Domáce lahodné omáčky k mäsu alebo hranolkám

Recept Domáce lahodné omáčky k mäsu alebo hranolkám

Pridal: NajLucka, 16.7.2021

Kategorie: Prílohy, Omáčky

FOTKA OD VÁS
Vyskúšal/a si recept?
Nahraj fotku a pochváľ sa
PRIDAŤ FOTKU

Ak idete grilovať, pripravte si lahodné omáčky k mäsu alebo ku grilovanej zelenine.

FOTKA OD VÁS

Pridal: NajLucka, 16.7.2021

Kategorie: Prílohy, Omáčky

SUROVINY

Majonézová omáčka:

200 gmajonéza
1 lyžicastrúhaný chren
2 lyžicestrúhaná uhorka
1 kscibuľa
1 lyžicanasekaná petržlenová vňať

Koňaková omáčka:

200 gmajonéza
3 lyžicekečup
1 lyžičkakoňak
1 kscibuľa
1 kscitrónová šťava
1/2 lyžičkyčervená mletá paprika

Hubová omáčka:

400 gnajemno nasekané varené huby
4 lyžicestrúhaný chren
100 gmajonéza
100 gkyslá smotana
soľ
korenie

Kečupovú omáčka:

200 gkečup
2 lyžicerastlinný olej
2 strúčikycesnak
petržlenová vňať
soľ
korenie

Olivová omáčka:

200 gmajonéza
100 gnasekané olivy
2 strúčikycesnak
1 lyžicacitrónová šťava
soľ
korenie

Omáčka z červenej repy:

100 gkyslá smotana
2 lyžicenastrúhaná varená červená repa
2-3 lyžicenastrúhaný syr
100 gmajonéza
1 kscibuľa
2 lyžicenastrúhaný chren
2 ksnakladaná uhorka

Syrovo kôprová omáčka:

200 gmajonéza
100 gstrúhaný tvrdý syr
3 lyžicekyslá smotana
2 lyžičkynastrúhaný chren
nasekaný kôpor
soľ
korenie

POSTUP PRÍPRAVY

TLAČULOŽIŤ
  1. Majonézová omáčka: 200 g majonéza, 1 lyžica strúhaný chren, 2 lyžice strúhaná uhorka, 1 ks menšia cibuľa, 1 lyžica nasekaná petržlenová vňať.

    Chren nastrúhame na jemnom strúhadle, primiešame 200 g majonézy, 2 lyžice najemno nastrúhanej čerstvej uhorky a najemno nastrúhanú cibuľu. Na záver primiešame najemno nasekanú čerstvú petržlenovú vňať a odložíme do chladničky na minimálne pol hodinu.
  2. Koňaková omáčka: 200 g majonéza, 3 lyžice kečup, 1 lyžička koňak, 1 ks cibuľa, 1 ks citrón - šťava, 1/2 lyžičky červená mletá paprika.

    Majonézu vymiešame s kečupom, pridáme koňak podľa vlastnej chuti (môžeme pridať aj viac), šťavu z jedného citróna a polovicu lyžičky červenej mletej papriky. Dôkladne vymiešame a odložíme do chladničky na minimálne pol hodinu odstáť.
  3. Hubová omáčka: 400 g najemno nasekané varené huby, 4 lyžice strúhaný chren, 100 g majonéza, 100 g kyslá smotana, soľ, korenie.
    Huby nakrájame na jemno a na rozpálenom oleji na panvici osmažíme. Zalejeme vodou a varíme do mäkka. Uvarené huby precedíme a necháme úplne vychladnúť. Následne pridáme na jemnom strúhadle nastrúhaný chren, majonézu, kyslú smotanu a dôkladne premiešame. Ochutíme soľou a korením.
  4. Kečupová omáčka: 200 g kečup, 2 lyžice rastlinný olej, 2 strúčiky cesnak, petržlenová vňať, soľ, korenie.

    Jednoduchá kečupovú omáčka. Namiesto kečupu môžeme použiť aj pasírované paradajky. Pridáme olej, cesnak, osolíme a okoreníme podľa chuti a na záver pridáme najemno nasekanú čerstvú petržlenovú vňať.
  5. Olivová omáčka:  200 g majonéza, 100 g nasekané olivy, 2 strúčiky cesnak, 1 lyžica citrónová šťava, soľ, korenie.

    Olivy nasekáme najemno, pridáme prelisovaný cesnak, majonézu, citrónovú šťavu a dôkladne premiešame. Osolíme, okoreníme podľa chuti a premiešame.
  6. Omáčka z červenej repy:  100 g kyslá smotana, 2 lyžice nastrúhaná varená červená repa, 2-3 lyžice nastrúhaný syr, 100 g majonéza, 1 ks cibuľa, 2 lyžice nastrúhaný chren, 2 ks nakladané uhorky.

    Červenú repu uvaríme v osolenej vode do mäkka. Následne necháme vychladnúť a nastrúme ju na jemnom strúhadle. Pridáme kyslú smotanu, najemno nastrúhaný syr, 100 g majonézy a na drobno nakrájanú cibuľu. Na záver pridáme na jemnom strúhadle nastrúhanú nakladanú uhorku a chren.
  7. Syrovo kôprová omáčka: 200 g majonéza, 100 g strúhaný tvrdý syr, 3 lyžice kyslá smotana, 2 lyžičky nastrúhaný chren, nasekaný kôpor, soľ, korenie.

    Majonézu vymiešame s nastrúhaným tvrdým syrom, kyslou smotanou a chrenom, ktorý sme nastrúhali na jemnom strúhadle. Na záver osolíme, okoreníme podľa chuti a pridáme nasekaný kôpor.

Zdroj: Ok

PODEĽTE SA O RECEPT S OSTATNÝMI
INŠPIRÁCIA NA KAŽDÝ DEŇ
KOMENTÁRE K RECEPTU
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť