 minút rúru vôbec neotvárame, bubliny by spľasli. Pečieme asi 30-40 minút. Je však potrebné, aby povrch bol na dotyk chrumkavejší, pretože ako chladne, trochu zmäkne.
  3. Uvaríme 2 karamelové pudingy v 750 ml mlieka a necháme vychladnúť. Potom vyšľaháme maslo s práškovým cukrom a postupne pridávame uvarený vychladnutý puding. Dosladíme podľa chuti.
  4. Vyšľaháme dotuha šľahačku so stužovačom a cukrom.
  5. Na prvý plát nanesieme karamelovú plnku a na ňu rozotrieme vyšľahanú šľahačku. Priklopíme druhým plátom a povrch polejeme karamelovou polevou.
  6. Poleva:
    Cukor nasypte do hrnca a nechajte ho roztaviť. Akonáhle cukor skaramelizuje, prilejte doň horúcu smotanu. Buďte opatrní, vzkypí to! Varte, kým sa karamel úplne nerozpustí (keď to bude veľmi husté, prilejte ešte trochu horúcej smotany). Ihneď nalejte na veterník a dajte chladiť do chladničky.

Môj blog: Varenie s Tomem

Komentáre k receptu
Melissa174    ·   17.2.2023   ·   Odpovedať   ·  

Včera jsem zkusila poprve. Moc mi záleželo aby se povedl, kvuli návštěvě, ale mela jsem jistě obavy, jaky vlastně bude. Musim konstatovat, ze jsem ho čerstvý musela ochutnat a vyjely me i manzelovy oči, jak je to neskutečné lahodné, vse luxusně chuťové sladene a kupovany větrník se muze jit zahrabat. Korpus nádherne jemný, vlacny, krem neni sladký a poleva nahoře tomu dodá tu pomyslnou tresinku. Za tu praci to stojí, je opravdu božský, musim jej bránit tělem než přijede návštěva, aby zbylo… Moc dekuji za úžasný recept!

Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár