Karamelové veterníčky
Tie sú perfektné, veľmi pekné :) Autor: Haanka
FOTKA OD VÁS
Čas prípravy:
Čas varenia:
SUROVINY
250 mlvoda
90 gtuk
štipkasoľ
140 ghladká múka
4 ksvajce
Krem:
0,5 lmlieko
2 bal.Zlatý klas
70 gcukor
200 gmaslo
3 bal.vanilkový cukor
4 lyžicerum
Karamelová šľahačka:
100 gcukor
500 mlsmotany na šľahanie
100 gcukor
200 mlsmotana na šľahanie
Karamelová poleva:
150 gcukor
5-8 lyžícsmotana na šľahanie
- 250 ml vody, 90 g 100% tuku, štipka soli - to uvedieme do varu a pridáme 140g hl. múky, miešame tak 5 minút. Nechať vychladnúť a potom do toho po jednom vyšľahať 4 vajcia.
- Na plech striekať veterníčky. Pečiem v HV na 200 st. 15 minút a potom ešte na 170 st. asi 10-15 minút. Hlavne tú rúru neotvárať, lebo nevybehnú. Rozkrajujem ešte teplé.
- Krém: 0,5 l mlieka, 2 vanilkové pudingy, 70 g cukru, 200 g masla, 3 vanilkové cukry, 4 PL rumu - uvariť puding a potom pridávať vychladnutý do vyšľahaného masla.
- Karamelová šľahačka: 100 g cukru, 350 ml smotany na šľahanie
100 g cukru si upálime na zlatý karamel a 150 ml ohriatej smotany opatrne prilievame do karamelu, stále a opatrne miešame, uvoľňuje sa množstvo pary a mohli by sme sa opariť. Hrudky, ktoré sa vytvoria necháme rozpustiť, potom scedíme a po vychladnutí dáme na noc do chladničky. Druhý deň vyšľaháme 200 ml šľahačky a primiešame smotanový karamel. - Karamelová poleva: 150 g cukru si upálime na karamel. Za stáleho miešania po kvapkách pridávame 5-8 lyžíc šľahačky, inak by sa urobili hrudky. Riadime sa hustotou polevy. Mala by mať konzistenciu tekutého medu, ak bude moc riedka, stačí zahustiť trošku práškovým cukrom. Hlavičky veterníkov namáčame a necháme odkvapkať.
Môj blog s Reny: Pečenie všetkého druhu ORIGINAL
Chcete si přečíst tento recept v češtině? Prohlédněte s Karamelové větrníčky.
Chcesz przeczytać ten przepis w języku polskim? Zobacz Karmelowe ptysie.
KOMENTÁRE K RECEPTU