Francúzský krémeš

Pridal: NajLucka, 19.1.2021
Kategorie: Koláče, Dezerty, Zákusky, Koláče, keksíky, sušienky
FOTKA OD VÁS
Vyskúšal/a si recept?
Nahraj fotku a pochváľ sa
PRIDAŤ FOTKUNahraj fotku a pochváľ sa
Na prvý pohľad sa zdá, že tento zákusok je veľmi náročný na prípravu. No opak je pravdou! Jednoduchý a určite stojí za to, vyskúšať ho!
FOTKA OD VÁS
Pridal: NajLucka, 19.1.2021
Kategorie: Koláče, Dezerty, Zákusky, Koláče, keksíky, sušienky
SUROVINY
Cesto:
1 bal.lístkové cesto
Vanilkový krém:
1 lmlieko
8 ksvajce
300 gkryštálový cukor
100 ghladká múka
1 strukvanilka
25 gželatína
Šľahačkové vrstva:
400 mlsmotana na šľahanie
2 lyžicepráškový cukor
2 bal.Smetafix
Vrch:
1/2 lyžičkyinstantná káva
5 lyžícmlieko
200 gkryštálový cukor
70 gmaslo
- Pripravíme si plech na pečenie o veľkosti 36 x 24 cm.
- Lístkové cesto rozdelíme na polovicu a rozvaľkáme ho do požadovanej veľkosti. Obe cesta upečieme vo vopred vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov do zlata. Nezabudneme cesto popichať vidličkou, aby sa nám nenafúklo.
- Najskôr si pripravíme polevu na vrch: Ku káve pridáme teplé mlieko a miešaním kávu rozpustíme. Dáme do hrnca, pridáme cukor a na miernom ohni za stáleho miešania krátko povaríme - cca 8-10 minút - pripravíme karamel. Odstránime z tepla, vmiešame maslo a rýchlymi pohybmi vareškou maslo rozpustíme a hmotu dôkladne vymiešame. Chvíľu počkáme, kým nedostaneme krémový karamel a navrstvíme na jeden upečený plát cesta, ktorý následne nakrájame na kocky.
- Žĺtky a bielky oddelíme. Žĺtky vymiešame s cukrom (150 g), pridáme múku, vnútro vanilky a prilejeme 200 ml mlieka. Dôkladne vymiešame, aby sme nemali hrudky. 700 ml mlieka dáme ohriať na oheň, pridáme vymiešanú žĺtkovú hmotu a uvaríme hustý puding. Vo zvyšnom mlieku - 100 ml si pripravíme želatínu podľa návodu na obale. Pripravenú želatínu pridáme do vyšľahaného snehu z vaječných bielkov a 150 g cukru. Takto pripravené vaječné bielky vmiešame do horúcej hustej žĺtkovej hmoty a spojíme.
- Ešte teplý krém navrstvíme na upečený plát lístkového cesta a pekne uhladíme. Necháme poriadne vychladnúť.
Zdroj: Citromhab
Chcete si přečíst tento recept v češtině? Prohlédněte s Francouzský krémeš.
Chcesz przeczytać ten przepis w języku polskim? Zobacz Francuskie ciasto z kremem.
KOMENTÁRE K RECEPTU