NajRecept.sk Sladké jedlá Šišky Fašiangové šišky, aké ste ešte nejedli. Zapletané šišky prevalcujú aj tie klasické.
Fašiangové šišky, aké ste ešte nejedli. Zapletané šišky prevalcujú aj tie klasické.
Recept Fašiangové šišky, aké ste ešte nejedli. Zapletané šišky prevalcujú aj tie klasické.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
michaela.r    ·   7.2.2023

Fašiangové šišky, aké ste ešte nejedli. Zapletané šišky prevalcujú aj tie klasické.

Šišky na všetky spôsoby sú obľúbenou sladkosťou nielen slovákov, ale v rôznych variantoch sa vyskytujú všade po svete. Ak vás už tradičný recept na šišky omrzel alebo jednoducho len chcete experimentovať v kuchyni, vyskúšajte šišky zapletané.

30 min
Čas prípravy
20 min
Čas varenia
Suroviny
525 g
hladká múka
175 g
hrubá múka
300 ml
mlieko
120 g
maslo
60 g
kryštálový cukor + cukor na posypanie
40 g
droždie
1 balenie
vanilkový cukor
1 lyžička
citrónová kôra
4 ks
vajce
olej
škorica
Postup receptu
Vytlačiť

Ako pripraviť zapletané šišky

Zapletané šišky nie sú nijako náročné. Na ich prípravu budete potrebovať klasické kysnuté cesto na šišky. Po jeho vykysnutí z neho urobíte kolieska, z tých potom tenké hady a následne upletiete jednoduché vrkôčiky, ktoré usmažíte vo vyššej vrstve oleja a po usmažení posypete cukrom a škoricou alebo napríklad naplníte marmeládou.

  1. Mlieko vyberte s dostatočným predstihom z chladničky a nechajte ohriať na izbovú teplotu. Do misy cez sito preosejte 100 g hladkej múky, pridajte 300 ml mlieka a droždia a nechajte aspoň 15 minút odpočívať. Medzitým si pripravte zvyšok surovín.
  2. Až vzíde kvások pridajte do misy zvyšok surovín (okrem oleja a škorice) a vypracujte cesto. Hotovo budete mať vo chvíli, keď cesto bude nelepivé, hladké, pružné a poddajné.
  3. Z cesta vytvarujte guľu alebo valček, vráťte ho do misky, posypte trochou hladkej múky, zakryte utierkou a na teplom mieste nechajte 40 minút vykysnúť. Nakysnuté cesto vyberte na pomúčenú dosku a pripravte si z neho najprv malé guličky (veľké asi ako golfová loptička) a tie následne vyvaľkajte v tenké povrázky.
  4. Šišky môžete zapekať z troch, štyroch, piatich alebo aj šiestich povrázkov. Až budete mať všetky zapletené šišky hotové, nechajte ich ešte ďalších 30 minút nakysnúť. Snažte sa ich začiatky aj konce starostlivo spojiť k sebe, aby sa vám pri vyprážaní nerozpletali.
  5. V hlbokej panvici či hrnci si rozpáľte vyššiu vrstvu oleja a následne doň vkladajte zapletené šišky. Nezabudnite ich osmažiť z oboch strán dozlatista. Zaberie vám to dve až tri minúty z každej strany. Pretože pri vyprážaní sa šišky zväčšia, vyprážajte ich radšej postupne a s dostatkom priestoru okolo seba, pretože inak by sa vám mohli spojiť do jednej veľkej šišky.
  6. Po vyprážaní nechajte pletence odkvapkať na vrstve papierových obrúskov a kým vychladnú, obaľte ich cukrom a škoricou.

Pri zaplietaní myslite na to, že ešte nakysnú. Robte ich preto radšej menšie a buďte precízny pri uťahovaní.

Zapletané šišky sa dajú samozrejme naplniť aj marmeládou, Nutellou alebo pomazať tvarohom, vašou obľúbenou nátierkou či namočiť do čokolády podľa vzoru churros.

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár