NajRecept.sk Sviatočné pečenie Veľká Noc Pletenky a judáše Domáce veľkonočné judáše
Domáce veľkonočné judáše
Recept Domáce veľkonočné judáše
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Triniti Triniti    ·   13.3.2021

Domáce veľkonočné judáše

Už sa pomaličky chystám na veľkonočné pečenie, zbieram recepty a nedalo mi nevyskúšať tento. Veľkonočné pečivo robievam každý rok a každý rok som bola verná môjmu receptu na mazanec, ale tohto roku som sa rozhodla moju zbierku veľkonočných receptov rozšíriť. Skúsila som z polovičnej dávky, či nám vôbec budú chutiť a som chuťou veľmi prekvapená. Sú tak mäkké a nadýchané, jemné a zároveň zvonku chrumkavé, že ich budem piecť aj ako žemličky. Sladké, jemné a veľmi delikátne, určite vyskúšajte. Autor: Triniti

Suroviny

Cesto:

3 ks
žĺtok
1 lyžička
citrónová kôra
1 kocka
droždie
500 g
polohrubá múka
200 ml
smotana na varenie
100 g
práškový cukor
100 g
maslo

Na potretie:

1 ks
vajce
2 lyžice
med
100 g
maslo
Postup receptu
Vytlačiť
  1. Najskôr si pripravíme kvások. Do trochy teplej smotany pridáme lyžičku cukru a droždia. Necháme vzísť kvások.
  2. Do misy preosejeme cez sito múku, práškový cukor, pridáme na kocky nakrájané mäkké maslo, nastrúhame citrónovú kôru, zalejeme smotanou, pridáme aj žĺtky a nakoniec i kvások. Vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme kysnúť zakryté utierkou.
  3. Keď máme cesto vykysnuté, rozdelíme ho na 12 častí, každú časť spracujeme do valčeka, prehneme ho na polovicu a zatočíme ako vrkoč.
  4. Preložíme na plech, ktorý sme vyložili papierom a potrieme rozšľahaným vajcom.
  5. Pečieme na 170 stupňov cca 20-25 minút. Sledujeme. Počas pečenia ich potierame rozpusteným maslom, do ktorého sme pridali med. Aspoň 3-4x potrieme.
Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár