Dokonalá vianočka + postup pletenia

Recept Dokonalá vianočka + postup pletenia

Pridal: Jaja79, 4.10.2020

Kategorie: Sviatočné pečenie, Vianočka, Vianoce, Chuťovky

FOTKA OD VÁS
Vyskúšal/a si recept?
Nahraj fotku a pochváľ sa
PRIDAŤ FOTKU

Na raňajky alebo na večeru. Ak ste doteraz nepripravili žiadnu vianočku, je čas zmeniť to :) Autor: jaja79

FOTKA OD VÁS

Pridal: Jaja79, 4.10.2020

Kategorie: Sviatočné pečenie, Vianočka, Vianoce, Chuťovky

Čas prípravy:
Čas varenia:

SUROVINY

500 ghladká múka
50 gpráškový cukor
50 gmaslo
3 ksžĺtok
30 gčerstvé droždie
250 mlmlieko
1/2 lyžičkysoľ
na pomazanievajce

POSTUP PRÍPRAVY

TLAČULOŽIŤ
  1. Všetky suroviny musia mať izbovú teplotu, preto ich vyberte o niečo skôr z chladničky.
  2. 100 ml mlieka ohrejeme, pridáme lyžičku cukru, lyžičku múky a droždia. Necháme vzísť kvások.
  3. Ostatné suroviny zmiešame v miske (múku preosejeme minimálne 2 x cez jemné sitko), pridajte kvások a spracujte hladké a pružné cesto - môžete použiť aj mixér.
  4. Cesto preložíme na pracovnú dosku, rozdelíme na 6 rovnakých guličiek a zakryjeme ich utierkou. Necháme kysnúť 20 minút a rukami znova každú guľôčku spracujeme. Necháme znovu kysnúť 20 minút.
  5. Z guličiek vytvarujeme valčeky, ktoré na hornej časti spojíme, označíme si každý valček číslom (začíname zľava 1 .... až po pravý kraj, kde je číslo 6).
  6. A môžeme pliesť. Postup je nasledujúci:

    6 preložíme na pozíciu 1.
    1 preložíme na pozíciu 6.
    6 preložíme na pozíciu 3.
    5 preložíme na pozíciu 1.
    1 preložíme na pozíciu 4.
    2 preložíme na pozíciu 6.
    Takto postup opakujeme až do konca. Pre istotu prikladám aj fotografiu:

    , krok 2
    Zdroj fotografie: Ako sa pletie vianočka

  7. Vianočku necháme kysnúť 20 minút na plechu, ktorý sme vyložili papierom na pečenie. Vrch potrieme rozšľahaným vajíčkom a necháme vajíčko uschnúť (trvá to cca 15 minút) a znova potrieme vajíčkom. Pečieme vo vopred vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov cca 25 minút.
PODEĽTE SA O RECEPT S OSTATNÝMI
INŠPIRÁCIA NA KAŽDÝ DEŇ
KOMENTÁRE K RECEPTU
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť