Francúzský krémeš

Recept Francúzský krémeš
FOTKA OD VÁS
Vyskúšal/a si recept?
Nahraj fotku a pochváľ sa
PRIDAŤ FOTKU

Na prvý pohľad sa zdá, že tento zákusok je veľmi náročný na prípravu. No opak je pravdou! Jednoduchý a určite stojí za to, vyskúšať ho!

FOTKA OD VÁS

SUROVINY

Cesto:

1 bal.lístkové cesto

Vanilkový krém:

1 lmlieko
8 ksvajce
300 gkryštálový cukor
100 ghladká múka
1 strukvanilka
25 gželatína

Šľahačkové vrstva:

400 mlsmotana na šľahanie
2 lyžicepráškový cukor
2 bal.Smetafix

Vrch:

1/2 lyžičkyinstantná káva
5 lyžícmlieko
200 gkryštálový cukor
70 gmaslo

POSTUP PRÍPRAVY

TLAČULOŽIŤ
  1. Pripravíme si plech na pečenie o veľkosti 36 x 24 cm.
  2. Lístkové cesto rozdelíme na polovicu a rozvaľkáme ho do požadovanej veľkosti. Obe cesta upečieme vo vopred vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov do zlata. Nezabudneme cesto popichať vidličkou, aby sa nám nenafúklo.
  3. Najskôr si pripravíme polevu na vrch: Ku káve pridáme teplé mlieko a miešaním kávu rozpustíme. Dáme do hrnca, pridáme cukor a na miernom ohni za stáleho miešania krátko povaríme - cca 8-10 minút - pripravíme karamel. Odstránime z tepla, vmiešame maslo a rýchlymi pohybmi vareškou maslo rozpustíme a hmotu dôkladne vymiešame. Chvíľu počkáme, kým nedostaneme krémový karamel a navrstvíme na jeden upečený plát cesta, ktorý následne nakrájame na kocky.
  4. Žĺtky a bielky oddelíme. Žĺtky vymiešame s cukrom (150 g), pridáme múku, vnútro vanilky a prilejeme 200 ml mlieka. Dôkladne vymiešame, aby sme nemali hrudky. 700 ml mlieka dáme ohriať na oheň, pridáme vymiešanú žĺtkovú hmotu a uvaríme hustý puding. Vo zvyšnom mlieku - 100 ml si pripravíme želatínu podľa návodu na obale. Pripravenú želatínu pridáme do vyšľahaného snehu z vaječných bielkov a 150 g cukru. Takto pripravené vaječné bielky vmiešame do horúcej hustej žĺtkovej hmoty a spojíme.
  5. Ešte teplý krém navrstvíme na upečený plát lístkového cesta a pekne uhladíme. Necháme poriadne vychladnúť.
  6. Smotanu na šľahanie vymiešame s cukrom a stužovačom do krémovej šľahačky, ktorú navrstvíme na krém. Pekne uhladíme a položíme druhý plát cesta, ktorý sme na začiatku poliali polevou. Necháme stuhnúť, nakrájame na úhľadné rezy a podávame. Dobrú chuť!

Zdroj: Citromhab

PODEĽTE SA O RECEPT S OSTATNÝMI
INŠPIRÁCIA NA KAŽDÝ DEŇ
KOMENTÁRE K RECEPTU
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť