Domáci poctivý slivkový lekvár

Pridal: Janaha, 14.9.2020
Kategorie: Lekvár, Zavaraniny, Slivky, Podľa ovocia
FOTKA OD VÁS
Vyskúšal/a si recept?
Nahraj fotku a pochváľ sa
PRIDAŤ FOTKUNahraj fotku a pochváľ sa
Vždy, keď je dobrá úroda sliviek, varievala moja mamka s ockom lekvár vonku na dvore, v medenom kotli. Výborne sa ním plnia buchty a rožteky, pretože pri pečení nevyteká a bonus navyše, je úplne bez cukru :) Autor: Janaha
FOTKA OD VÁS
Pridal: Janaha, 14.9.2020
Kategorie: Lekvár, Zavaraniny, Slivky, Podľa ovocia
SUROVINY
zrelé sladké slivky
medený kotol
"Veslo" - vareška s dlhou rukoväťou v tvare L na miešanie
drevo na kúrenie
- Zrelé (sladké a mäkké) slivky umyjeme a vykôstkujeme. Potom ich pomelieme na mäsovom mlynčeku a dáme do medeného kotla (my máme 50 l). Pod kotlom zakúrime drevom a slivkovú zmes trpezlivo miešame a varíme niekoľko hodín (obvykle 5 - 6 hodín i viac), kým sa jej objem nezredukuje minimálne na polovicu.
- Ku koncu varenia, keď je lekvár už dosť hustý, je treba dávať pozor aby sa nepripálil. Túto záverečnú fázu miešania odporúčam prenechať mužským členom rodiny :). Hotový lekvár by mal byť čierny, hustý a sladký ako med.
- Horúcou lyžicou rozdelíme do čistých a suchých pohárov a rýchlo zaviečkujeme. My poháre dávame ešte (naskladané na plechu) do horúcej rúry, ktorú ale hneď vypneme (niečo ako obdoba suchého tepla, keď sa zaváraniny balia do deky).
- Poznámka: Aj keď sa podľa môjho opisu môže zdať, že toto varenie je primitívne jednoduché, zdanie klame. Na varenie lekváru touto starou metódou potrebujete najmenej 2 osoby (najlepšie aj viac), pretože zatiaľ, čo jeden mieša, ten druhý musí prikladať drevo pod kotol. A potom sa samozrejme vystriedajú, pretože niekoľkohodinové miešanie lekváru je fyzicky dosť náročné :). Najdôležitejším členom "tímu" je podľa mňa "kurič" (u nás je to môj otec). Dobrý lekvár závisí na tom, ako "kurič" kúri pod kotlom, preto odporúčam niekoho, kto má skúsenosti s kúrením s drevom v kotloch. Pretože ak "kurič" kúri málo a lekvár vrie len pomaličky, budete ho variť 2 dni a keď kúri príliš, lekvár vám vykypí a pripáli sa a garantujem vám, že ten smrad (a čistenie kotla) si zapamätáte na dlho:))).
Môj blog: Recepty z mojej kuchyne
Chcete si přečíst tento recept v češtině? Prohlédněte s Domácí POCTIVÁ švestková povidla.
KOMENTÁRE K RECEPTU