NajRecept.sk Nápoje Sirupy, šťavy a likéry Bazový sirup - základný recept
Bazový sirup - základný recept
Bazový sirup - základný recept
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
NajLucka NajLucka    ·   17.5.2021

Bazový sirup - základný recept

Recept mám už mnoho rokov, už si ani nespomínam, kto mi ho dal a za akej príležitosti. Hlavné však je, že je neskutočne dobrý a vhodný hlavne do letných limonád. Podľa tohto receptu sa aj vám tento sirup určite podarí. Nezabudnite, že kvety sa zbierajú do látkových tašiek. Ak použijete vrecko alebo igelitovú tašku, kvety sa môžu zapariť a sirup nebude tak dobrý.

Suroviny

Na 2 litre sirupu:

cca 20 ks
bazové kvetenstvo
1 liter
voda
1kg
kryštálový cukor
15 g
kyselina citrónová
1 ks
citrón (ideálne bio)
Postup receptu
Vytlačiť
  1. Vodu najskôr prevarte, potom odstavte a počkajte, až naspäť vychladne. Medzitým si očistite bazové kvetenstvo. Namočte ich do drezu alebo vane a zľahka operte alebo opláchnite pod veľmi miernym prúdom tečúcej vody. Síce tým prídete o časť peľu, ktorý robí sirup sirupom, ale zase sa tak zbavíte nežiaducich hmyzích kamarátov.
  2. Umyté kvetenstvo namočte do vychladnutej prevarenej vody a pridajte na plátky nakrájaný citrón. Ak máte v kvalite bio, nemusíte ho šúpať od kôry, ak bio nemáte, najskôr ho olúpte (napríklad škrabkou na zemiaky). Všetko nechajte 24 hodín lúhovať.
  3. Po tejto dobe vylúhovanú vodu zlejte cez plátenko alebo klasickú látkovú plienku. Poriadne vyžmýkajte a dostaňte výluhu do hrnca čo najviac. Tekutinu zohrejte na teplotu tela (okolo 40° C) a rozpustite v nej cukor a kyselinu citrónovú. Ak by sa vám tvorila na povrchu pena, skúste jej čo najviac zozbierať.
  4. Keď sa všetok cukor rozpustí, zlejte do pripravených a dobre vyvarených fliaš a zaviečkujte.

Zdroj: Varenie a pečenie s radosťou

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár