Červená repa s chrenom

Pridal: NajLucka, 23.9.2020
Kategorie: Repa, Zavaraniny
FOTKA OD VÁS
Vyskúšal/a si recept?
Nahraj fotku a pochváľ sa
PRIDAŤ FOTKUNahraj fotku a pochváľ sa
Červenú repu si vypestujeme na záhrade, tak ju aj spracujeme, je vhodná najmä ako príloha k mäsu cez zimu. My sme niekedy zvykli červenú repu jesť iba na Veľkú noc, dnes už ju robievam aj na tento spôsob a podávame ju napríklad s karbonátkami a so zemiakovou kašou. Autor: Blažena
FOTKA OD VÁS
Pridal: NajLucka, 23.9.2020
Kategorie: Repa, Zavaraniny
SUROVINY
8 kgčervená repa
2 lvoda
600 mlocot
450 gkryštálový cukor
80 gsoľ
1 lyžičkarasca celá
podľa chutičerstvý chren
- Červenú repu dôkladne umyjeme. Ak je veľká, prekrojíme a varíme vo väčšom hrnci asi jednu hodinu alebo podľa potreby, do mäkka. Necháme vychladnúť a olúpeme. Nastrúhame na hrubšom strúhadle alebo pretlačíme cez pretláčatko, ktoré používame na pretláčanie uvarených zemiakov na hrubšie hranolčeky. Dáme do väčšej nádoby.
- Chren umyjeme, očistíme a nastrúhame najemno. Pridáme k pripravenej červenej repe, spolu s rascou a premiešame. Zalejeme vlažným nálevom tak, aby bola celá ponorená a premiešame. Podľa chuti môžeme pridať cukor alebo ocot.
- Nálev: 2 litre vody, ocot, soľ, cukor spolu uvaríme za stáleho miešania, kým sa cukor nerozpustí. Necháme vychladnúť, aby bol vlažný.
- Naplníme čisté poháre, zalejeme šťavou, v ktorej bola zaliata, uzavrieme viečkom a sterilizujeme pri teplote 80° C 20 minút. Prevrátime hore dnom na 10 minút. Otočíme a uložíme do deky do vychladnutia. Dobrú chuť!
Ďakujeme za povolenie ku zdieľaniu receptu od skvelej
kuchárky - Blažena Sadovská
Chcete si přečíst tento recept v češtině? Prohlédněte s Červená řepa s křenem.
Möchtet ihr dieses Rezept auf Deutsch lesen? Schaut euch Rote Bete mit Meerrettich an.
KOMENTÁRE K RECEPTU