Domáca bravčová šunka

Pridal: Danula Vašíčková, 26.9.2020
Kategorie: Udeniny, Mäso, Bravčové mäso
FOTKA OD VÁS
Vyskúšal/a si recept?
Nahraj fotku a pochváľ sa
PRIDAŤ FOTKUNahraj fotku a pochváľ sa
Tak ako poznám svojho mužíčka, ani netuší, aký je dneska deň, takže kyticu asi nedostanem. Ale pusu by som dostať mohla, nie? Keď nie k MDŽ, tak určite aspoň za túto macatú krásavicu... Autor: Danka
FOTKA OD VÁS
Pridal: Danula Vašíčková, 26.9.2020
Kategorie: Udeniny, Mäso, Bravčové mäso
Čas prípravy:
Čas varenia:
SUROVINY
2 kgočistené bravčové pliecko (na drobné kocky, 1 hrsť na jemno)
30 gsoľ
2 lyžičkypráškový cukor
1/2 lyžičkymleté čierne korenie
200 mlstudená voda
20 grýchlosoľ (Praganda, kúpime v drogérii)
- A teraz pre všetkých, ktorí sa už len pri prvej slabike slova "rýchlosoľ" začnú križovať. Pri výrobe šunky je potrebné ju použiť, aby sme si uvarili krásne ružovú a voňavú šunku a nie našedlú mäsovú konzervu. Spomínané množstvo je však ďaleko menšie ako v podobných, bežne kupovaných výrobkoch z obchodu, takže určite po konzumácii tejto domácej šunky nezomriete, ani si neprivodíte žiadnu zo závažných civilizačných chorôb. S väčšou pravdepodobnosťou vás prejde autobus.
- Všetko v mise dôkladne rukami miešať aspoň pol hodiny (je to veľmi dôležité, vytvorí sa také "blatíčko", ktoré neskôr drží mäso pri sebe), potom uzavrieť a uložiť do chladničky na 48 hodín. Počas tejto doby niekoľkokrát zľahka premiešame rukou.
- Potom naozaj dobre natlačíme do vrecka na tlačenku a vložíme do hrnca. Zalejeme teplou vodou, aby bola celá šunka ponorená a varíme cca 2 hodiny len ľahko na 75-80 stupňov (nie viac!). Používam zavárací teplomer.
- Potom ihneď prudko schladíme v ľadovej vode, rozstrihneme obal a necháme úplne vychladnúť, aby nám zbytočne nevytiekla šťava.
Chcete si přečíst tento recept v češtině? Prohlédněte s Domácí vepřová šunka.
Chcesz przeczytać ten przepis w języku polskim? Zobacz Domowa szynka wieprzowa.
Takže po snězení této šunky vás přejede autobus. ! POZOR! 😂