NajRecept.sk Dezerty Koláče Francúzský krémeš
Francúzský krémeš
Recept Francúzský krémeš
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
NajLucka NajLucka    ·   19.1.2021

Francúzský krémeš

Na prvý pohľad sa zdá, že tento zákusok je veľmi náročný na prípravu. No opak je pravdou! Jednoduchý a určite stojí za to, vyskúšať ho!

NAJLEPŠIE RECEPTY

Suroviny

Cesto:

1 bal.
lístkové cesto

Vanilkový krém:

1 l
mlieko
8 ks
vajce
300 g
kryštálový cukor
100 g
hladká múka
1 struk
vanilka
25 g
želatína

Šľahačkové vrstva:

400 ml
smotana na šľahanie
2 lyžice
práškový cukor
2 bal.
Smetafix

Vrch:

1/2 lyžičky
instantná káva
5 lyžíc
mlieko
200 g
kryštálový cukor
70 g
maslo
Postup receptu
Vytlačiť
  1. Pripravíme si plech na pečenie o veľkosti 36 x 24 cm.
  2. Lístkové cesto rozdelíme na polovicu a rozvaľkáme ho do požadovanej veľkosti. Obe cesta upečieme vo vopred vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov do zlata. Nezabudneme cesto popichať vidličkou, aby sa nám nenafúklo.
  3. Najskôr si pripravíme polevu na vrch: Ku káve pridáme teplé mlieko a miešaním kávu rozpustíme. Dáme do hrnca, pridáme cukor a na miernom ohni za stáleho miešania krátko povaríme - cca 8-10 minút - pripravíme karamel. Odstránime z tepla, vmiešame maslo a rýchlymi pohybmi vareškou maslo rozpustíme a hmotu dôkladne vymiešame. Chvíľu počkáme, kým nedostaneme krémový karamel a navrstvíme na jeden upečený plát cesta, ktorý následne nakrájame na kocky.
  4. Žĺtky a bielky oddelíme. Žĺtky vymiešame s cukrom (150 g), pridáme múku, vnútro vanilky a prilejeme 200 ml mlieka. Dôkladne vymiešame, aby sme nemali hrudky. 700 ml mlieka dáme ohriať na oheň, pridáme vymiešanú žĺtkovú hmotu a uvaríme hustý puding. Vo zvyšnom mlieku - 100 ml si pripravíme želatínu podľa návodu na obale. Pripravenú želatínu pridáme do vyšľahaného snehu z vaječných bielkov a 150 g cukru. Takto pripravené vaječné bielky vmiešame do horúcej hustej žĺtkovej hmoty a spojíme.
  5. Ešte teplý krém navrstvíme na upečený plát lístkového cesta a pekne uhladíme. Necháme poriadne vychladnúť.
  6. Smotanu na šľahanie vymiešame s cukrom a stužovačom do krémovej šľahačky, ktorú navrstvíme na krém. Pekne uhladíme a položíme druhý plát cesta, ktorý sme na začiatku poliali polevou. Necháme stuhnúť, nakrájame na úhľadné rezy a podávame. Dobrú chuť!

Zdroj: Citromhab

Video ochutnávky

Krátke video ochutnávky, ktorým neodoláte

Zbierky receptov

Vyberajte z najlepších receptov na jednom mieste

Viac zbierok
Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár

Najnovšie recepty

Každý deň tipy na chutný chod pre celú rodinu

Viac receptov