Cuketový džem s citrónom a zázvorom

Recept Cuketový džem s citrónom a zázvorom
FOTKA OD VÁS
Recept Cuketový džem s citrónom a zázvorom
Vyskúšal/a si recept?
Nahraj fotku a pochváľ sa
PRIDAŤ FOTKU

Už vlani ma zaujal jeden pekný recept na cuketový džem so zázvorom a tento rok som ho konečne (aj keď v mojej upravenej verzii) vyskúšala a naozaj vôbec neľutujem, je výborný. Autor: Janaha

FOTKA OD VÁS
Recept Cuketový džem s citrónom a zázvorom

SUROVINY

1 kgcuketa
2 ksveľký citrón (šťava)
30 gčerstvý zázvor
500 gkryštálový cukor
1 bal.želírovací prípravok s pektínom (2:1)

POSTUP PRÍPRAVY

TLAČULOŽIŤ
  1. Ako prvé si (podľa možnosti deň vopred) pripravíme poháre. Ja to robím tak, že vyumývané a od vody odkvapkané poháre ešte vložím do dobre vyhriatej rúry (cca 180 °), ktorú ale hneď vypnem a poháre v nej nechám vychladnúť.
  2. Cukety očistíme (ošúpeme, vydlabeme) a nakrájame na menšie kúsky. Z citrónov vytlačíme šťavu.
  3. Nakrájané cukety, citrónovú šťavu a trochu cukru (2 - 3 lyžice) dáme do hrnca so silným dnom a za stáleho miešania pomaly varíme, kým cuketa nezmäkne.
  4. Tesne pred vypnutím pridáme najemno nastrúhaný zázvor. Vypneme, necháme chvíľku vychladnúť a potom rozmixujeme ponorným mixérom na hladkú masu. A ďalej už postupujeme podľa návodu na obale želírovacieho prípravku.
  5. Každý želírovací prípravok je iný, preto VŽDY postupujte podľa návodu, ktorý píše výrobca na obale!
  6. Na záver (pred nalievaním do pohárov), môžete do džemu pridať trochu kyseliny citrónovej, džem bude hustejší.
  7. Hotový horúci džem nalejeme do čistých a suchých pohárov a rýchlo ich (ešte horúce) zaviečkujeme. Poháre naukladáme na plech a vložíme do vyhriatej rúry (cca 180 °), ktorú ale hneď vypneme a poháre v nej necháme vychladnúť. Je to niečo ako moja obdoba starej techniky, ktorú používali naše babičky (horúci džem zabaliť do deky a nechať vychladnúť).
  8. Vychladnutý džem odložíme na chladné a tmavé miesto.

* Poznámka: Tento džem nie je vhodný pre plnenie koláčov a buchiet, pretože vyteká. Je to skôr džem na natieranie, napr. vianočného pečiva, do zákuskov alebo na chlieb. Džem na foto je uvarený zo zelenej cukety, ak dáte žltú cuketu, bude džem farebne ešte viac do žlta.

Môj blog: Recepty z mojej kuchyne

PODEĽTE SA O RECEPT S OSTATNÝMI
INŠPIRÁCIA NA KAŽDÝ DEŇ
KOMENTÁRE K RECEPTU
26.8.2020, HelenaB odpovedať10

Vyzkoušela jsem, džem je výborný. Děkuji za super tip co s cuketou.

Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť