Česká klasika - kysnuté koláče s posýpkou
Trochu českej klasiky a recept na kysnuté cesto. Pokiaľ ide o pečenie, učím sa rada a dobrovoľne. Toto kysnuté cesto som vyskúšala a s radosťou môžem konštatovať, že sa podarilo. Cesto je krásne mäkké, nelepí a veľmi pekne sa s ním pracuje. Dalo by sa povedať, že to ide skoro samo :)
Pridal: NajLucka, 27.10.2020
Kategorie: Múčniky, Dezerty, Slivky, Podľa ovocia
SUROVINY
Kysnuté cesto (na cca 30 koláčov o priemere 9-10 cm):
500 ghladká múka
250 mlmlieko
20 gdroždie
100 gkrupicový cukor
4 ksžĺtok
štipkasoľ
z 1 citrónakôra alebo citrónový olej
200 mlrastlinný olej
Tvarohová plnka:
250 gtučný tvaroh
1 ksžĺtok
3-4 lyžicekrupicový cukor
z 1 citrónakôra alebo citrónový olej
Lekvárová náplň:
cca 300 gslivkový lekvár
na zahusteniestrúhaný perník
škorica
rum
Drobenka:
150 gpolohrubá múka
100 gkrupicový cukor
100 gmaslo
- Z vlažného mlieka, cukru a droždia pripravte kvások. Múku preosejte do misy so štipkou soli.
- Akonáhle je kvások vykysnutý, zamiešajte do neho žĺtky s olejom a zmes vlejte do misy s múkou. Vypracujte hladké a nelepivé cesto. Najlepšie to ide, samozrejme, v kuchynskom robote, ale zdatnejšie pekárky to iste zvládnu aj ručne :)
- Misu prikryte utierkou a nechajte na teplom mieste vykysnúť. Pokiaľ chcete kysnutie urýchliť, pretiahnite misu fóliou a dajte do rúry zapnutej na 45 - 50 stupňov. Cesto počas kysnutia znovu raz prepracujte a nechajte opäť kysnúť. Medzitým si pripravte náplne.
- Tvarohová náplň:
Všetky suroviny dajte do misy a zmiešajte, podľa chuti môžete prisladiť. - Drobenka:
Múku s cukrom dajte do misy a premiešajte. Pridajte na kúsky nakrájané, ľahko zmäknuté maslo a rukou vypracujte posýpku. - Rúru zapnite na 190 stupňov, 3 - 4 plechy vyložte papierom na pečenie.
- Potom pomocou pohára s rovným dnom roztlačíte guličku na koláčik a vytvarujte okraje. Pohárik je dobré "máčať" v múke, aby sa na cesto nelepil. Predtým som koláčiky vytláčala prstami, pohárikom to ide ale oveľa lepšie. Medzi koláčikmi nechajte dostatok miesta (viac, ako mám ja na fotke), pretože pri pečení ešte naboptnajú.
- Okraje koláčov pomažte rozšľahaným vajíčkom a naplňte. U nás máme radi slabé cesto a veľa náplne, takže som všetky vyššie uvedené náplne rozdelila a použila. Z každej mi vyšlo presne 10 koláčov. Koláče môžete ozdobiť hrozienkami, orechmi alebo mandľami. Každý koláč potom dostatočne zasypte mrveničkou a dajte piecť do vyhriatej rúry asi na 15 minút.
- Maslo rozpustíme v menšom hrnci a podľa chuti pridajte rum. Touto zmesou pokvapkajte koláče ihneď po vytiahnutí z rúry. Pokvapkajte nielen okraje, ale i náplň.
Zdroj: Víkendové pečení
Chcete si přečíst tento recept v češtině? Prohlédněte s Česká klasika - Kynuté koláče s drobenkou.
Chcesz przeczytać ten przepis w języku polskim? Zobacz Słodka klasyka - drożdżowe bułeczki z kruszonką.
Möchtet ihr dieses Rezept auf Deutsch lesen? Schaut euch Hefeteigkolatschen mit Streuseln an.
Magyarul is el szeretné olvasni a receptet? Látogasson el ide Kelt tésztából készült kalács morzsával.
Super těsto, málo dělám kynuté, vadilo mi,že se lepí. Tady vůbec, chuťově mňam 😋 dělala jsem z půlky, 15 koláčků včera v deset večer a mám jeden 😁🌹
díky