NajRecept.sk Grilovanie a BBQ Burgery Domáce hamburgery (najlepšie hamburgerové žemle)
Domáce hamburgery (najlepšie hamburgerové žemle)
Recept Domáce hamburgery (najlepšie hamburgerové žemle)
Lacusin Lacusin    ·   26.9.2020

Domáce hamburgery (najlepšie hamburgerové žemle)

Úloha bola jasne zadaná: "Chcelo by to niečo veľmi, ale veľmi dobrého." Keď zaznie u nás doma táto veta, presne viem, čo pripraviť. Je to domáci hamburger so zeleninou. Žemľa, samozrejme, domáca, bez nej by to nešlo. Autor: Lacusin

25 min
Čas prípravy
30 min
Čas varenia
Suroviny

Žemle:

360 g
hladká múka
200 ml
vlažné mlieka
2 ks
vajce
20 g
droždie
50 ml
olej
1 lyžička
cukor
2 štipky
soľ
na potretie
vajce
1 lyžica
sezam

Mäso:

700 g
mleté mäso (hovädzie, bravčové, morčacie ... alebo mix)
podľa chuti
soľ
1 lyžica
korenia na mleté mäso
50 ml
olej

Na dokončenie:

1 ks
ľadový šalát
100 g
tatárska omáčka
1 ks
červená cibuľa
1/2 ks
uhorka
1 ks
paradajka
10 plátkov
tvrdý syr
podľa chuti
chilli korenie
Postup receptu
Vytlačiť
  1. Do mlieka rozdrobíme droždie, pridáme cukor a necháme vzísť kvások. Potom pridáme vajcia, olej, múku a soľ. Vymiešame hladké pružné cesto. (Ja som cesto spracovala v pekárni, najprv dáme tekuté suroviny, potom suché a zapneme program cesto.)
  2. Cesto dáme na hodinu na teplé miesto kysnúť. Potom ho rozdelíme na 10 kúskov. Z každého kúsku urobíme pravidelnú žemľu.
  3. Žemle dáme na plech a necháme ešte pol hodiny kysnúť. Potom potrieme rozšľahaným vajcom a posypeme sezamom. Dáme piecť do rúry vyhriatej na 200° C, po 5 minútach znížime teplotu na 160 a dopečieme dozlatista, asi 15-20 min.
  4. Mleté mäso premiešame so soľou a korením. Rozdelíme na 10 dielov a z každého urobíme placku a opečieme ju na troche oleja.
  5. Vychladnuté žemle rozkrojíme a naplníme podľa vlastnej chuti. Ja som na spodnú časť dala ľadový šalát, potom mäso, tatarku, cibuľu, uhorku, paradajku, syr, chilli, prikryla hornou časťou a upevnila špajdľou.
Komentáre k receptu
Rebo 77    ·   25.5.2020   ·   Odpovedať   ·  

Nevím kde se stala chyba,dodržel jsem postup,množství ingrediencí taky,hnětal to robot a vzniklo z toho lepivé těsto,zak že jsem musel po troškách přídávat mouky,dokud to nebylo Ok.Opravdu jen 360 g mouky?Teď to kyne,tak uvidím co z toho bude....

NejLucka NejLucka    ·   27.5.2020   ·   Odpovedať   ·  

Záleží také na kvalitě mouky. Některá mouka saje více tekutiny. :)

Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár