NajRecept.sk Zdravé recepty Červená repa Domáce lahodné omáčky k mäsu alebo hranolkám
Domáce lahodné omáčky k mäsu alebo hranolkám
Recept Domáce lahodné omáčky k mäsu alebo hranolkám
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
NajLucka NajLucka    ·   16.7.2021

Domáce lahodné omáčky k mäsu alebo hranolkám

Ak idete grilovať, pripravte si lahodné omáčky k mäsu alebo ku grilovanej zelenine.

Suroviny

Majonézová omáčka:

200 g
majonéza
1 lyžica
strúhaný chren
2 lyžice
strúhaná uhorka
1 ks
cibuľa
1 lyžica
nasekaná petržlenová vňať

Koňaková omáčka:

200 g
majonéza
3 lyžice
kečup
1 lyžička
koňak
1 ks
cibuľa
1 ks
citrónová šťava
1/2 lyžičky
červená mletá paprika

Hubová omáčka:

400 g
najemno nasekané varené huby
4 lyžice
strúhaný chren
100 g
majonéza
100 g
kyslá smotana
soľ
korenie

Kečupovú omáčka:

200 g
kečup
2 lyžice
rastlinný olej
2 strúčiky
cesnak
petržlenová vňať
soľ
korenie

Olivová omáčka:

200 g
majonéza
100 g
nasekané olivy
2 strúčiky
cesnak
1 lyžica
citrónová šťava
soľ
korenie

Omáčka z červenej repy:

100 g
kyslá smotana
2 lyžice
nastrúhaná varená červená repa
2-3 lyžice
nastrúhaný syr
100 g
majonéza
1 ks
cibuľa
2 lyžice
nastrúhaný chren
2 ks
nakladaná uhorka

Syrovo kôprová omáčka:

200 g
majonéza
100 g
strúhaný tvrdý syr
3 lyžice
kyslá smotana
2 lyžičky
nastrúhaný chren
nasekaný kôpor
soľ
korenie
Postup receptu
Vytlačiť
  1. Majonézová omáčka: 200 g majonéza, 1 lyžica strúhaný chren, 2 lyžice strúhaná uhorka, 1 ks menšia cibuľa, 1 lyžica nasekaná petržlenová vňať.

    Chren nastrúhame na jemnom strúhadle, primiešame 200 g majonézy, 2 lyžice najemno nastrúhanej čerstvej uhorky a najemno nastrúhanú cibuľu. Na záver primiešame najemno nasekanú čerstvú petržlenovú vňať a odložíme do chladničky na minimálne pol hodinu.
  2. Koňaková omáčka: 200 g majonéza, 3 lyžice kečup, 1 lyžička koňak, 1 ks cibuľa, 1 ks citrón - šťava, 1/2 lyžičky červená mletá paprika.

    Majonézu vymiešame s kečupom, pridáme koňak podľa vlastnej chuti (môžeme pridať aj viac), šťavu z jedného citróna a polovicu lyžičky červenej mletej papriky. Dôkladne vymiešame a odložíme do chladničky na minimálne pol hodinu odstáť.
  3. Hubová omáčka: 400 g najemno nasekané varené huby, 4 lyžice strúhaný chren, 100 g majonéza, 100 g kyslá smotana, soľ, korenie.
    Huby nakrájame na jemno a na rozpálenom oleji na panvici osmažíme. Zalejeme vodou a varíme do mäkka. Uvarené huby precedíme a necháme úplne vychladnúť. Následne pridáme na jemnom strúhadle nastrúhaný chren, majonézu, kyslú smotanu a dôkladne premiešame. Ochutíme soľou a korením.
  4. Kečupová omáčka: 200 g kečup, 2 lyžice rastlinný olej, 2 strúčiky cesnak, petržlenová vňať, soľ, korenie.

    Jednoduchá kečupovú omáčka. Namiesto kečupu môžeme použiť aj pasírované paradajky. Pridáme olej, cesnak, osolíme a okoreníme podľa chuti a na záver pridáme najemno nasekanú čerstvú petržlenovú vňať.
  5. Olivová omáčka:  200 g majonéza, 100 g nasekané olivy, 2 strúčiky cesnak, 1 lyžica citrónová šťava, soľ, korenie.

    Olivy nasekáme najemno, pridáme prelisovaný cesnak, majonézu, citrónovú šťavu a dôkladne premiešame. Osolíme, okoreníme podľa chuti a premiešame.
  6. Omáčka z červenej repy:  100 g kyslá smotana, 2 lyžice nastrúhaná varená červená repa, 2-3 lyžice nastrúhaný syr, 100 g majonéza, 1 ks cibuľa, 2 lyžice nastrúhaný chren, 2 ks nakladané uhorky.

    Červenú repu uvaríme v osolenej vode do mäkka. Následne necháme vychladnúť a nastrúme ju na jemnom strúhadle. Pridáme kyslú smotanu, najemno nastrúhaný syr, 100 g majonézy a na drobno nakrájanú cibuľu. Na záver pridáme na jemnom strúhadle nastrúhanú nakladanú uhorku a chren.
  7. Syrovo kôprová omáčka: 200 g majonéza, 100 g strúhaný tvrdý syr, 3 lyžice kyslá smotana, 2 lyžičky nastrúhaný chren, nasekaný kôpor, soľ, korenie.

    Majonézu vymiešame s nastrúhaným tvrdým syrom, kyslou smotanou a chrenom, ktorý sme nastrúhali na jemnom strúhadle. Na záver osolíme, okoreníme podľa chuti a pridáme nasekaný kôpor.

Zdroj: Ok

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár