NajRecept.sk Sviatočné pečenie Veľká Noc Pletenky a judáše Fantastické judáše
Fantastické judáše
Recept Fantastické judáše
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Mineralka Mineralka    ·   10.3.2021

Fantastické judáše

Hoci je Veľká noc preč, ja som sa v kuchyni pustila do pečenia týchto sladkých dobrôt. Sú fantastické a s cestom sa pracuje luxusne. Krásne sa točí a po upečení je vláčne, jemné a mäkké ako pavučinka. Autor: Mineralka

45 min
Čas prípravy
30 min
Čas varenia
Suroviny
500 g
hladká múka
70 g
maslo alebo Hera
2 ks
žĺtok
200 ml
smotana
80 g
kryštálový cukor
25 g
droždie
štipka
soľ
štipka
citrónová kôra
na potretie
vajce
na potretie
med
na potretie
maslo
Postup receptu
Vytlačiť
  1. Najskôr si pripravíme kvások. Trochu smotany ohrejeme, pridáme lyžičku cukru, droždia a lyžicu múky. Necháme stáť asi 10 minút, aby vzišiel kvások.
  2. Ostatné suroviny dáme do misky, pridáme kvások a vypracujeme hladké cesto, ktoré má mať konzistenciu plastelíny. Cesto zakryjeme fóliou a necháme kysnúť, kým zdvojnásobí svoju veľkosť. Potom cesto rozdlíme na 24 rovnakých častí, vyvaľkáme hady, z ktorých urobíme rôzne tvary. Uzlíky, mašle, srdiečka,...
  3. Poukladáme ich na plech s papierom alebo podložkou, potrieme vajíčkom, do ktorého sme pridali 2 lyžice medu a 1 lyžicu masla.
  4. Takto ich necháme na plechu stáť asi 20 minút a môžeme piecť.
  5. Pečieme na 190 stupňov asi 15 minút a potom teplotu znížime na 170 a dopečieme asi 10 minút - sledujeme.
Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár