Domáca bravčová šunka

Recept Domáca bravčová šunka

Pridal: Danula Vašíčková, 26.9.2020

Kategorie: Udeniny, Bravčové mäso, Mäso

FOTKA OD VÁS
Vyskúšal/a si recept?
Nahraj fotku a pochváľ sa
PRIDAŤ FOTKU

Tak ako poznám svojho mužíčka, ani netuší, aký je dneska deň, takže kyticu asi nedostanem. Ale pusu by som dostať mohla, nie? Keď nie k MDŽ, tak určite aspoň za túto macatú krásavicu... Autor: Danka

FOTKA OD VÁS

Pridal: Danula Vašíčková, 26.9.2020

Kategorie: Udeniny, Bravčové mäso, Mäso

Čas prípravy:
Čas varenia:

SUROVINY

2 kgočistené bravčové pliecko (na drobné kocky, 1 hrsť na jemno)
30 gsoľ
2 lyžičkypráškový cukor
1/2 lyžičkymleté čierne korenie
200 mlstudená voda
20 grýchlosoľ (Praganda, kúpime v drogérii)

POSTUP PRÍPRAVY

TLAČULOŽIŤ
  1. A teraz pre všetkých, ktorí sa už len pri prvej slabike slova "rýchlosoľ" začnú križovať. Pri výrobe šunky je potrebné ju použiť, aby sme si uvarili krásne ružovú a voňavú šunku a nie našedlú mäsovú konzervu. Spomínané množstvo je však ďaleko menšie ako v podobných, bežne kupovaných výrobkoch z obchodu, takže určite po konzumácii tejto domácej šunky nezomriete, ani si neprivodíte žiadnu zo závažných civilizačných chorôb. S väčšou pravdepodobnosťou vás prejde autobus. , krok 1
  2. Všetko v mise dôkladne rukami miešať aspoň pol hodiny (je to veľmi dôležité, vytvorí sa také "blatíčko", ktoré neskôr drží mäso pri sebe), potom uzavrieť a uložiť do chladničky na 48 hodín. Počas tejto doby niekoľkokrát zľahka premiešame rukou.
  3. Potom naozaj dobre natlačíme do vrecka na tlačenku a vložíme do hrnca. Zalejeme teplou vodou, aby bola celá šunka ponorená a varíme cca 2 hodiny len ľahko na 75-80 stupňov (nie viac!). Používam zavárací teplomer.
  4. Potom ihneď prudko schladíme v ľadovej vode, rozstrihneme obal a necháme úplne vychladnúť, aby nám zbytočne nevytiekla šťava.
PODEĽTE SA O RECEPT S OSTATNÝMI
INŠPIRÁCIA NA KAŽDÝ DEŇ
KOMENTÁRE K RECEPTU
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť