NajRecept.sk Sladké jedlá Buchty Domáce parené buchty / ovocná kysnutá knedľa /
Domáce parené buchty / ovocná kysnutá knedľa /
Recept Domáce parené buchty / ovocná kysnutá knedľa /
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Janaha    ·   8.10.2020

Domáce parené buchty / ovocná kysnutá knedľa /

Ponúkam vám dva rôzne spôsoby prípravy parených buchiet z jedného cesta. Prvé buchty sú pripravené v parnom hrnci (vynikajúca vecička) a druhé starodávnym spôsobom, ktorý ma naučila moja babička... Autor: Janaha

Suroviny

Cesto:

1 ks
vajce
100 ml
olej
500-550 ml
mlieko
3 lyžice
cukor
1 lyžička
soľ
1 kg
polohrubá múka
42 g
droždie

Ďalej budeme potrebovať:

na plnenie
hustý džem
na poliatie
rozpustené maslo
na natieranie
olej
na posypanie
cukor
na posypanie
kakao
na posypanie
mak
na posypanie
orechy
Postup receptu
Vytlačiť
  1. Cesto som si urobila v domácej pekárni. Pokiaľ ho budete robiť ručne, zo 100 ml mlieka, lyžičky cukru a droždia si urobte kvások a spracujte si polotuhé, ale mäkké cesto. Časť mlieka v recepte môžete pokojne nahradiť vodou. Keď je cesto vykysnuté, rozvaľkáme ho na pomúčenej doske na cca 45x45cm, radielkom rozdelím na 6 rovnako širokých pásov a potom každý pás na 6 častí (36 štvorcov). Na každý dám za lyžičku hustého džemu (ja dávam aj koliesko banánu), zabalím do buchtičky, nechám asi 30 min. podkysnúť a potom ich parím. Na tanieri polejeme rozpusteným maslom a posypeme kakaom, makom alebo orechmi a pocukrujeme.
  2. Prvý spôsob naparovania: Do parného hrnca dám vodu (postupujte podľa návodu k vášmu hrncu). Dve naparovacie misky poriadne ponatieram olejom (steny i dierované dno), do každej nádoby dám max. 7 buchiet tak, aby sa navzájom nedotýkali, a každú zvlášť dobre ponatieram zo všetkých strán, aj zvrchu olejom, aby sa neprilepili k sebe. Postavím obe misky na seba a sparíme 18-20 min. Mám parný hrniec Tefal, s inými hrncami nemám skúsenosti.
  3. Druhý spôsob naparovania: Je trochu netradičný, mám ho od mojej babičky, ktorá takto buchty parila (varila, dusila?) celý život. Takže buchty naukladáme do vymastenej hlbokej teflónovej panvice tak, aby sa navzájom nedotýkali, každú zvlášť dobre pomastíme aj zvrchu, podlejeme asi 100ml vody, prikryjeme pokrievkou tak, aby neunikalo veľa pary a dám na sporák poriadne roztvoriť, potom stiahnem plyn (nie úplne) a sparíme cca 10 min. Všetka voda by mala vyvrieť a buchty by mali byť odspodu trochu pripečené (chrumkavé), ak sa vám pripečú viac, nevadí. Treba si to otestovať na svojom sporáku, ja mám plynový a celkom dobre sa mi to robí. Babka ich robievala v tak nízkom hrnci na starom sporáku, v ktorom sa kúrilo drevom. Častokrát kombinujem oba spôsoby parenia, časť buchiet dám robiť do parného hrnca a zvyšok urobím na panvici.
  4. Z cesta urobíte 36 buchiet. Ak si myslíte, že je to veľa, môžete si urobiť polovičnú dávku z 500 g múky. Vajíčko dajte celé a množstvo mlieka si primerane upravte.

Môj blog: Recepty z mojej kuchyne

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár