NajRecept.sk Sladké jedlá Šišky Bavorské šišky s lekvárom a tvarohom
Bavorské šišky s lekvárom a tvarohom
Recept Bavorské šišky s lekvárom a tvarohom
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
rebeka    ·   30.10.2020

Bavorské šišky s lekvárom a tvarohom

Keď to je také návykové. Všade na receptových portáloch na mňa pozerali vyprážané šišky, tak som musela urobiť nejaké aj ja. Mám rada jemné, nadýchané a nie príliš mastné. Takže ich po vypražení poriadne osušíme papierovým obrúskom. K tomu kopček lekváru, kopček tvarohovej peny s kyslou smotanou a ešte zdobím drobným ovocím. Neskutočná dobrota. Autor: Naďa I. (Rebeka)

Suroviny

Na cesto:

500 g
polohrubá múka
250 ml
mlieko
60 g
maslo
65 g
práškový cukor
20 g
droždie
1 ks
vajce
1 ks
žĺtok
2 lyžice
rum
1 lyžica
citrónová kôra
1 lyžička
soľ

Na vrch:

300 g
slivkový lekvár
250 g
tučný tvaroh
250 g
kyslá smotana
2 bal.
vanilkový cukor

Na vyprážanie:

300 g
masť
Postup receptu
Vytlačiť
  1. Z uvedeného množstva odoberieme 2 lyžice mlieka, lyžičku cukru, 2 lyžice múky, rozdrobíme droždie, vymiešame na kašičku a necháme vzísť kvások (15 minút). Do misy preosejeme múku s cukrom, mlieko spolu s vajcom a žĺtkom prešľaháme a pridáme k vlažnému maslu. Kvások a zvyšné ingrediencie pridáme k múke a vypracujeme hladké, pružné a nelepivé cesto, ktoré pod utierkou a na teplom mieste necháme cca hodinu kysnúť.
  2. Tvaroh, smotanu a vanilkové cukry premiešame a odložíme do chladničky. Lekvár je lepšie redší. Ak máme príliš tuhý, zriedime vodou či rumom do požadovanej konzistencie.
  3. Vykysnuté cesto si na hladkou múkou posypanej doske vyvaľkáme na placku s výškou 1,5 cm a vykrajovačom alebo vhodným pohárikom vykrajujeme kolieska. Tie pod utierkou necháme ešte 20 minút kysnúť. V hrnci alebo panvici rozpálime masť, ktorým nešetríme. Do každého kolieska urobíme uprostred prstom jamku a týmto dole kladieme do rozpálenej masti. Na stredne silnom plameni smažíme pod pokrievkou, kým nám začnú zlatnúť okraje, cca 3 minúty.
  4. Potom odklopíme, obrátime a smažíme z druhej strany. Odkladáme na papierovú utierku, aby sme sa zbavili prebytočného tuku. Šišky dávame do panvice s rozostupmi, pretože nadobudnú na objeme. Po vychladnutí natierame šišky lekvárom a dozdobíme tvarohovou plnkou. Môžeme ľahko pocukrovat.
  5. Z tohto množstva je 20 ks šišiek.

Môj blog: Vaření s Tomem

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár