NajRecept.sk Sviatočné pečenie Veľká Noc Mazanec Chalupársky veľkonočný mazanec
Chalupársky veľkonočný mazanec
Recept Chalupársky veľkonočný mazanec
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Triniti Triniti    ·   10.3.2021

Chalupársky veľkonočný mazanec

Veľká noc je čo chvíľa tu a na stole predsa nesmie chýbať veľkonočný mazanec. Tento rok som skúšala asi 3 a najlepší sa mi zdá práve tento chalupársky. Je mäkučký a sušené ovocie vnútri v kombinácii s chrumkavými mandľami na vrchu je dokonalé. Autor: Triniti

35 min
Čas prípravy
30 min
Čas varenia
Suroviny
400 g
polohrubá múka
štipka
soľ
2 ks
uvarený zemiak v šupke
20 g
droždie
2 ks
žĺtok
50 g
med
trošku
mlieko
80 g
maslo
30 g
sušené marhule
30 g
sušené jablká
30 g
hrozienka
30 g
lúpané mandle
na potretie
bielok
na posypanie
mandle
na posypanie
práškový cukor
Postup receptu
Vytlačiť
  1. Do veľkej misky preosejeme múku, pridáme štipku soli, roztlačené zemiaky /môžete ich aj nastrúhať na jemnom strúhadle/ a rozdrvené droždie.
  2. Na malom ohni rozpustíme maslo a necháme mierne vychladnúť. Potom maslo pridáme k múke a dobre premiešame. Postupne pridávame i ostatné suroviny - med, teplé mlieko (mlieko pridávame postupne, podľa toho, koľko saje múka).
  3. Vypracujeme hladké nelepivé cesto, do ktorého na záver pridáme sušené ovocie a mandle.
  4. Z cesta vytvarujeme bochník, ktorý necháme kysnúť na teplom mieste asi jednu hodinu.
  5. Po vykysnutí ho preložíme na papierom vyložený plech a necháme kysnúť asi pol hodinu.
  6. Potom vrch potrieme bielkom a posypeme nasekanými mandľami. Dáme piecť do vopred vyhriatej rúry. Pečieme pri teplote 200 stupňov asi 10 minút, potom teplotu znížime na 170 a dopečieme (cca 20 minút - sledujeme).
Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár