Bleskové lístkové cesto

Recept Bleskové lístkové cesto
FOTKA OD VÁS
Vyskúšal/a si recept?
Nahraj fotku a pochváľ sa
PRIDAŤ FOTKU

Lístkové cesto je v našich kuchyniach veľmi obľúbené hlavne pre jeho univerzálne použitie. Bohužiaľ len málokto si nájde čas a chuť si lístkové cesto pripraviť doma. Budem úprimná, aj ja patrím k tým, ktorí ho zvyčajne kupujú. Teda aspoň do tej doby, než som objavila túto zrýchlenú variantu. Zatiaľ som ho skúsila pripraviť len dvakrát, ale som z neho nadšená.

FOTKA OD VÁS

SUROVINY

Bleskové lístkové cesto (cca 500 g):

250 ghladká múka
1/2 lyžičkysoľ
125 g rozdeleného na 50 g + 75 gmasla
cca 120 mlvoda
na posypaniemúka

POSTUP PRÍPRAVY

TLAČULOŽIŤ
  1. Príprava cesta je pomerne rýchla a jednoduchá. Z múky, masla a vody si vypracujete mäkké cesto, ktoré rozvaľkáme a natierate ľahko zmäknutým maslom.
  2. Prekvapivo jednoduché a prekvapivo dobré. Cesto má úžasnú maslovú chuť i vôňu, je krásne krehké a chrumkavé. Zatiaľ som ho skúšala len na sladko, ale verím, že rovnaká spojitosť bude aj v slanom prevedení.
     
  3. Múku preosejte do misy, pridajte soľ a premiešajte. Pridajte 50 g na kúsky nakrájaného masla a rukami alebo pomocou robota spracujte na posýpku. Vyskúšala som obe možnosti, ruky aj robota, oboje funguje rovnako :)
     
  4. K mrveničke začnite pomaly pridávať vodu a vypracujte mäkké cesto. Vodu pridávajte postupne, tak ako bude potrebné, vždy dobre zapracujte.
  5. Zvyšných 75 g masla dajte do misky a nechajte ľahko povoliť v mikrovlnke. Maslo sa nesmie rozpustiť, len ľahko zmäknúť, tak aby išlo rozmazať lyžicou. Rozdeľte ho v miske na tri časti, tj. 3 x cca 25 g.
  6. Cesto rozvaľkajte na ľahko pomúčenej ploche na obdĺžnik a rozmere cca 40 x 20 cm. Asi dve tretiny plochy rozvaľkaného cesta potrite tretinou zmäknutého masla (25 g). Dobre sa na roztieranie hodí lyžica.
  7. Nenamazanú tretinu cesta prehnite do stredu a z druhej strany preklopte druhú časť cesta.
  8. Cesto opatrne rozvaľkajte, opäť do obdĺžnika cca 40 x 20 cm a postup dvakrát zopakujte so zostávajúcim maslom.
  9. Nakoniec cesto ešte niekoľkokrát zložte na tretiny a znovu rozvaľkajte na obdĺžnik. Stačí trikrát až štyrikrát. Počas vaľkania podľa potreby ľahko podsypávajte múkou a snažte sa na cesto príliš netlačiť.
     
  10. Hotové cesto dajte pred použitím stuhnúť asi na hodinu do chladničky alebo môžete zamraziť. Z receptu pripravíte cca 500 g lístkového cesta.

Zdroj: Víkendové pečení

PODEĽTE SA O RECEPT S OSTATNÝMI
INŠPIRÁCIA NA KAŽDÝ DEŇ
KOMENTÁRE K RECEPTU
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť