Jednoduchá Marlenka

Pridal: NajLucka, 11.3.2021
Kategorie: Koláče, keksíky, sušienky
FOTKA OD VÁS
Vyskúšal/a si recept?
Nahraj fotku a pochváľ sa
PRIDAŤ FOTKUNahraj fotku a pochváľ sa
Chuť Marlenka je neodolateľná. Medové cestá, orechová plnka so salkom. Mňamka!
FOTKA OD VÁS
Pridal: NajLucka, 11.3.2021
Kategorie: Koláče, keksíky, sušienky
SUROVINY
Cesto:
300 gpráškový cukor
400 ghladká múka
250 gmaslo
1 lyžicasóda bikarbóna
3 ksvajce
3 lyžicemed
podľa potreby (cca 150-200ml)mlieko
Plnka:
400 gmaslo
2 kssalko sladené alebo karamelové
Na ozdobenie:
1 hrsťvlašské orechy
1 ksPikao kakaové alebo čokoládový toping
- Cesto:
Nad parou si rozpustíme jedno celé maslo. Pridáme med, vajcia, práškový cukor, sódu bikarbónu a múku. Všetko spolu dobre premiešame. Keď je cesto príliš husté, pridáme trochu mlieka a znovu rozmiešame. Nakoniec si cesto odvážime a rozdelíme si ho na tri rovnaké časti. - Na plech klasickej veľkosti si dáme papier na pečenie, na ktorý rovnomerne rozotrieme jednu časť cesta. Cesto rozotrieme až tesne po okraj!!! Pečieme v rúre na 175 stupňov asi 12 minút. Cesto je hotové, keď zhnedne a okraje nám začnú tmavnúť, akoby sa už pomaličky pripekalo. (S cestom narábame veľmi opatrne, je krehké a mohlo by sa zlomiť!!!)
- Upečený plát cesta necháme na papieri vychladnúť, otočíme ho a okraje orežeme. (Spodná strana cesta má väčšie množstvo bubliniek, preto neskôr ľahšie do seba vpije plnku a cesto nám rýchlejšie zmäkne). Orezávame z každej strany cca 2cm.
- Zvyšné kúsky cesta vložíme do misky a prstami podrvíme na jemnú posýpku, ktorú neskôr použijeme na zdobenie koláča.
- Plnka:
V miske si vyšľaháme zmäknuté maslo, do ktorého postupne primiešame sladené alebo karamelové salko. - Plnku si odvážime a rozdelíme na tri časti. Prvý plát cesta si položíme na dosku a rozotrieme naň prvú časť plnky. Postup opakujeme aj s ostatnými plátmi cesta. Tretiu časť plnky natrieme na vrch koláča a potrieme s ňou aj boky.
- Na ozdobu:
Vlašské orechy si nasekáme najemno a zmiešame s odrezkami, ktoré si namrvíme na jemné omrvinky. Obsypeme tým celý koláč a nakoniec ozdobíme Pikaom alebo topingom. Koláč necháme odstáť min. 24 hodín.
* TIP: Najlepšie je nechať koláč aspoň polovicu času postáť pri izbovej teplote, aby sa plnka pekne vpila do cesta. Marlenka je veľmi chutná a v reze výraznejšia, aj keď namiesto karamelového salka použijete biele sladené.
Zdroj: Pečené, varené s Ivou
Chcete si přečíst tento recept v češtině? Prohlédněte s Snadná MARLENKA.
KOMENTÁRE K RECEPTU