NajRecept.sk Zavaraniny Džemy a marmelády Cuketová Džem zo žltej cukety s citrónom
Džem zo žltej cukety s citrónom
Recept Džem zo žltej cukety s citrónom
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Janaha    ·   29.5.2024

Džem zo žltej cukety s citrónom

Vyskúšajte si na zimu urobiť zásoby cuketového džemu s citrónom. Len cuketa, citróny a cukor vám postačí na prípravu sladkej dobroty. Autor: janaha

Suroviny
1 kg
očistené žlté cukety
4 ks
stredne veľké citróny
500 g
kryštálový cukor
Postup receptu
Vytlačiť
  1. Ako prvé si (najlepšie hneď nasledujúci deň vopred) pripravím poháre. Ja to robím tak, že vyumývané a od vody odkvapkané poháre ešte vložím do dobre vyhriatej rúry (cca 180°), ktorú ale hneď vypnem a poháre v nej nechám vychladnúť.
  2. Cukety očistíme (ošúpeme, vydlabeme) a nakrájame na menšie kúsky. Citróny tiež olúpeme a odstránime aj bielu časť pod šupkou (ako keď lúpeme pomaranče alebo grepy na jedenie). Nakrájame na plátky, vyberieme všetky zrniečka a nakrájame na menšie kúsky.
  3. Nakrájané cukety a citróny dáme do hrnca so silným dnom a zasypeme cukrom. Pomaly varíme, kým cuketa nezmäkne. Vypneme, necháme chvíľku vychladnúť a potom rozmixujeme ponorným mixérom na hladkú mäsu.
  4. Potom ešte raz krátko prevaríme. Horúci džem nalejeme do suchých a čistých pohárov a rýchlo ho (ešte horúci) zaviečkujeme.
  5. Poháre naukladáme na plech a vložíme do vyhriatej rúry (cca 180°), ktorú ale hneď vypneme a poháre v nej necháme vychladnúť. Je to niečo ako moja obdoba starej techniky, ktorú používali naše babičky (horúci džem zabaliť do deky a nechať vychladnúť).
  6. Vychladnutý džem odložím na chladné a tmavé miesto.

* Poznámka: Na tento džem sú vhodné väčšie prerastené cukety. Ja som dala aj jednu menšiu cuketu so šupkou, kvôli farbe. Ak dáte iba olúpané cukety, džem bude mať trochu bledšiu farbu. Do džemu by sa celkom iste hodila aj nastrúhaná citrónová kôra. Ja som mala len obyčajné (chemicky ošetrené) citróny, takže kôru som nedávala. Tento džem nie je vhodný na plnenie rôznych buchiet a rožkov, pretože pri pečení vyteká. Toto je skôr riedší džem na natieranie, napr. vianočné pečivo, do zákuskov alebo na chlieb.

Môj blog:Recepty z mojej kuchyne

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár