Banánový cheesecake s karamelovou polevou

Recept Banánový cheesecake s karamelovou polevou
FOTKA OD VÁS
Vyskúšal/a si recept?
Nahraj fotku a pochváľ sa
PRIDAŤ FOTKU

Výborná kombinácia skvelých surovín. Banány, karamel, sušienky a pekanové orechy = TOP!!! Mňamka!

FOTKA OD VÁS

SUROVINY

Banánová vrstva:

2 lyžicemaslo
1/4 hrnčekahnedý cukor
1 lyžičkavanilková aróma
1 lyžicarum
3 ksbanán

Smetanová náplň:

500 gsmotanový syr
4 lyžicepráškový cukor
2 lyžicemaslo
3 ksvajce
2 lyžičkyvanilkový extrakt
1 lyžičkarumový extrakt (alebo rum)

Karamelová poleva:

1,5 hrnčekakryštálový cukor
1/4 hrnčekavoda
1 lyžicacitrónová šťava
1 hrnčeksmotana na šľahanie

Základ:

1 bal.sušienky
1/2 hrnčekapekanové orechy
1/4 hrnčekamaslo

POSTUP PRÍPRAVY

TLAČULOŽIŤ
  1. Pripravíme si okrúhlu formu na pečenie. Dno vyložíme papierom a boky vymastíme maslom. Zvonku si formu obalíme alobalom - poriadne utlačíme alobal, pretože tortu budeme piecť vo vodnom kúpeli. Voda sa nesmie dostať do vnútra formy.
  2. Základ: Sušienky si podrvíme na drobno, pridáme namleté orechy a pridáme rozpustené maslo. Premiešame a túto hmotu navrstvíme na dno formy. Takto pripravený základ vo forme vložíme do vyššieho plechu, do ktorého sme naliali vodu (tak, aby bola zakrytá 1/3 okrúhlej formy). Pečieme 10 - 12 minút pri teplote 180 stupňov.
  3. Banánová vrstva: V hrnci si rozpustíme maslo s cukrom, pridáme vanilku, rum a nakoniec aj banány, ktoré sme si nakrájali na kolieska. Jemne premiešame a navrstvíme na upečený základ (základ musí byť chladný).
  4. Smotanová plnka: Smotanový syr si vymiešame s cukrom do peny, pridáme maslo a vajíčka. Vajíčka pridávame postupne a za každým dôkladne vymiešame. Nakoniec pridáme vanilkový a rumový extrakt. Dobre premiešame a navrstvíme na banány. Dáme piecť do vodného kúpeľa. Pečieme pri teplote 180 stupňov prvých 30 minút a následne teplotu znížime na 160 stupňov a pečieme ďalších 30 - 40 minút. Upečenú tortu vyberieme z vodného kúpeľa a necháme vychladnúť (trvá to cca 2 hodiny).
  5. Karamelová poleva: Do vody si pridáme citrónovú šťavu a cukor. Varíme bez miešania a keď hmota začne pomaly meniť farbu, začneme miešať. Keď nám hmota dostane farbu jantáru, odstránime z ohňa a opatrne pridáme smotanu (začne náhle bublať). Premiešame a vrátime späť na oheň. Pokračujeme vo varení (obsah sa zníži takmer o 1/3) cca 5 minút. Následne necháme vychladnúť. Takto pripravenú karamelovú polevu navrstvíme na chladný cheesecake a necháme schladiť.
  6. Nakrájame na úhľadné rezy a podávame. Dobrú chuť!

Zdroj: Coolinarika

PODEĽTE SA O RECEPT S OSTATNÝMI
INŠPIRÁCIA NA KAŽDÝ DEŇ
KOMENTÁRE K RECEPTU
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť