Bazový sirup - základný recept

Bazový sirup - základný recept

Pridal: NajLucka, 17.5.2021

Kategorie: Sirupy, šťavy a likéry, Nápoje, Zavaraniny

FOTKA OD VÁS
Vyskúšal/a si recept?
Nahraj fotku a pochváľ sa
PRIDAŤ FOTKU

Recept mám už mnoho rokov, už si ani nespomínam, kto mi ho dal a za akej príležitosti. Hlavné však je, že je neskutočne dobrý a vhodný hlavne do letných limonád. Podľa tohto receptu sa aj vám tento sirup určite podarí. Nezabudnite, že kvety sa zbierajú do látkových tašiek. Ak použijete vrecko alebo igelitovú tašku, kvety sa môžu zapariť a sirup nebude tak dobrý.

FOTKA OD VÁS

Pridal: NajLucka, 17.5.2021

Kategorie: Sirupy, šťavy a likéry, Nápoje, Zavaraniny

SUROVINY

Na 2 litre sirupu:

cca 20 ksbazové kvetenstvo
1 litervoda
1kgkryštálový cukor
15 gkyselina citrónová
1 kscitrón (ideálne bio)

POSTUP PRÍPRAVY

TLAČULOŽIŤ
  1. Vodu najskôr prevarte, potom odstavte a počkajte, až naspäť vychladne. Medzitým si očistite bazové kvetenstvo. Namočte ich do drezu alebo vane a zľahka operte alebo opláchnite pod veľmi miernym prúdom tečúcej vody. Síce tým prídete o časť peľu, ktorý robí sirup sirupom, ale zase sa tak zbavíte nežiaducich hmyzích kamarátov.
  2. Umyté kvetenstvo namočte do vychladnutej prevarenej vody a pridajte na plátky nakrájaný citrón. Ak máte v kvalite bio, nemusíte ho šúpať od kôry, ak bio nemáte, najskôr ho olúpte (napríklad škrabkou na zemiaky). Všetko nechajte 24 hodín lúhovať.
  3. Po tejto dobe vylúhovanú vodu zlejte cez plátenko alebo klasickú látkovú plienku. Poriadne vyžmýkajte a dostaňte výluhu do hrnca čo najviac. Tekutinu zohrejte na teplotu tela (okolo 40° C) a rozpustite v nej cukor a kyselinu citrónovú. Ak by sa vám tvorila na povrchu pena, skúste jej čo najviac zozbierať.
  4. Keď sa všetok cukor rozpustí, zlejte do pripravených a dobre vyvarených fliaš a zaviečkujte.

Zdroj: Varenie a pečenie s radosťou

PODEĽTE SA O RECEPT S OSTATNÝMI
INŠPIRÁCIA NA KAŽDÝ DEŇ
KOMENTÁRE K RECEPTU
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť