Fantastické kváskové rožky ako za starých čias

Recept Fantastické kváskové rožky ako za starých čias

Pridal: Karambola, 30.10.2020

Kategorie: Rohlíky, Pečivo

FOTKA OD VÁS
Vyskúšal/a si recept?
Nahraj fotku a pochváľ sa
PRIDAŤ FOTKU

Dnes v obchode kúpite asi sto druhov rožkov, ktoré však obsahujú množstvo surovín, ktoré by rožky obsahovať nemali. Už dlho som fanúšikom kváskovania, ale až dnes som sa pustila do pečenia rožkov. Inšpirovala som sa receptom od Nelky, ktorá je v kváskovaní číslo jedna. Upravila som však iba množstvo soli. Autor: Karambola

FOTKA OD VÁS

Pridal: Karambola, 30.10.2020

Kategorie: Rohlíky, Pečivo

Čas prípravy:
Čas varenia:

SUROVINY

Rozkvas:

200 ghladká špaldová múka
200 gvoda
150 gLievito Madre kvások/1 lyžica ražný kvások

Cesto:

rozkvas
155 gvoda
450 ghladká múka
40 gmaslo
1 lyžičkamed
15 gsoľ

POSTUP PRÍPRAVY

TLAČULOŽIŤ
  1. Lievito madre (LM) patrí medzi pšeničné kvásky, ktorý má pôvod v Taliansku. Používa sa hlavne na pečenie sladkého pečiva, drobného pečiva, ale niekto LM používa aj na pečenie chleba. Ak ste aj vy fanúšikom kváskovania, určite vyskúšajte rožky podľa Nelky - originál recept TU.

    * Založenie kvásku - postup najdete TU

    * Ak nemáte čas na zakladanie kvásku, môžete si pomôcť navzájom - MAPA

  2. Najskôr si pripravíme rozkvas. Rozkvas pripravujeme večer. Zmiešame hladkú múku s vodou a kváskom. Zakryjeme sáčkom (ja používam jednorazovú čiapku na kúpanie) a necháme kvasiť 9-12 hodín. Ja pripravujem kvások o 19:00 a zvyčajne o 7:00 ráno začínam zarábať cesto.
  3. Do misky pridám všetky suroviny na cesto, pridám rozkvas a vymiešam hladké cesto, ktoré sa pekne oddeľuje od stien misky. Nechám 20 minút odstáť a potom ešte raz cesto poriadne vypracujem, aby malo jemnú konzistenciu. Takto nechám cesto kysnúť 2 hodiny. Počas týchto dvoch hodín cesto minimálne 2x preložím. Prekladám tak, že z každej strany cesto nadvihujem a prehnem do stredu.
  4. Po dvoch hodinách cesto rozdelím na 14 rovnakých častí (cca 86g by mala vážiť každá časť) a vypracujem do guličky. Nechám 20 minút stáť a potom guličku vytvarujem do tvaru rožka. Rozvaľkám do tvaru trojuholníka a zo širšej časti cesto zrolujem. Rukami rožok ešte jemne vyvaľkám a uložím na papierom vyložený plech. Rožky na plechu zakryjem druhým plechom rovnakej veľkosti a nechám kysnúť 2 hodiny. Po dvoch hodinách rozohrejem rúru na 230 stupňov (funkcia ventilátor), na dno rúry uložím prázdny plech.
  5. Rožky pred vložením do rúry nezabudnite postriekať vodou (použila som klasický rozprašovač) a dáme piecť. Do plechu na dne rúry nalejem pohár vody a rúru zavriem. Pečiem 15 minút. Po upečení rožky nechám vychladnúť na mriežke.
PODEĽTE SA O RECEPT S OSTATNÝMI
INŠPIRÁCIA NA KAŽDÝ DEŇ
KOMENTÁRE K RECEPTU
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť