Domáci hroznový džem

Recept Domáci hroznový džem

Pridal: Janaha, 23.9.2020

Kategorie: Hroznová, Džemy a marmelády, Zavaraniny

FOTKA OD VÁS
Vyskúšal/a si recept?
Nahraj fotku a pochváľ sa
PRIDAŤ FOTKU

Hroznový džem, ako ho robím ja ... Ak ste ho ešte nerobili, určite vyskúšajte. Chuťovo je fantastický, avšak tento džem nie je vhodný na plnenie koláčov a buchiet, pretože vyteká. Je to skôr džem na natieranie, napr. vianočného pečiva, do zákuskov alebo na chleba .. Teraz je aj sezóna, takže šup všetko pozbierať a zužitkovať. Autor: Janaha

FOTKA OD VÁS

Pridal: Janaha, 23.9.2020

Kategorie: Hroznová, Džemy a marmelády, Zavaraniny

SUROVINY

1 kgšťava z tmavého hrozna
1 bal.želírovací prípravok s pektínom (1:1)
1 kgkryštálový cukor
necelá lyžičkakyselina citrónová (nie je nutné)

POSTUP PRÍPRAVY

TLAČULOŽIŤ
  1. Ako prvé si (podľa možnosti deň vopred) pripravím poháre. Ja to robím tak, že vyumývané a od vody odkvapkané poháre ešte vložím do dobre vyhriatej rúry (cca 180°), ktorú ale hneď vypnem a poháre v nej nechám vychladnúť.
  2. Hroznové bobule oberieme a umyjeme, zľahka premixujeme ponorným mixérom a krátko (asi 20 minút) povaríme. Odporúčam kovový mixér, plastový by vám mohol hroznové zrniečka poškodiť. Potom prevarené hrozno znovu zľahka premixujeme, aby sa zo šupiek uvoľnila farba a nakoniec ho ešte prepasírujeme cez sitko.
  3. Čistú šťavu odvážim a ďalej už postupujem podľa návodu na obale želírovacieho prípravku. Každý želírovací prípravok je iný, preto VŽDY postupujte podľa návodu, ktorý píše výrobca na obale!
  4. Ja som teraz použila želírovací prípravok z Lidl a bola som s ním veľmi spokojná. Je oveľa lacnejší ako iné, značkové prípravky a podľa toho, čo píšu na obale, tak vraj aj bez chémie. Môžete samozrejme použiť aj želírovací prípravok 2:1, kde sa dáva menej cukru.
  5. Na záver (pred nalievaním do pohárov), môžete do džemu pridať trochu kyseliny citrónovej, džem bude hustejší. Hotový horúci džem nalejeme do čistých a suchých pohárov a rýchlo ho (ešte horúci) zaviečkujeme.
  6. Poháre naukladáme na plech a vložíme do vyhriatej rúry (cca 180°), ktorú ale hneď vypnem a poháre v nej necháme vychladnúť. Je to niečo ako moja obdoba starej techniky, ktorú používali naše babičky (horúci džem zabaliť do deky a nechať vychladnúť). Vychladnutý džem odložím na chladné a tmavé miesto.

* Poznámka: Použila som fialové voňavé hrozno, ktoré je na foto. Bohužiaľ, neviem ako sa volá. Môj ocino tvrdí, že je to takzvaný samorodák, ale ja si nie som istá. Náš dobrý sused, ktorý nám pred viac ako 20 rokmi daroval tieto hroznové sadenice už zomrel, takže sa ani nemám koho opýtať. Je to pravdepodobne nejaká stará odroda, ktorú stačí na jar len ostrihať a bez akéhokoľvek chemického ošetrenia (a tiež bez nejakej ďalšej starostlivosti), máme každú jeseň bohatú úrodu krásneho fialového hrozna, ktoré neskutočne intenzívne vonia.

Môj blog: Recepty z mojej kuchyni

PODEĽTE SA O RECEPT S OSTATNÝMI
INŠPIRÁCIA NA KAŽDÝ DEŇ
KOMENTÁRE K RECEPTU
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť