Domáci pečený lekvár

Recept Domáci pečený lekvár

Pridal: Karambola, 25.9.2020

Kategorie: Lekvár, Zavaraniny, Podľa ovocia, Švestky

FOTKA OD VÁS
Vyskúšal/a si recept?
Nahraj fotku a pochváľ sa
PRIDAŤ FOTKU

Vynikajúci lekvár, ktorý nemá žiadnu konkurenciu. Už som ho varila viackrát, zásoby z minulého roka sa minuli a teraz prišiel znovu čas na výrobu tejto sladkej pochúťky, ktorou plním domáce buchty, pirohy, len tak si ho zvyknem aj natrieť na chlebíček. Jediné, čo vám zaberie čas pri príprave, je čistenie sliviek. O ostatné sa postará iba samotná rúra a vy môžete robiť čokoľvek iné. Autor: Karambola

FOTKA OD VÁS

Pridal: Karambola, 25.9.2020

Kategorie: Lekvár, Zavaraniny, Podľa ovocia, Švestky

Čas prípravy:
Čas varenia:

SUROVINY

4 kgvykôstkované slivky
500 gtrstinový cukor (aj obyčajný môže byť)
350 mlocot
kokosový olej

POSTUP PRÍPRAVY

TLAČULOŽIŤ
  1. Slivky umyjeme, vykôstkujeme a pomelieme na mlynčeku na mäso, aby sme mali rýchlejšie pečenie. Môžete tiež pomixovať tyčovým mixérom, ale mám vyskúšané, že oveľa rýchlejšie je, ak slivky pomeliete na mlynčeku na mäso (použila som najmenšie dierky).
  2. Pomleté slivky zmiešame v miske s octom a cukrom a túto zmes vylejeme do vymasteného pekáča. Ja mažem kokosovým olejom, ale ak použijete maslo alebo iný tuk, myslím, že by to nemalo vadiť.
  3. Takto pripravený plech vložíme do vopred vyhriatej rúry na 180 stupňov a necháme piecť. Pečieme 4-6 hodín, podľa toho, koľko šťavy pustia slivky. Pečieme bez miešania. Ak ste slivky pomleli najemno, nemusíte potom mixovať tyčovým mixérom, ak nahrubo a vadia vám menšie hrudky zo sliviek, tak ešte premixujte.
  4. Horúci lekvár dáme do fľaštičiek, uzavrieme a otočíme hore dnom. Zakryjeme utierkou a necháme takto úplne vychladnúť.
PODEĽTE SA O RECEPT S OSTATNÝMI
INŠPIRÁCIA NA KAŽDÝ DEŇ
KOMENTÁRE K RECEPTU
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť