Čokoládová torta s višňami

Recept Čokoládová torta s višňami
FOTKA OD VÁS
Vyskúšal/a si recept?
Nahraj fotku a pochváľ sa
PRIDAŤ FOTKU

Je to vlastne taká obdoba parížskej torty obohatená o višne. Ich mierne kyslastá chuť odľahčí a zjemní "hutnú" a plnú chuť čokolády.

FOTKA OD VÁS

SUROVINY

Čokoládový krém:

500 mlsmotana na šľahanie
2 tyčinkyĽadové gaštany 45 g (alebo 100 g nugátová Ritter Sport)
100 ghorká čokoláda 55-60%

Marinované višne:

350 gmrazené višne bez kôstky
50 gpráškový cukor
1 lyžičkakukuričný škrob
višňový likér,griotka .... (nemusí byť)

Kakaovo-mandľový korpus (priemer 20 cm):

4 ksvajce
120 gpráškový cukor
1 lyžicavanilkový cukor
40 gmandľová múka (mleté lúpané, príp. nelúpané mandle)
25 gkakao
70 ghladká múka
20 grastlinný olej alebo rozpustené maslo

Čokoládová poleva:

180 ghorká čokoláda 50-60%
150 gsmotana na šľahanie

POSTUP PRÍPRAVY

TLAČULOŽIŤ
  1. Smotanu dajte do hrnca a na miernom ohni zohrejte. Pridajte ľadové gaštany a za stáleho miešania nechajte rozpustiť. Priveďte do varu a nechajte povariť asi minútu, potom stiahnite z platne a vmiešajte horkú čokoládu. Tú už nevarte. Miešajte do rozpustenia, potom pomocou tyčového mixéra vymiešajte do hladkej emulzie. Nechajte vychladnúť, potom zakryte a dajte cez noc do chladničky.
  2. Višne dajte do hrnca, pridajte cukor a asi lyžicu vody a nechajte chvíľku povariť. Škrob rozmiešajte v troche vody a vlejte do višní. Nechajte chvíľku povariť, šťava by mala zľahka zhustnúť. Odstavte, nechajte vychladnúť, potom pridajte likér podľa chuti. Dajte do chladničky.
  3. Rúru si predhrejte na 170 stupňov, dno tortovej formy s priemerom 20 cm vyložte papierom na pečenie.
     
  4. V mise zmiešajte hladkú múku s kakaom, nechajte bokom. Bielky vyšľahajte s práškovým cukrom na pevný sneh. Najprv na nižšie otáčky šľahajte samotné bielky, až sa vytvorí biela pena, potom prisypte postupne cukor a zvýšte šľahanie na maximum. V inej mise vyšľahajte žĺtky s vanilkovým cukrom do peny. Obe hmoty zľahka spojte, najskôr vmiešajte mleté mandle, potom preosiatu múku s kakaom, v dvoch až troch dávkach. Nakoniec zľahka vmiešajte olej.
     
  5. Cesto vylejte do tortovej formy a dajte piecť do vyhriatej rúry. Po 20 minútach znížte teplotu na 150 stupňov, formu môžete otočiť, a pečte ďalších 10-15 minút, kým je korpus upečený. Zistíte najlepšie pomocou špajdle.
  6. Korpus nechajte chvíľku vychladnúť vo forme, potom ostrým nožom orežte boky torty, aby sa uvoľnil korpus od formy a preklopte na chladiacu mriežku. Ak nebudete hneď plniť, po úplnom vychladnutí zabaľte korpus do fólie a uložte do chladu.
  7. Smotanu zohrejte, vsypte čokoládu a vymiešajte do hladkej emulzie. Za občasného miešania nechajte polevu vychladnúť a mierne zhustnúť. Tortu položte na mriežku a rovnomerne celú polejte. Mriežku je dobré dať na väčšiu tácku, kam vám stečie prebytočná poleva. Tú potom môžete použiť opakovane. Tortu preložte na podložku alebo podnos a dajte odležať do chladu. Tým, že je polevy trochu viac, krásne sa rozleje po celej torte, stečie na boky a nie je potrebné ju upravovať nožom. Prípadne si môžete pomôcť nakláňaním torty zo strany na stranu, poleva tak lepšie stečie aj na boky torty.
  8. Zostavenie torty:
    Korpus dvakrát vodorovne prerežte, vzniknú Vám tri pláty. Pripravte si višne.
    Čokoládový krém vyšľahajte pri nižších otáčkach na pevný krém. Odporúčam šľahať veľmi opatrne, krém sa ľahko prešľahá. Používam na to ručný šľahač, nie robot, aby som tak mala krém viac pod kontrolou.
    Prvý plát korpusu položte na tácku a pokvapkajte šťavou z višní, nemusíte šetriť. Naneste asi tretinu krému a naň rozložte polovicu višní. Priklopte druhým plátom a postup opakujte. Priklopte tretím plátom a celú tortu pomažte zvyšnou tretinou krému. Dajte chladiť do chladničky, najlepšie cez noc.

Môj blog: Víkendové pečenie

PODEĽTE SA O RECEPT S OSTATNÝMI
INŠPIRÁCIA NA KAŽDÝ DEŇ
KOMENTÁRE K RECEPTU
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť