Domáce chrumkavé žemle ako z pekárne

Recept Domáce chrumkavé žemle ako z pekárne

Pridal: Jaja79, 2.11.2020

Kategorie: Žemle, Pečivo

FOTKA OD VÁS
Vyskúšal/a si recept?
Nahraj fotku a pochváľ sa
PRIDAŤ FOTKU

Ani Vám sa nechce do obchodu na čerstvé pečivo? Skúste tieto chrumkavé žemle, ktoré sú mäkké aj na druhý deň. Autor: Jaja

FOTKA OD VÁS

Pridal: Jaja79, 2.11.2020

Kategorie: Žemle, Pečivo

Čas prípravy:
Čas varenia:

SUROVINY

1 hrnček = 250 ml
2 hrnčekyvlažná voda
1 lyžicakryštálový cukor
20 gčerstvé droždie
1 lyžicaolivový olej
6 hrnčekovhladká múka
1 lyžičkasoľ

POSTUP PRÍPRAVY

TLAČULOŽIŤ
  1. Do misky nalejeme vlažnú vodu, pridáme olej, lyžicu cukru, polovicu múku, čerstvé droždie a všetko spolu poriadne vymiešame. Necháme odpočívať pol hodinu a potom pridáme zvyšnú múku a soľ. Vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme kysnúť asi 45 minút.
  2. Vykysnuté cesto rozdelíme na 12 rovnakých častí, ktoré vytvarujeme do žemle, uložíme na plech, ktorý sme vysypali hrubou múkou a zakryjeme ich utierkou alebo druhým plechom. Takto necháme žemle kysnúť ešte pol hodinu.
  3. Potom ostrým nožom spravíme zárez a dáme piecť.
  4. Pečieme vo vopred vyhriatej rúre pri teplote 220 stupňov asi pol hodinu. Na dno rúry vložíme starší plech, do ktorého po vložení plechu so žemľami nalejeme studenú vodu.
PODEĽTE SA O RECEPT S OSTATNÝMI
INŠPIRÁCIA NA KAŽDÝ DEŇ
KOMENTÁRE K RECEPTU
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť