Česká klasika - kysnuté koláče s posýpkou

Recept Česká klasika - kysnuté koláče s posýpkou

Pridal: NajLucka, 27.10.2020

Kategorie: Dezerty, Múčniky, Podľa ovocia, Slivky

FOTKA OD VÁS
Vyskúšal/a si recept?
Nahraj fotku a pochváľ sa
PRIDAŤ FOTKU

Trochu českej klasiky a recept na kysnuté cesto. Pokiaľ ide o pečenie, učím sa rada a dobrovoľne. Toto kysnuté cesto som vyskúšala a s radosťou môžem konštatovať, že sa podarilo. Cesto je krásne mäkké, nelepí a veľmi pekne sa s ním pracuje. Dalo by sa povedať, že to ide skoro samo :)

FOTKA OD VÁS

Pridal: NajLucka, 27.10.2020

Kategorie: Dezerty, Múčniky, Podľa ovocia, Slivky

SUROVINY

Kysnuté cesto (na cca 30 koláčov o priemere 9-10 cm):

500 ghladká múka
250 mlmlieko
20 gdroždie
100 gkrupicový cukor
4 ksžĺtok
štipkasoľ
z 1 citrónakôra alebo citrónový olej
200 mlrastlinný olej

Tvarohová plnka:

250 gtučný tvaroh
1 ksžĺtok
3-4 lyžicekrupicový cukor
z 1 citrónakôra alebo citrónový olej

Lekvárová náplň:

cca 300 gslivkový lekvár
na zahusteniestrúhaný perník
škorica
rum

Drobenka:

150 gpolohrubá múka
100 gkrupicový cukor
100 gmaslo

POSTUP PRÍPRAVY

TLAČULOŽIŤ
  1. Z vlažného mlieka, cukru a droždia pripravte kvások. Múku preosejte do misy so štipkou soli.
  2. Akonáhle je kvások vykysnutý, zamiešajte do neho žĺtky s olejom a zmes vlejte do misy s múkou. Vypracujte hladké a nelepivé cesto. Najlepšie to ide, samozrejme, v kuchynskom robote, ale zdatnejšie pekárky to iste zvládnu aj ručne :)
  3. Misu prikryte utierkou a nechajte na teplom mieste vykysnúť. Pokiaľ chcete kysnutie urýchliť, pretiahnite misu fóliou a dajte do rúry zapnutej na 45 - 50 stupňov. Cesto počas kysnutia znovu raz prepracujte a nechajte opäť kysnúť. Medzitým si pripravte náplne.
  4. Tvarohová náplň:
    Všetky suroviny dajte do misy a zmiešajte, podľa chuti môžete prisladiť.
  5. Lekvárová náplň:
    Ak máte lekvár veľmi tuhý, vyklopte ho do kastróla a na miernom ohni zohrejte. Môžete ochutiť škoricou a rumom. Ja som mala naopak lekvár tekutejší, preto som ho zahustila strúhaným perníkom.
  6. Drobenka:
    Múku s cukrom dajte do misy a premiešajte. Pridajte na kúsky nakrájané, ľahko zmäknuté maslo a rukou vypracujte posýpku.
  7. Rúru zapnite na 190 stupňov, 3 - 4 plechy vyložte papierom na pečenie.
  8. Vykysnuté cesto by malo byť krásne mäkké, vláčne a ak ho necháte kysnúť v rúre, bude aj príjemne teplé. Moc dobre sa s ním pracuje, nelepí sa, nie je potrebné ho podsypávat. Cesto si rozdeľte asi na 30 kúskov, každý vyvaľkajte do malej guličky a nechajte ešte pár minút na plechu kysnúť.
  9. Potom pomocou pohára s rovným dnom roztlačíte guličku na koláčik a vytvarujte okraje. Pohárik je dobré "máčať" v múke, aby sa na cesto nelepil. Predtým som koláčiky vytláčala prstami, pohárikom to ide ale oveľa lepšie. Medzi koláčikmi nechajte dostatok miesta (viac, ako mám ja na fotke), pretože pri pečení ešte naboptnajú.
  10. Okraje koláčov pomažte rozšľahaným vajíčkom a naplňte. U nás máme radi slabé cesto a veľa náplne, takže som všetky vyššie uvedené náplne rozdelila a použila. Z každej mi vyšlo presne 10 koláčov. Koláče môžete ozdobiť hrozienkami, orechmi alebo mandľami. Každý koláč potom dostatočne zasypte mrveničkou a dajte piecť do vyhriatej rúry asi na 15 minút.
  11. Maslo rozpustíme v menšom hrnci a podľa chuti pridajte rum. Touto zmesou pokvapkajte koláče ihneď po vytiahnutí z rúry. Pokvapkajte nielen okraje, ale i náplň.
     
  12. Koláče preložte z plechu na tácku alebo chladiacu mriežku a nechajte vychladnúť. Skvelé sú hneď po upečení, ale krásne vláčne a mäkké vydržia aj ďalšie dni.

Zdroj: Víkendové pečení

PODEĽTE SA O RECEPT S OSTATNÝMI
INŠPIRÁCIA NA KAŽDÝ DEŇ
KOMENTÁRE K RECEPTU
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť