NajRecept.sk Pomazánky Domáca veka s piatimi P (Predom Pripravená Perfektne Poladená Pomazánka)
Domáca veka s piatimi P (Predom Pripravená Perfektne Poladená Pomazánka)
Recept Domáca veka s piatimi P (Predom Pripravená Perfektne Poladená Pomazánka)
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Danula Vašíčková    ·   16.10.2020

Domáca veka s piatimi P (Predom Pripravená Perfektne Poladená Pomazánka)

Tak, vymyslieť tento názov netrvalo dlho. Keď som piekla pečivo, tak prišiel môj malý (no malý už nie je to správne slovo pre môjho mladšieho chlapa) a z neho vyšiel tento názov ako na zavolanie. Nazvať toto pečivo iba jednoducho by nebolo to pravé orechové. Kým mi kyslo cesto na pečivo, tak som urobila vynikajúcu nátierku z čerstvého droždia :) Autor: Danka

90 min
Čas prípravy
25 min
Čas varenia
Suroviny

Veka:

480 g
hladká múka
20 g
zemiaková kaša v prášku
1 kocka
droždie
275 ml
vlažné mlieko
1 ks
vajce
1 lyžička
citrónová šťava
3 lyžičky
olej
2 lyžičky
soľ
1 lyžička
kryštálový cukor

Nátierka:

250 ml
teplé mlieko
30 g
droždie
250 g
maslo
3 lyžice
polohrubá múka
2 ks
žĺtok
270 g
majonéza
plnotučná horčica
citrónová šťava
soľ
mleté čierne korenie
200 g
chudé údené mäso alebo klobása (na kocky)
1 ks
cibuľa
Postup receptu
Vytlačiť
  1. Veka:
    Spracované a vykysnuté v pekárni (možno, samozrejme, aj ručne v mise), rozdeliť na dve časti, utvoriť bochníky a nechať ich pod igelitom 10 minút odpočinúť.
  2. Potom vytvarovať sendviče, uložiť na plech s papierom na pečenie a nechať pod igelitom asi 45 minút kysnúť. Kto ma pozná, tak už vie, že nechávam sendviče alebo bagety kysnúť v podomácky vyrobených provizórnych polkruhových formách od Caro kávovinovej zmesi, pečivo si potom drží pekný tvar.
  3. Pred vložením do rúry postriekať vodou alebo potrieť rozšľahaným vajcom a piecť 25 minút na 180 stupňov. Nechať vychladnúť na mriežke.
  4. Pomazánka: 
    V mlieku rozpustíme droždie. Z masla si odrežeme asi 50g a opražíme na ňom múku, zalejeme zmesou mlieka s droždím a uvaríme hustú kašu. Tú necháme vychladnúť.
  5. Do zvyšku masla si zašľaháme žĺtky a majonézu, po častiach pridáme vychladnutú kašu, nadrobno pokrájanú cibuľu, údené mäso, horčicu a citrónovú šťavu podľa chuti, osolíme a okoreníme.
  6. Čerstvo pripravená nechutí nijako prevratne, nechajme ju v chladničke 24 hodín a máme super nátierku, ktorou nikto nepohrdne.
  7. V horúcich dňoch ale konzumujme ihneď po namazaní, rýchlo sa "topí".
Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár