NajRecept.sk Zavaraniny Lekvár Domáci pečený lekvár
Domáci pečený lekvár
Recept Domáci pečený lekvár
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Karambola Karambola    ·   25.9.2020

Domáci pečený lekvár

Vynikajúci lekvár, ktorý nemá žiadnu konkurenciu. Už som ho varila viackrát, zásoby z minulého roka sa minuli a teraz prišiel znovu čas na výrobu tejto sladkej pochúťky, ktorou plním domáce buchty, pirohy, len tak si ho zvyknem aj natrieť na chlebíček. Jediné, čo vám zaberie čas pri príprave, je čistenie sliviek. O ostatné sa postará iba samotná rúra a vy môžete robiť čokoľvek iné. Autor: Karambola

30 min
Čas prípravy
240 min
Čas varenia
Suroviny
4 kg
vykôstkované slivky
500 g
trstinový cukor (aj obyčajný môže byť)
350 ml
ocot
kokosový olej
Postup receptu
Vytlačiť
  1. Slivky umyjeme, vykôstkujeme a pomelieme na mlynčeku na mäso, aby sme mali rýchlejšie pečenie. Môžete tiež pomixovať tyčovým mixérom, ale mám vyskúšané, že oveľa rýchlejšie je, ak slivky pomeliete na mlynčeku na mäso (použila som najmenšie dierky).
  2. Pomleté slivky zmiešame v miske s octom a cukrom a túto zmes vylejeme do vymasteného pekáča. Ja mažem kokosovým olejom, ale ak použijete maslo alebo iný tuk, myslím, že by to nemalo vadiť.
  3. Takto pripravený plech vložíme do vopred vyhriatej rúry na 180 stupňov a necháme piecť. Pečieme 4-6 hodín, podľa toho, koľko šťavy pustia slivky. Pečieme bez miešania. Ak ste slivky pomleli najemno, nemusíte potom mixovať tyčovým mixérom, ak nahrubo a vadia vám menšie hrudky zo sliviek, tak ešte premixujte.
  4. Horúci lekvár dáme do fľaštičiek, uzavrieme a otočíme hore dnom. Zakryjeme utierkou a necháme takto úplne vychladnúť.
Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár