Bavorské šišky s lekvárom a tvarohom

Pridal: rebeka, 30.10.2020
Kategorie: Sladké jedlá, Šišky, Obed, Hlavné jedlo, Čásť dňa, Podľa ovocia, Slivky
FOTKA OD VÁS
Vyskúšal/a si recept?
Nahraj fotku a pochváľ sa
PRIDAŤ FOTKUNahraj fotku a pochváľ sa
Keď to je také návykové. Všade na receptových portáloch na mňa pozerali vyprážané šišky, tak som musela urobiť nejaké aj ja. Mám rada jemné, nadýchané a nie príliš mastné. Takže ich po vypražení poriadne osušíme papierovým obrúskom. K tomu kopček lekváru, kopček tvarohovej peny s kyslou smotanou a ešte zdobím drobným ovocím. Neskutočná dobrota. Autor: Naďa I. (Rebeka)
FOTKA OD VÁS
Pridal: rebeka, 30.10.2020
Kategorie: Sladké jedlá, Šišky, Obed, Hlavné jedlo, Čásť dňa, Podľa ovocia, Slivky
SUROVINY
Na cesto:
500 gpolohrubá múka
250 mlmlieko
60 gmaslo
65 gpráškový cukor
20 gdroždie
1 ksvajce
1 ksžĺtok
2 lyžicerum
1 lyžicacitrónová kôra
1 lyžičkasoľ
Na vrch:
300 gslivkový lekvár
250 gtučný tvaroh
250 gkyslá smotana
2 bal.vanilkový cukor
Na vyprážanie:
300 gmasť
- Z uvedeného množstva odoberieme 2 lyžice mlieka, lyžičku cukru, 2 lyžice múky, rozdrobíme droždie, vymiešame na kašičku a necháme vzísť kvások (15 minút). Do misy preosejeme múku s cukrom, mlieko spolu s vajcom a žĺtkom prešľaháme a pridáme k vlažnému maslu. Kvások a zvyšné ingrediencie pridáme k múke a vypracujeme hladké, pružné a nelepivé cesto, ktoré pod utierkou a na teplom mieste necháme cca hodinu kysnúť.
- Tvaroh, smotanu a vanilkové cukry premiešame a odložíme do chladničky. Lekvár je lepšie redší. Ak máme príliš tuhý, zriedime vodou či rumom do požadovanej konzistencie.
- Vykysnuté cesto si na hladkou múkou posypanej doske vyvaľkáme na placku s výškou 1,5 cm a vykrajovačom alebo vhodným pohárikom vykrajujeme kolieska. Tie pod utierkou necháme ešte 20 minút kysnúť. V hrnci alebo panvici rozpálime masť, ktorým nešetríme. Do každého kolieska urobíme uprostred prstom jamku a týmto dole kladieme do rozpálenej masti. Na stredne silnom plameni smažíme pod pokrievkou, kým nám začnú zlatnúť okraje, cca 3 minúty.
- Potom odklopíme, obrátime a smažíme z druhej strany. Odkladáme na papierovú utierku, aby sme sa zbavili prebytočného tuku. Šišky dávame do panvice s rozostupmi, pretože nadobudnú na objeme. Po vychladnutí natierame šišky lekvárom a dozdobíme tvarohovou plnkou. Môžeme ľahko pocukrovat.
- Z tohto množstva je 20 ks šišiek.
Môj blog: Vaření s Tomem
Chcete si přečíst tento recept v češtině? Prohlédněte s Bavorské vdolky s povidly a tvarohem.
KOMENTÁRE K RECEPTU