NajRecept.sk Zavaraniny Lekvár Domáci poctivý slivkový lekvár
Domáci poctivý slivkový lekvár
Recept Domáci poctivý slivkový lekvár
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Janaha    ·   14.9.2020

Domáci poctivý slivkový lekvár

Vždy, keď je dobrá úroda sliviek, varievala moja mamka s ockom lekvár vonku na dvore, v medenom kotli. Výborne sa ním plnia buchty a rožteky, pretože pri pečení nevyteká a bonus navyše, je úplne bez cukru :) Autor: Janaha

Suroviny
zrelé sladké slivky
medený kotol
"Veslo" - vareška s dlhou rukoväťou v tvare L na miešanie
drevo na kúrenie
Postup receptu
Vytlačiť
  1. Zrelé (sladké a mäkké) slivky umyjeme a vykôstkujeme. Potom ich pomelieme na mäsovom mlynčeku a dáme do medeného kotla (my máme 50 l). Pod kotlom zakúrime drevom a slivkovú zmes trpezlivo miešame a varíme niekoľko hodín (obvykle 5 - 6 hodín i viac), kým sa jej objem nezredukuje minimálne na polovicu.
  2. Ku koncu varenia, keď je lekvár už dosť hustý, je treba dávať pozor aby sa nepripálil. Túto záverečnú fázu miešania odporúčam prenechať mužským členom rodiny :). Hotový lekvár by mal byť čierny, hustý a sladký ako med.
  3. Horúcou lyžicou rozdelíme do čistých a suchých pohárov a rýchlo zaviečkujeme. My poháre dávame ešte (naskladané na plechu) do horúcej rúry, ktorú ale hneď vypneme (niečo ako obdoba suchého tepla, keď sa zaváraniny balia do deky).
  4. Poznámka: Aj keď sa podľa môjho opisu môže zdať, že toto varenie je primitívne jednoduché, zdanie klame. Na varenie lekváru touto starou metódou potrebujete najmenej 2 osoby (najlepšie aj viac), pretože zatiaľ, čo jeden mieša, ten druhý musí prikladať drevo pod kotol. A potom sa samozrejme vystriedajú, pretože niekoľkohodinové miešanie lekváru je fyzicky dosť náročné :). Najdôležitejším členom "tímu" je podľa mňa "kurič" (u nás je to môj otec). Dobrý lekvár závisí na tom, ako "kurič" kúri pod kotlom, preto odporúčam niekoho, kto má skúsenosti s kúrením s drevom v kotloch. Pretože ak "kurič" kúri málo a lekvár vrie len pomaličky, budete ho variť 2 dni a keď kúri príliš, lekvár vám vykypí a pripáli sa a garantujem vám, že ten smrad (a čistenie kotla) si zapamätáte na dlho:))).

Môj blog: Recepty z mojej kuchyne

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár