NajRecept.sk Torty Bezlepkový kakaový koláč s jahodovou penou
Bezlepkový kakaový koláč s jahodovou penou
Recept Bezlepkový kakaový koláč s jahodovou penou
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
_Nikoleta_    ·   27.9.2022

Bezlepkový kakaový koláč s jahodovou penou

Ak uvažujete nad pečením z jahôd odporúčam vyskúšať tento koláčik. Bol to taký výmysel, no vyšiel super :D Bezlepkový kakaový korpus, jahodová vrstva a poleva vytvorená tiež z jahôd. Navyše som sa opäť snažila obmedziť množstvo cukru či zbytočných tukov a koláč pripraviť o niečo menej kalorický ako tradičné dezerty.

35 min
Čas prípravy
20 min
Čas varenia
Suroviny

Korpus

4 ks
vajce
80 g
BB puding kakaový
40 g
kakao
60 g
trstinový cukor
1/2 bal.
prášok do pečiva
70 ml
mlieko
50 ml
olej

Jahodová pena

400 g
čerstvé jahody
1 bal.
vanilínový cukor
1 lyžica
med
1 bal.
želatína jemne mletá
250 ml
smotana na šľahanie

Poleva

100 g
čerstvé jahody
15 g
kakao
1 lyžica
med
1 lyžica
kokosový olej
Postup receptu
Vytlačiť
  1. Príprava korpusu: Žĺtky zmiešame metličkou s olejom a mliekom. Primiešame cukor a zvyšné suché ingrediencie. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh, ktorý jemne vmiešame do kakaovej zmesi. Pripravené cesto vylejeme do okrúhlej formy (priemer 24cm) vystlanej papierom na pečenie. Pečieme pri teplote 180 stupňov 20 minút.
  2. Príprava jahodovej peny: Jahody spolu s cukrom a medom rozmixujeme ponorným mixérom.
    Želatínu pripravíme podľa návodu na obale – obsah sáčku vysypeme do misky a zmiešame s 4 lyžicami vody. Necháme cca 10 minút naboptnať. Následne želatínu zahrejeme a rozpustíme do hladka. Pridáme 2 lyžice jahodovej zmesi, premiešame a vlejeme k zvyšným jahodám. Premiešame.
    Smotanu vyšľaháme do tuha. Primiešame k nej jahodovú zmes.
  3. Vzniknutú jahodovú penu navrstvíme na upečený a mierne vychladnutý korpus. Odložíme na pár minút do chladničky.
  4. Príprava polevy: Jahody rozmixujeme ponorným mixérom (ja som nemixovala úplne do hladka, ostali mi aj menšie kúsky). Pridáme kakao, med a olej. Premiešame a nanesieme na jahodovú penu.
  5. Pripravený koláč odložíme stuhnúť do chladničky, ideálne cez noc. Pred podávaním už len ozdobíme.
Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár