Púpavový med - starodávny recept našich babičiek
Pridané: 23.9.2020
Už naši prarodičia vedeli, aká je púpava lekárska vzácna, liečivá bylina, používali kvet, stonky, ba i koreň. Pripravovali z nej rôzne pochutiny ako napríklad tento med. Mám recept už asi sto rokov starý, ešte od babičky mojej babičky, samozrejme, vtedy nedávali citrón. Ten som pridala do receptu ja. Treba dbať na to, aby citrón nebol chemicky ošetrený. Dnes sa dajú kúpiť v obchode aj bio citróny bez chemického postreku. Sú síce drahšie, ale tak, čo narobíme. Autor: Milka
ZOBRAZIŤ RECEPT
Púpavový med s prídavkom trstinového cukru
Pridané: 23.9.2020
Každoročne pripravujem tento med, ktorý je s prídavkom trstinového cukru. Je to celkom zaujímavá chuť a po prvom vyskúšaní už iný ani nerobím. Je trochu rozdielny od toho klasického medu, do ktorého sa pridáva obyčajný cukor, má takú karamelovú príchuť. Skúste si pripraviť, ešte stíhate nazbierať posledné kvietky púpavy. Je to úplne jednoduché a zvládne to určite pripraviť aj začiatočníčka v kuchyni, ktorá ešte taký med nerobila.
ZOBRAZIŤ RECEPT
Jablkové želé
Pridané: 16.9.2013
Máme na záhrade staručkú jabloň. Každý rok je na nej zopár jabĺk s tuhou šupkou a obyčajne opadajú skôr ako dozrejú, ale v lete je pod ňou tieň, v ktorom sa výborne popíja ranná kávička. Pravda, iba pokiaľ jablká nezačnú opadávať, priestor sa tým stane nebezpečnou zónou a popíjanie sa presunie do bezpečia pod okná. A ak sa aj podarí jablkám podarí dozrieť, nevyniknú extra chuťou, používam ich len do koláčov alebo na kompót, kde sa trpká chuť stratí alebo je dokonca výhodou. Tento rok som poslednú dávku obetovala na želé. Výborné je na nasucho opečené plátky bagetky, potrené maslom, ale aj k paštéte (o tej inokedy).
ZOBRAZIŤ RECEPT