Chalupársky veľkonočný mazanec

Recept Chalupársky veľkonočný mazanec

Pridal: Triniti, 10.3.2021

Kategorie: Mazanec, Veľká Noc, Sviatočné pečenie

FOTKA OD VÁS
Vyskúšal/a si recept?
Nahraj fotku a pochváľ sa
PRIDAŤ FOTKU

Veľká noc je čo chvíľa tu a na stole predsa nesmie chýbať veľkonočný mazanec. Tento rok som skúšala asi 3 a najlepší sa mi zdá práve tento chalupársky. Je mäkučký a sušené ovocie vnútri v kombinácii s chrumkavými mandľami na vrchu je dokonalé. Autor: Triniti

FOTKA OD VÁS

Pridal: Triniti, 10.3.2021

Kategorie: Mazanec, Veľká Noc, Sviatočné pečenie

Čas prípravy:
Čas varenia:

SUROVINY

400 gpolohrubá múka
štipkasoľ
2 ksuvarený zemiak v šupke
20 gdroždie
2 ksžĺtok
50 gmed
troškumlieko
80 gmaslo
30 gsušené marhule
30 gsušené jablká
30 ghrozienka
30 glúpané mandle
na potretiebielok
na posypaniemandle
na posypaniepráškový cukor

POSTUP PRÍPRAVY

TLAČULOŽIŤ
  1. Do veľkej misky preosejeme múku, pridáme štipku soli, roztlačené zemiaky /môžete ich aj nastrúhať na jemnom strúhadle/ a rozdrvené droždie.
  2. Na malom ohni rozpustíme maslo a necháme mierne vychladnúť. Potom maslo pridáme k múke a dobre premiešame. Postupne pridávame i ostatné suroviny - med, teplé mlieko (mlieko pridávame postupne, podľa toho, koľko saje múka).
  3. Vypracujeme hladké nelepivé cesto, do ktorého na záver pridáme sušené ovocie a mandle.
  4. Z cesta vytvarujeme bochník, ktorý necháme kysnúť na teplom mieste asi jednu hodinu.
  5. Po vykysnutí ho preložíme na papierom vyložený plech a necháme kysnúť asi pol hodinu.
  6. Potom vrch potrieme bielkom a posypeme nasekanými mandľami. Dáme piecť do vopred vyhriatej rúry. Pečieme pri teplote 200 stupňov asi 10 minút, potom teplotu znížime na 170 a dopečieme (cca 20 minút - sledujeme).
PODEĽTE SA O RECEPT S OSTATNÝMI
INŠPIRÁCIA NA KAŽDÝ DEŇ
KOMENTÁRE K RECEPTU
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť