NajRecept.sk Dezerty Múčniky Fenomenálne medové rezy s orechami
Fenomenálne medové rezy s orechami
Recept Fenomenálne medové rezy s orechami
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Kvietok278 Kvietok278    ·   25.9.2020

Fenomenálne medové rezy s orechami

Fenomenálne medové rezy s orechami, ktoré sa na jazyku úplne rozplývajú. Recept som našla na internete a komentáre k nemu ma nakopli pripraviť ho. Je to fantázia v papuľke.

Suroviny

Cesto:

500 g
hladká múka
200 g
práškový cukor
2 ks
vajcia
200 g
maslo
2 lyžice
med
2 lyžičky
jedlá sóda
2 lyžičky
mlieko
100 ml
rum

Krém:

450 ml
mlieko
2 lyžice
hladká múka
2 lyžice
škrob (kukuričný alebo zemiakový)
100 g
kryštálový cukor
250 g
maslo
2 bal.
vanilkový cukor

Oriešková hmota:

400 g
nasekané vlašské orechy
100 g
práškový cukor
150 g
maslo
3 lyžice
med
Postup receptu
Vytlačiť
  1. Hladkú múku, práškový cukor, vajíčka, na kocky nakrájané mäkké maslo, med a rozmiešanú jedlú sódu v mlieku dôkladne spracujeme do guľôčky, ktoré zabalíme do fólie a odložíme do chladničky. Ja som cesto nechala 3 hodiny v chladničke, ale odporúčam nechať iba hodinu. Cesto mi príliš stuhlo a potrebovala som veľa sily na to, aby som ho "rozohnala" na tenký plát.
  2. Cesto rozdelíme na polovicu a medzi dvoma papiermi na pečenie ho rozvaľkáme na tenký plát (3-4 mm hrubý) a kraje pekne orežeme, aby sme mali pekný obdĺžnik. Jeden plát dáme piecť do vopred vyhriatej rúry. Pečieme pri teplote 170 stupňov 10-15 minút. Mne ubehlo 12 minút a už som vyberala. Mohla som aj skôr, trošku mi cesto chytilo hnedšiu farbu ako malo, ale na chuti mu neubralo :), ale každá rúra pečie inak, preto cesto treba kontrolovať.
  3. Druhý plát cesta tiež rozvaľkáme na tenký plát a na vrch lyžicou navrstvíme orieškovú hmotu, ktorú si pripravíme počas pečenia prvého plátu. Všetky suroviny na orieškovú hmotu dáme na panvicu a ohrievame, kým nedostaneme hustú hmotu, ktorá sa neleje. Pečieme rovnako ako prvý plát.
  4. V mlieku si rozpustíme kryštálový cukor, pridáme hladkú múku a škrob a uvaríme hustú kašu, ktorú necháme celkom vychladnúť. Maslo s vanilkovým cukrom vyšľaháme do peny a po lyžiciach pridáme uvarenú hustú kašu.
  5. Prvý plát cesta potrieme rumom, navrstvíme vyšľahaný krém, ktorý pekne uhladíme a zakryjeme ho orieškovým plátom cesta. Orieškový plát sa mi ťažko prenášal, tak aby som ho nezlomila pre istotu som ho rozrezala na polovicu. Necháme odležať celú noc, môžeme aj deň, nakrájame zúbkovaným nožom na úhľadné kúsky a podávame. Cesto pekne zmäklo a krája sa úplne skvele.
Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár