Domáce parené buchty / ovocná kysnutá knedľa /

Recept Domáce parené buchty / ovocná kysnutá knedľa /

Pridal: Janaha, 8.10.2020

Kategorie: Buchty, Dezerty, Obed, Hlavné jedlo

FOTKA OD VÁS
Vyskúšal/a si recept?
Nahraj fotku a pochváľ sa
PRIDAŤ FOTKU

Ponúkam vám dva rôzne spôsoby prípravy parených buchiet z jedného cesta. Prvé buchty sú pripravené v parnom hrnci (vynikajúca vecička) a druhé starodávnym spôsobom, ktorý ma naučila moja babička... Autor: Janaha

FOTKA OD VÁS

Pridal: Janaha, 8.10.2020

Kategorie: Buchty, Dezerty, Obed, Hlavné jedlo

SUROVINY

Cesto:

1 ksvajce
100 mlolej
500-550 mlmlieko
3 lyžicecukor
1 lyžičkasoľ
1 kgpolohrubá múka
42 gdroždie

Ďalej budeme potrebovať:

na plneniehustý džem
na poliatierozpustené maslo
na natieranieolej
na posypaniecukor
na posypaniekakao
na posypaniemak
na posypanieorechy

POSTUP PRÍPRAVY

TLAČULOŽIŤ
  1. Cesto som si urobila v domácej pekárni. Pokiaľ ho budete robiť ručne, zo 100 ml mlieka, lyžičky cukru a droždia si urobte kvások a spracujte si polotuhé, ale mäkké cesto. Časť mlieka v recepte môžete pokojne nahradiť vodou. Keď je cesto vykysnuté, rozvaľkáme ho na pomúčenej doske na cca 45x45cm, radielkom rozdelím na 6 rovnako širokých pásov a potom každý pás na 6 častí (36 štvorcov). Na každý dám za lyžičku hustého džemu (ja dávam aj koliesko banánu), zabalím do buchtičky, nechám asi 30 min. podkysnúť a potom ich parím. Na tanieri polejeme rozpusteným maslom a posypeme kakaom, makom alebo orechmi a pocukrujeme.
  2. Prvý spôsob naparovania: Do parného hrnca dám vodu (postupujte podľa návodu k vášmu hrncu). Dve naparovacie misky poriadne ponatieram olejom (steny i dierované dno), do každej nádoby dám max. 7 buchiet tak, aby sa navzájom nedotýkali, a každú zvlášť dobre ponatieram zo všetkých strán, aj zvrchu olejom, aby sa neprilepili k sebe. Postavím obe misky na seba a sparíme 18-20 min. Mám parný hrniec Tefal, s inými hrncami nemám skúsenosti.
  3. Druhý spôsob naparovania: Je trochu netradičný, mám ho od mojej babičky, ktorá takto buchty parila (varila, dusila?) celý život. Takže buchty naukladáme do vymastenej hlbokej teflónovej panvice tak, aby sa navzájom nedotýkali, každú zvlášť dobre pomastíme aj zvrchu, podlejeme asi 100ml vody, prikryjeme pokrievkou tak, aby neunikalo veľa pary a dám na sporák poriadne roztvoriť, potom stiahnem plyn (nie úplne) a sparíme cca 10 min. Všetka voda by mala vyvrieť a buchty by mali byť odspodu trochu pripečené (chrumkavé), ak sa vám pripečú viac, nevadí. Treba si to otestovať na svojom sporáku, ja mám plynový a celkom dobre sa mi to robí. Babka ich robievala v tak nízkom hrnci na starom sporáku, v ktorom sa kúrilo drevom. Častokrát kombinujem oba spôsoby parenia, časť buchiet dám robiť do parného hrnca a zvyšok urobím na panvici.
  4. Z cesta urobíte 36 buchiet. Ak si myslíte, že je to veľa, môžete si urobiť polovičnú dávku z 500 g múky. Vajíčko dajte celé a množstvo mlieka si primerane upravte.

Môj blog: Recepty z mojej kuchyne

PODEĽTE SA O RECEPT S OSTATNÝMI
INŠPIRÁCIA NA KAŽDÝ DEŇ
KOMENTÁRE K RECEPTU
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť