Chalupársky veľkonočný mazanec

Pridal: Triniti, 10.3.2021
Kategorie: Mazanec, Veľká Noc, Sviatočné pečenie
FOTKA OD VÁS
Vyskúšal/a si recept?
Nahraj fotku a pochváľ sa
PRIDAŤ FOTKUNahraj fotku a pochváľ sa
Veľká noc je čo chvíľa tu a na stole predsa nesmie chýbať veľkonočný mazanec. Tento rok som skúšala asi 3 a najlepší sa mi zdá práve tento chalupársky. Je mäkučký a sušené ovocie vnútri v kombinácii s chrumkavými mandľami na vrchu je dokonalé. Autor: Triniti
FOTKA OD VÁS
Pridal: Triniti, 10.3.2021
Kategorie: Mazanec, Veľká Noc, Sviatočné pečenie
Čas prípravy:
Čas varenia:
SUROVINY
400 gpolohrubá múka
štipkasoľ
2 ksuvarený zemiak v šupke
20 gdroždie
2 ksžĺtok
50 gmed
troškumlieko
80 gmaslo
30 gsušené marhule
30 gsušené jablká
30 ghrozienka
30 glúpané mandle
na potretiebielok
na posypaniemandle
na posypaniepráškový cukor
- Do veľkej misky preosejeme múku, pridáme štipku soli, roztlačené zemiaky /môžete ich aj nastrúhať na jemnom strúhadle/ a rozdrvené droždie.
- Na malom ohni rozpustíme maslo a necháme mierne vychladnúť. Potom maslo pridáme k múke a dobre premiešame. Postupne pridávame i ostatné suroviny - med, teplé mlieko (mlieko pridávame postupne, podľa toho, koľko saje múka).
- Vypracujeme hladké nelepivé cesto, do ktorého na záver pridáme sušené ovocie a mandle.
- Z cesta vytvarujeme bochník, ktorý necháme kysnúť na teplom mieste asi jednu hodinu.
- Po vykysnutí ho preložíme na papierom vyložený plech a necháme kysnúť asi pol hodinu.
- Potom vrch potrieme bielkom a posypeme nasekanými mandľami. Dáme piecť do vopred vyhriatej rúry. Pečieme pri teplote 200 stupňov asi 10 minút, potom teplotu znížime na 170 a dopečieme (cca 20 minút - sledujeme).
Chcete si přečíst tento recept v češtině? Prohlédněte s Chalupářský velikonoční mazanec.
KOMENTÁRE K RECEPTU