NajRecept.sk Koláče, keksíky, sušienky Jednoduchá Marlenka
Jednoduchá Marlenka
Recept Jednoduchá Marlenka
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
NajLucka NajLucka    ·   11.3.2021

Jednoduchá Marlenka

Chuť Marlenka je neodolateľná. Medové cestá, orechová plnka so salkom. Mňamka!

Suroviny

Cesto:

300 g
práškový cukor
400 g
hladká múka
250 g
maslo
1 lyžica
sóda bikarbóna
3 ks
vajce
3 lyžice
med
podľa potreby (cca 150-200ml)
mlieko

Plnka:

400 g
maslo
2 ks
salko sladené alebo karamelové

Na ozdobenie:

1 hrsť
vlašské orechy
1 ks
Pikao kakaové alebo čokoládový toping
Postup receptu
Vytlačiť
  1. Cesto:
    Nad parou si rozpustíme jedno celé maslo. Pridáme med, vajcia, práškový cukor, sódu bikarbónu a múku. Všetko spolu dobre premiešame. Keď je cesto príliš husté, pridáme trochu mlieka a znovu rozmiešame. Nakoniec si cesto odvážime a rozdelíme si ho na tri rovnaké časti.
  2. Na plech klasickej veľkosti si dáme papier na pečenie, na ktorý rovnomerne rozotrieme jednu časť cesta. Cesto rozotrieme až tesne po okraj!!! Pečieme v rúre na 175 stupňov asi 12 minút. Cesto je hotové, keď zhnedne a okraje nám začnú tmavnúť, akoby sa už pomaličky pripekalo. (S cestom narábame veľmi opatrne, je krehké a mohlo by sa zlomiť!!!)
  3. Upečený plát cesta necháme na papieri vychladnúť, otočíme ho a okraje orežeme. (Spodná strana cesta má väčšie množstvo bubliniek, preto neskôr ľahšie do seba vpije plnku a cesto nám rýchlejšie zmäkne). Orezávame z každej strany cca 2cm.
  4. Zvyšné kúsky cesta vložíme do misky a prstami podrvíme na jemnú posýpku, ktorú neskôr použijeme na zdobenie koláča.
  5. Plnka:
    V miske si vyšľaháme zmäknuté maslo, do ktorého postupne primiešame sladené alebo karamelové salko.
  6. Plnku si odvážime a rozdelíme na tri časti. Prvý plát cesta si položíme na dosku a rozotrieme naň prvú časť plnky. Postup opakujeme aj s ostatnými plátmi cesta. Tretiu časť plnky natrieme na vrch koláča a potrieme s ňou aj boky.
  7. Na ozdobu: 
    Vlašské orechy si nasekáme najemno a zmiešame s odrezkami, ktoré si namrvíme na jemné omrvinky. Obsypeme tým celý koláč a nakoniec ozdobíme Pikaom alebo topingom. Koláč necháme odstáť min. 24 hodín.

* TIP: Najlepšie je nechať koláč aspoň polovicu času postáť pri izbovej teplote, aby sa plnka pekne vpila do cesta. Marlenka je veľmi chutná a v reze výraznejšia, aj keď namiesto karamelového salka použijete biele sladené.

Zdroj: Pečené, varené s Ivou

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár